onsdag 30 juli 2008

Svensk fisksoppa

Vinnaren är korad och det blev inte jag även om jag fick ett hedersomnämnande. Grattis, Camilla Ingemarsson, vem du än är! Din soppa ska självklart provlagas. Här kommer receptet:


Millas lyxiga räksoppa:
250 g räkor
2,5 dl torrt vitt vin
dill
2 purjolökar , 200 g
ca 2 medelstora potatisar
ca 2 morötter
2 vitlöksklyftor
ca 60 g rotselleri
1,5 msk smör eller margarin
knappt 1 burk hela tomater, ca 200g
ca 1,5 dl vatten
ca 1,5 dl grädde
knappt 2 buljongtärningar (fisk)
ca 350 färsk fisk, 2 sorter. T.ex lax och någon fisksort med vitt kött
pressad citronsaft
salt och peppar

Tillagningsanvisning:
Skala räkorna och ställ in i kylskåpet. Släng inte räkskalet!Lägg skalen till räkorna i kastrullen med vin. Och lägg också i dill i kastrullen. Koka drygt 5 minuter och sila sedan och spara spadet. Skala potatis, rotselleri och morötter och ansa purjolöken. Skär allt lagom små bitar. Fräs purjolöken och potatis och selleri i en gryta. Hacka vitlöken och låt fräsa med. Häll därefter i tomater, vatten, grädde samt buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 minuter tills rotfrukterna börjar bli mjuka. Skär fisken i mindre bitar och lägg i grytan. Häll i räkspadet och låt alltsammans koka tills fisken är genomkokt. Detta tar ca 3 – 5 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till omnämnandet. Du borde förstås ha vunnit!

Anna-Eva sa...

Självklart. Anonym är en mycket klok person :)