torsdag 29 mars 2007

Nässelsoppa med kycklingfrikadeller


Det är vår, om det nu undgått någon. Jag har varit ute och plockat nässlor idag vilket fortfarande känns i ena pekfingret. Av nässlorna blev det ett kungligt kvällsmål fyllt av nyttigheter. Nässlor innehåller bland annat rikliga mängder järn, fosfor, vitamin A samt vitamin C. Ät och njut.


Nässelsoppa

2 liter rensade och sköljda späda brännässlor
8 dl kokspad från frikadellerna och från nässelkoket
1 hönsbuljongtärning
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde (7%)
salt, peppar, en gnutta vitlök

Koka nässlorna i lättsaltat vatten fem minuter. Slå av vattnet och spara det. Låt nässlorna rinna av i durkslag. Gör frikadellerna.

Sedan smälter du smöret och rör i mjölet och låter det fräsa en stund. Tillsätt 8 dl kokspad och nässlorna. Koka 5-10 minuter. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt grädden och kryddorna. Smaka av.


Kycklingfrikadeller


400 gram kycklingfilé
½ dl havregryn
½ dl vatten
1 schalottenlök
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ tsk nyriven muskot
1 ägg

Till kokning

5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning


Ta fram en matberedare och slå i havregryn och vatten. Låt stå en stund. Lägg sedan i kycklingfiléerna och mixa. Tillsätt den finhackade löken, kryddorna och ägget och kör till en jämn smet. Forma frikadeller med en vattensköljd matsked och lägg på en vattensköljd tallrik. Koka sedan hälften av frikadellerna åt gången ca 7 min i buljongen. Sila buljongen i ett litermått och fyll upp med spadet från nässlorna till 8 dl vätska. Gör soppan.
Värm sedan frikadellerna i soppan och servera. Strö gärna lite finskuren salladslök eller gräslök över och garnera med några goda gröna blad.
Inga kommentarer: