söndag 30 januari 2011

Fina fiskar med saffransaioli, het paprikasås och saltkokt potatis


Detta är en god, enkel fiskrätt till fest. Välj fisk efter smak och servera med valfri grönsak om du inte äter potatis. Saltkokt potatis är det samma som papas arrugadas och receptet finns HÄR.

150-160 gram fisk per portion. Gärna två olika sorter. Salta peppra och stek i smör. Jag serverade lax och hälleflundra.

Saffransaioli(ca 6 port)

1. 2 äggulor
2. 2 tsk fransk senap
3. 1 pressad vitlöksklyfta
4. 1-2 dl neutral rapsolja, en skvätt olivolja
5. 1 påse saffran
6. salt, peppar

Gör som med majonnäs. Alla ingredienser samma temperatur. Blanda samman 1,2,3. Vispa i 4, droppvis tills majon är tjock. Ha i lite olivolja emellan varven för smakens skull men bara 1-2 msk sammanlagt. Blanda i saffran. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl. Några skedar smetana eller creme fraiche i aliolin är inte helt fel(blir mildare, rundare smak). Och ha i mer vitlök om du vill.

Het paprikasås

½ burk Zeta Peperoni Grigliati (dvs 100 g)
1 msk tomatpuré
1 tsk vittvinsvinäger
1-2 tsk sambal oelek
1 varv på pepparkvarnen
1 liten nypa salt
1 msk olivolja
2 msk neutral olja
½ liten vitlökskyfta

Mixa allt med mixerstav. Klart. Det går självklart bra att använda samma mängd hemgjord grillad röd paprika eller grillad paprika i olja från annat märke.

Inga kommentarer: