söndag 23 september 2007

Crème Brulée
Detta är alltså ett recept på Crème Brulée. Till detta behöver du en gasbrännare för att göra den knäckiga karamellen på ovansidan av puddingen. Det behöver inte vara en dyr pryl. Min är en enklare variant, köpt på Elgiganten, som man fyller med tändargas. Den fungerar utmärkt och kostade ca 300 kr för några år sedan.

Crème Brulée

8 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl socker

Blanda äggulor och socker. Koka upp mjölk och grädde. Slå grädden över äggulorna under ständig vispning. Häll upp i ugnsformar. Grädda i vattenbad i 175 graders ugn ca 40 min. Låt puddingarna svalna och förvara sedan i kyl tills det är dags att bränna dem. Jag tycker det fungerar bäst med strösocker, ett ganska tjockt lager. Vill man ha ett riktigt tjockt knäcktäcke är det bara att göra två lager ovanpå varandra. Jag tycker puddingen gör sig bäst med färska bär och helst jordgubbar då.
Tillägg: Gasbrännare finns att köpa hos Clas Ohlson.

3 kommentarer:

Kinna sa...

Den där brännaren är en kul sak men används alldeles för sällan hos oss.

Anonym sa...

Minns att jag sett att man brände socker eller farinsocker i tjocbottnad kastrull och hällde över brülee´n. Är det inte enklare än dyr gasbrännare och ger mustigare smak än att bränna under grillelementet i ugnen

Anna-Eva sa...

Det tunna knapriga knäcktäcket är halva desserten tycker jag och anser inte att en gasbrännare är dyr i förhållande till hur lite arbete det tar att bränna av ytan med denna. Jämfört med att diska en kastrull med bränt socker. Jag tycker mao att ditt förslag verkar krångligare. Eller varför inte göra en crème caramel i stället då, ifall inte knäcktäcket betyder så mycket för den personliga smaken.Kul dock med olika reflektioner, tack för tipset.