onsdag 26 september 2007

Äpple-squash-marmelad med rosmarin



Marmelad, sylt eller mos? Det är frågan och beror lite på vad man har tänkt sig för användningsområde. Den här marmeladen passar bra på ostbrickan, smörgåsen eller som tillbehör till fläsk eller lamm. Prova att byta ut rosmarin mot mynta och du får en helt annan upplevelse.




Äpple-squash marmelad

500 gram äpplen
500 gram squash
400 gram syltsocker
2 rosmarinkvistar
ev citronsyra

Dela squashen på mitten och ta bort kärnorna med en sked. Skär köttet i små bitar. Lägg i kastrull och sätt på spisen, högsta värme. Skala äpplena och skär bort fruktköttet från kärnhuset. Kör ner i kastrullen tillsammans med squashen. Lägg i rosmarinkvistarna. Rör om. Låt stå på högsta värme tills frukten vattnat sig färdigt och en del vätska kokat bort. Tillsätt då sockret och koka tills det blir syltigt.

Ta ur rosmarinkvistarna och mixa, eller mosa marmeladen med visp. Låt koka en stund till. Smaka av. Eventuellt behövs lite syra i form av någon tesked citronsyra. Behövs mera socker? När du är nöjd är det bara att slå upp marmeladen på burkar. Förvara svalt eller i kyl.

Inga kommentarer: