torsdag 20 oktober 2011

Het exotisk fruktsallad med sval vit choklad- och mascarponecrème, valnötscrumble och passionHär kommer receptet på mitt tävlingsbidrag nummer två som jag alltså tillagade live på scen under tävlingen Årets bak- och dessertmästare. Någon bra bild har jag inte på tävlingsbidraget utan det här är en bild jag tog idag här hemma i all hast.

Ca 6 portioner

Vit choklad- och mascarponecrème

100 g vit choklad
1 burk (250 g) Mascarponeost
3 äggulor
1 dl vispgrädde
(3 passionsfrukter. Urgröpta.)

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden. Rör noga så att det inte bränns. Ta av kastryullen från plattan och vispa i en äggula i taget. Sätt tillbaka på plattan och vispa noga tills krämen tjocknat. Det får inte koka! Låt svalna helt och rör sedan i mascarponen. Ställ i kyl till servering. Hur passionsfrukten ska serveras, se serveringsanvisningar, nedan.

Het fruktsallad

Kryddlag

1 citron(saften från)
1 lime(saft+skal från halva)
0,5 dl vatten
100 g farinsocker
0,5 dl sirap
¾ tsk av vardera malen kanel, ingefära och kardemumma
3 msk smör

Blanda ihop i en kastrull och koka tills det blivit en sirapsliknande konsistens. Skalet från limen kan vara antingen zest eller rivet.

1 stor väl mogen mango( ca 700 g) eller 400 g fruktskött från mango
1 burk päronhalvor( 415 g med lag)
50 g physalis

Skär frukten i bitar men physalisen kan vara hel. Lägg ner frukten i den heta lagen och värm försiktigt så att fruktsalladen är genomvarm vid servering.

Valnötscrumble

75 g smör
80 g vetemjöl
50 g valnötter
60 g socker

Blanda ihop allt till en deg. Strössla ut på en bakplåtsklädd plåt. Baka i 225 g. När det börjar få färg. Ta ut och finfördela allt till en smulig crumble. Fortsätt baka till fin ljusbrun färg. Låt svalna.

Vid servering:
Servera fruktsalladen i en portionsskål. Placera skålen på en större tallrik. Fördela en liten mängd smulor där du vill att crèmen ska placeras. Annars kan den lätt glida iväg. Forma ägg av crèmen med hjälp av en matsked. Ringla passionsfruktkött över. Placera rikligt med crumble där du tycker att det ser snyggt ut. Servera genast.

Inga kommentarer: