söndag 30 januari 2011

Rödbetsfocaccia

Ogräddat

Gräddat


Det här är ett himla gott bröd om jag får säga det själv. Perfekt som tillbehör till en förrätt eller sallad. Dagen efter smakade det bra sprödvärmt med Grundsunds fisks underbara räkröra. Lättbakat är det också, så kom igen och testa!

1 färsk rödbeta(ca 100 g, oskalad vikt)
25 g jäst
2,5 dl vatten(37 grader)
½ tsk salt
5 dl vetemjöl special
(flingsalt, olja, timjan)

Skala rödbetan och riv den på grova sidan direkt ner i bakbunken. Smula ner jästen, saltet och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst upp sig. Rör ner mjölet.

Låt jäsa 30-60 minuter. Ta fram en form, gärna teflonbelagd typ 25x15 cm. Stjälp ner degen i formen, gärna med oljade händer. Stryk ut den ordentligt i formen och det går definitivt lättare med oljade händer.

Gör några fingeravtryck, ringla över en god olja(kallpressad raps, oliv), strö fingsalt över och färsk timjan.
Lägg bakduk på och jäs 30 minuter. Baka ca 15 min i 225 graders ugn.

3 kommentarer:

Bendel sa...

Ser fantastiskt gott ut!

Jeanette sa...

Otroligt läcker färg både före och efter gräddning

Anna-Eva sa...

Det är gott också Pia. Säkert vill lille T baka ett sånt här bröd med mamma eller pappa :)

Jeanette, visst är färgen läcker. Men man blir förvånad när det är bakat och det snarare är gult än rosa :)

/Anna-Eva