onsdag 19 oktober 2011

Årets bak och dessertmästare - Finalen2Bilden är Fazers


Nu har jag varit hemma några dagar och hunnit landa som Årets bak och dessertmästare. Förvärvsarbeta har jag också hunnit med samt öva mig i att släcka bränder på Räddningstjänsten. Livet rullar på. Men här kommer i alla fall en liten genomgång av helgens FINAL:

Fredag 14/10
Flög upp till Arlanda från Ängelholm. Vi skulle ha med oss ett bakverk innehållande choklad till tävlingen. Jag hade delat min kaka i 4 delar och knölat ner den i vanliga folieformar och placerat i en kylväska modell mindre. Det gick bra. Tur det fanns en tom kyl på hotellrummet. På kvällen åt vi tapas och såg en rolig fransk film på Sture, ”Franska Nerver”, som passande nog handlade om choklad och nervositet.

Lördag 15/10
Efter en stadig hotellfrukost gick vi ut på stan. Köpte ätbara blommor på Östermalmshallen till garnering av min tårta. De hade bara röda rosor, så det fick bli det. Ville ju inte råka förgifta jurymedlemmarna.

Började känna mig nervös inför mötet med de andra tävlande. Klockan fyra blev det dags. Och det var bara trevligt. Bakom scenen stod det uppdukat ett bord med allehanda ingredienser. Somliga fanns det gott om medan det fanns bara en av vissa. Vi fick vara snabba och plocka åt oss av dessa och lägga undan till morgondagen.

Jag spanade in en påse hasselnötter men den försvann fortare än kvickt. Då grabbade jag tag i valnötter istället. Tillsammans med smör, farinsocker, päronhalvor, mango, blåbär, mascarpone, grädde, kanel, ingefära, lime, citron, vit choklad, vanilj, bakpulver och den hemliga ingrediensen passionsfrukt ,som var obligatorisk. Skrev ner allt på en lapp. Jaha, vad skulle jag nu hitta på av detta? Mjöl, ägg, socker o dyl fanns det fritt av så det grabbade jag inte tag i.

Tog Djurgårdsfärjan över till Gamla stan och mötte upp min son som kommit med tåget lite tidigare. Vi tog en drink på hans hotell, Hilton vid Slussen och sedan gick vi ut och åt fantastisk etiopisk mat på Ethiostar.

Lade fram en dessertidé för grabbarna och de tyckte att det lät okej. Avslutade med en drink på vårt hotell, Scandic Anglais i Humlegården. Somnade gott.

Söndag 16/10
Klockan halv elva skulle vi samlas och börja förbereda. Jag hade legat vaken några timmar på natten och grubblat och förfinat min receptidé så att jag kände mig ganska säker. Problemet var bara att normalt när jag skapar recept brukar jag stå och dutta med ingredienser, smaka mig fram, lägga till, dra ifrån. Ta en deciliter i taget tills degen blir perfekt osv. Här hade jag inte den möjligheten utan fick tokchansa.

Dåligt med utrustning var det också så jag fick väga allt och använda ögonmått. Däremellan fick vi förbereda våra chokladbakverk så att de kunde fotograferas och så blev vi fotograferade själva också. Det var kul att se hur många olika bakverk vi haft med oss och så vackra!De andra hade stora fina kartonger och så kom jag med min platta sönderdelade kaka i folieform.

Klockan tolv skulle heat 1 tävla och vi andra, heat 2 klockan ett. Kvart i tolv blev vi presenterade på scen. Det kändes bara bra. Maken och sonen stod i publiken och ingav trygghet.

Heat 1 körde igång och vi andra fick presentera våra chokladbakverk för juryn. Jag vågade inte lyssna på vad de sa utan gömde mig bakom Gustav Vasa, där vi hade våra arbetsplatser.

En timme går snabbt när man har roligt och vips var det dags för oss att intaga scenen! Och jösses vad kul det var! Inte nervöst alls, även om jag inte precis älskade att bli intervjuad stup i kvarten ha, ha. Och jag tycker nog att det mesta gick som på räls för mig. Visserligen hade jag crumble så att det skulle räcka till ett helt kompani och sen att det var svårt att smaka av så där på scen framför hundratals människor i publiken men det blev okej. Och Anders Kraft skapade med sina intervjuer en hejdundrande show av alltihop!

Det jag tillagade var ” Het exotisk fruktsallad med vit choklad- och mascarponecrème, passionsfrukt och valnötscrumble".

Till vår hjälp hela dagen hade vi ett gäng fantastiskt duktiga konditorelever som servade oss som kungar. Tack! Även stort tack till festivalgeneralen Tony Olsson som hjälpte till massor!

Tiden var ute och det var dags att presentera våra skapelser för juryn som alltså bestod av : Victora Buskqvist, förra årets vinnare, Josefin Craaford, Mia Öhrn, Pernilla Kvarmans från Fazer, Roy Fares, Årets konditor 2010, samt andra festival generalen Magnus Johansson. Tänk vilka proffs! Stor respekt för juryn!

Och sen…var det över… Vi fick städa upp våra arbetsplatser, packa ihop och sedan bara vänta på att klockan skulle bli kvart i tre..

Strax före utsatt klockslag, då vi ställt upp på led, kom Roy Fares in och frågade oss hur det kändes. Usch så nervöst när man insåg att han höll resultatet tryckt mot sitt bröst mitt framför ögonen på oss. Vågade inte titta på honom på grund av detta ha, ha. Och sedan ropades vi upp på scen.

Tredjeprisvinnaren ropades upp först. Och alltså, visst ville jag bli topp tre.. Men trea blev jag inte, och inte heller tvåa, vågade jag tro? Nä..

Men det blev jag! Det blev verkligen jag som vann och juryn hade varit helt enig! Vilken känsla. Helt otroligt. Jag fick blommor, presenter, pokal och kramar i massor men jag minns det knappt, inte heller att jag blev intervjuad. Och sedan kom sonen och maken upp och grattade mig och så var det dags att lämna Nordiska museet, Chokladfestivalen och allt det roliga.

Mina fantastiskt duktiga medtävlande var:

Anders Lindgren, Stockholm

Sandra Danielsson, Malmö, som blev 3:e pristagare. Grattis, så duktig du var!

Lisa Lundqvist, Linköping

Erika Thelin, Uppsala, som vann 2:a pris! Grattis, dina kakor verkade sååå smarriga!

Elin Bergman, Västerås

Flera av dem har fina bloggar. Klicka på deras namn så kommer du dit. Allihop var dessutom fantastiskt duktiga och jag fick faktiskt dåligt samvete för att jag vann. Gamla tanten liksom. Komma här och sno åt sig vinsten.

Lägger till en länk till Vanessas blogg, en av de duktiga eleverna som servade oss.

Mer läsning:

Fazer

bak och dessert.se

6 kommentarer:

challe sa...

Vi är SÅ stolta över dej på avd 2!

Anna-Eva sa...

Tack, ni är för söta och underbara allihop :)

Sandra sa...

Hej! Vad kul att se din blogg här! Hittade hit via Mia Öhrns sida! Tack för senast! Du var jätteduktig och förtjänade absolut en 1:a plats!!! Kram Sandra!

Anna-Eva sa...

Hej Sandra
Tack så mycket. Kul att ni också bloggar. Roligt att se vad som händer i era liv nu efter tävlingen :)

Kringelin sa...

Kan inte annat än hålla med Sandra! Du är en värdig vinnare!
/Elin

Anna-Eva sa...

Tack Elin. Det var jättekul att få träffa dig och dina söta små flickor :)