lördag 8 september 2007

Lata mammans goda äppelkaka


Titta noga på den här bilden. Detta är nämligen Helsingborgs godaste äppelkaka! Det har en jury bestående av bland annat Torbjörn Lagmark, Per Dahlberg samt representanter från Helsingborgs Cityförening bestämt. Lata mamman vann nämligen första pris och fick komma upp så scen och snubblade fram så klart. Jag vann två t-shirts, en bok om Helsingborg och avsmakningsmeny för två på Gastro. Gissa om jag jublade! Receptet kommer att publiceras i HD i veckan men redan nu får ni det av mig:


Lata mammans goda äppelkaka

200 gram rumsvarmt SMÖR
2 dl råsocker
2 ägg
2 tsk krossade kardemummakärnor eller 3 tsk malda från burk
2 dl durumvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 normalstora äpplen
1 limefrukt
1 msk råsocker.

Riv det gröna från limefrukten och pressa saften ur den. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i halvor och sedan i skivor. Slå limesaften över äppleskivorna och blanda noga så att de inte mörknar.

Blanda smör, råsocker och limeskal noga. Tillsätt äggen, ett i taget och sedan kardemumma, mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en rund form med löstagbar kant (smord och bröad så klart). Tryck i äppleskivorna lite snett ner runt kakan i ett snyggt mönster. Strö en matsked råsocker över kakan och grädda den i mitten av ugnen. 225 grader i 25-30 minuter.

Kakan är god som den är och behöver inte serveras med vaniljsås, grädde eller glass.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du e fantastisk!/Y

Anna-Eva sa...

Tack Y. Fantastisk var ordet hon upprepade som delade ut priset också. Att kakan var fantastiskt god alltså. Då får jag väl tro på det :)

Bendel sa...

Wow, grattis!

Kristina Eriksson sa...

Va kul, STORT GRATTIS!

Marsala sa...

Det var faktiskt mamma som sa att du vunnit pris. Grattis!

Anna-Eva sa...

Tack för alla grattis!