onsdag 7 mars 2007

Ugnen som jässkåp

Lat som jag är tycker jag att det är trist att vänta på att degen ska jäsa när jag bakar. Därför brukar jag snabba på hela proceduren lite. Tänk nu på att detta främst är till för degar bakade på torrjäst eftersom dessa tål högre temperatur. Således sätter jag ugnen på 100 grader en tio minuter. Därefter stänger jag av ugnen, sätter in en skål med kokande varmt vatten under gallret, lägger en tallrik på gallret och sedan in med degen. Det behövs inte duk eller något över den. Degen trivs bra i detta varma fuktiga klimat och jag kan få nybakt bröd snabbare. Det är alltså inte 100 grader i ugnen när jag sätter in degen utan kanske max 50. Kolla med termometer om du är osäker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket snabbar denna metod upp jäsningen. Jag har en deg som ska jäsa i 8 timmar skulle vara hur gott som helst om den tiden gick att halvera eller ännu bättre sänkas till typ 2 timmar.

Anna-Eva sa...

Hej
Det här passar främst degar med redan kort jästid. En deg som ska jäsa i 8 h, är den gjord på kallt vatten? Isf skulle jag inte rekommendera metoden. När jag gör långjäst bröd brukar jag ist plasta in bunken och jäsa i skåpet ovanför kylen där det är lite varmare och jämnare temperatur än i rumstemp.