Jag har faktiskt haft väldigt lite tid för matlagning på sista tiden men i lördags var det dags för mig att anta utmaningen med familjen Sandbergs kalventrecôte. Jag gjorde det ganska lätt för mig och helstekte köttet i stekpåse samtidigt som gratängen gräddades. Smöret var gjort i förväg och skyn tog bara några minuter. Till hjälp i köket hade jag Micke som tog på sig ansvaret för köttet. Resultatet blev mycket gott. Köttet var fantastiskt.
Smör
75 gram smör
2 tsk kallpressad rapsolja
rikligt med blandade hackade kryddörter (timjan, salvia, rosmarin, persilja, oregano..)
Låt smöret vara rumstempererat.
Gratäng
800 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl grädde
salt och peppar
Grovriv rotsakerna, det går enklast i matberedare. Lägg 1/3 av rivet i en gratängform, salta och peppra lätt och gör sen likadant efter nästa och nästa lager. Slå på grädden. Grädda i 225 grader tills rotsakerna är mjuka.
Köttet
Ca 1kg kalventrecôte eller annat kött (oxentrecôte, ryggbiff eller dylikt)
Salta, peppra, lägg i stekpåse. Sätt i en köttermometer och stek till 65 grader. Ta ut, klipp ett hål i påsen och slå av den goda skyn. Låt köttet vila.
Portvin och rosmarinsky
Ca 2 dl steksky+ ½ buljongtärning (det beror ju på hur mycket sky det blir)
1,5 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 rosmarinkvist
Koka kraftigt tills skyn tjocknat något och smakar bra.
Skiva upp köttet och klicka smöret över. Servera med skyn, gratängen och någon grönsak eller sallad.
2 kommentarer:
Så himla gott det ser ut, men jag får nöja mig med att äta med ögonen. Det där m entrecôte har man inte så ofta råd med som långtidssjukskriven. Du skriver iaf härligt och visar ofta underbara recept. TACK!
Men du, rotfruktsgratängen är billig mat och det går lika bra med en billig fläskstek..
Skicka en kommentar