måndag 7 juli 2008

Mandel och honungspannacotta med biscotti


Den här desserten kräver lite pyssel men det är det värt. Godast smakar den med en kopp starkt kaffe.

Pannacottan

100 g sötmandel
5 dl vispgrädde
0,5 dl honung
1,5 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten minst 5 minuter)

Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Koka upp grädden tillsammans med mandeln. Låt det hela stå 15-30 minuter för att grädden ska dra åt sig det mesta av mandelsmaken. Sila ifrån grädden. Pressa inte ut grädden ur mandeln för hårt, då blir pannacottan grynig. Spara mandeln. Koka upp grädden på nytt, nu tillsammans med honungen och tillsätt gelatinet. Slå upp i portionsglas eller koppar. Ställ kallt tills den stelnat.

Biscotti

Den frånsilade mandeln
1 ägg
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl pinjenötter

Blanda mandeln med ägget. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i mandel, äggröran. Forma två rullar av degen och lägg på bakplåtspapper. Baka i 200 graders ugn tills den börjar kännas torr, ca 12 minuter. Sänk värmen till 150 garder. Skär sneda skivor med vass kniv och sprid ut dem på plåten. Grädda vidare tills skorporna är torra. Servera tilsammans med pannacottan.

3 kommentarer:

Marsala sa...

Smart sätt att få dubbelt bruk av mandeln! Jag gillar panacotta, grädde är gott. Men figuren...

Anonym sa...

Hmm, "sila ifrån grädden" - hur då? För mig blev det en grön, testade kaffefilter men det gick inte, Testade finmaskig sil, men då blev det inte mycket frånsilad mandel kvar! Tips?

Anna-Eva sa...

Oj, jag använde en vanlig liten sil och rörde med en sked tills det gått igenom. Det var konstigt att det inte funkande för dig. Låt stå kortare tid kanske.Max 15 min. Nu var det så länge sen jag gjorde det så jag minns inte längre.Och så verkar det som om din mandel var väldigt finmald så att den gick igenom silen. Min var som sagt en liten, som jag brukar ha att pudra florsocker över kakor med.Hemskt ledsen att det inte fungerade för dig.Jag är annsr noga när jag provar ut mina recept.