måndag 3 december 2012

Slottsstek


Eller Herrgårdsstek, kärt barn har som bekant många namn. Klassisk söndagsstek. Så förbaskat gott!
Jag gjorde min i Le Creuseten, i ugnen. Hur lätt kan det bli?

Ca 600 g  benfritt nötkött, jag använde Fransyska, (går bra med märgpipa, innanlår, ytterlår)

3-4 dl vatten(börja med 3 dl)
1 lök, i skivor
1 stor morot, i skivor
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 liten burk Abbas, Grebbestads ansjovisfiléer(55 g), spad och allt
1 msk ättikssprit(12%)
1 msk sirap

Salta och peppra köttet och bryn det direkt i grytan i olja+smör. Grovkrossa pepparn. Tillsätt alla ingredienser och låt det få ett uppkok. Ställ in grytan i 175 graders ugn i 2 timmar. Titta till efter ca 1 h. Tillsätt mer vatten då om det ser ut att koka bort.

Ta upp köttet. Sila ifrån skyn ner i en kastrull.Tillsätt grädde efter tycke och smak. Red av på det sätt du gillar. Den late använder Maizenaredning. Smaka av med salt och peppar. Servera med valfria tillbehör.

Inga kommentarer: