fredag 27 februari 2009

Kolhydrater

Det förvånar mig en aning hur dåliga gemene man är på näringslära. Socker är lätt att förstå, det är inte nyttigt. Vi har lärt oss hela livet att vi bara ska äta godis på lördagar och att socker ger hål i tänderna. Ja, och socker är kolhydrater, 100 % kolhydrater. Men bröd ska vi äta, det är nyttigt. Okej..

Så här ser det ut:

100 g strösocker= 100 g kolhydrater och ger oss 400 kcal

100 g vetemjöl= 71 g kolhydrater och ger oss 340 kcal

Du kan alltså lika bra tugga i dig vitt mjöl och få ungefär samma sockerkick som av socker. Mysigt va? Är det då konstigt att jag undviker kolhydrater?

För att ge ett lite bredare spektra:

Rågsikt 70 g kolhydrater/100 g

Fint rågmjöl 59 g kolhydrat/100 g

17 kommentarer:

Anonym sa...

men hallå där! Det är faktiskt ganska stor skillnad mellan olika sorters kolhydrater. komplexa kolhydrater ex. potatis, sädesslag ( däribland vete) m.m går inte att jämföra med raffinerat socker...

Anonym sa...

Alla kolhydrater blir till socker i kroppen, spelar ingen roll i vilken form dom startar.

Anna-Eva sa...

Anonym 2:Exakt.
Anonym 1: Bara se på GI på exempelvis vitt bröd som ligger på 100 jämfört med rent socker(sackaros)som är 97. Nog för att våra kroppar är sinnrikt konstruerade, men skillnad på kolhydrat x eller kolhydrat y känner den ej.Varför är ni anonyma?

Ninja Ister sa...

Kul att hitta en blogg till som skyr kolhydrater!

Anna-Eva sa...

Skyr och skyr, jag försöker åtminstone dra ner och få balans.Och få igång tänket hos allmänheten. Att det inte är helt självklart att fett är onyttigt.Det blir ju så dumt. Man säger feta männsikor om tjocka och då borde de ha ätit fett för att bli det.Man säger ju inte kolhydratiga.Jag vill försöka äta helt naturligt i framtiden. Undvika tillsatser, lightproduker, processade livsmedel osv osv. Hur det sedan blir med kolhydraterna vet jag inte ännu.Jag är ännu i utvecklingstadiet :)

Mikkis sa...

Nu är inte jag direkt utbildad i det här ämnet. Men jag tänker bli när jag ahr åldern inne! :D
Men det är ju också så att det finns många olika sorters kolhydrater eller? Jag menar, alla vet vi att vittbröd inte är nyttigt. Men grövre bröd. Eller knäckebröd. Dom är faktiskt bra för kroppen. Dock ska man inte leva på kolhydrater enbart, för fett och protein är viktigare för kroppen. Men jag tycler nog inte heller att man ska utesluta kolhydrater helt. Och inte vara så strikt med det. Att dra ner lite på det. Visst det kan jag förstå. Folk som behöver gå ner i vikt kanske detta underlättar för. Men egentligen vore det inte bättre att bara dra ner på kolhydraterna, men inte utesluta dem helt? Hjärnan jobbar faktiskt lättare om man brujder den på glukos (glykos?) varje dag har jag för mig, och detta finns ju i t.ex. pasta (om jag minns rätt) Jag säger inte att du har fel. Men jag tycker inte att du ska säga att en kost helt utan kolhydrater är vad vi människor mår bäst av? Dom som faktiskt har ett sunt förhållande till mat (vilket du inte har då du är överviktig) vad skulle hända om dom började gå på LCHF?
Jag tror i alla fall att de skulle gå UPP i vikt då, för fett innehåller väldigt många kalorier, och om man då tar mer fett på talriken istället för kolhydrater ja då innehåller hela måltiden fler kalorier, och ju mer kalorier man stoppar i sig. Detso mer går man upp... och upp.... och upp...

Anonym sa...

Jag tror att några i din läsekrets behöver förkovra sig i ämnet. Läs här http://www.kostdoktorn.se/

Eva

CauseIamBurning sa...

Tror Mikkis är ute och cyklar... *sorry Mikkis* Lite elakt sagt om att du, enligt henne, inte har "ett sunt förhållande till mat"! Det tror jag inte ett dyft på, jag har alltid ätit hyfsat nyttigt men alltid varit överviktig för det, så det där skitsnacket tror jag inte ett smack på! Tror absolut på att utesluta kolhydrater helt, i alla fall om man vill gå ner mycket i vikt. Sedan kan man succesivt lägga på långsamma och mer nyttiga kolhydrater efter hand om man vill, men det är ju inget tvång! Kul att du följer min sida! Hur har det gått med din viktnedgång nu, du skulle ju berätta... *ler*

Kram L

Marsala sa...

Men hallå! Den lataste mammns allra lataste storasyster har haft diabetes typ I sen 1974. Vad kosten anbelangar säger jag ingenting. Men kvar på bordet står alla vitaminer och mineraler. Jag tror inte på att tillföra syntetiska piller...
Sen har vi ju olika kroppar. Det som funkar för A, är dåligt för B...
Trots allt är det nog så att vi behöver jobba för att överleva. Hur bär vi oss egentligen åt?

Marsala sa...

Den lataste nevön, är heller inte uppfödd på kemiska instanser. Det har hon visat nu!

Ormen sa...

Sunt förnuft, måttfullhet och balans, kanske?
Det är nog så svårt när suget sätter in.....

Anonym sa...

Angående kolhydrater: Det finns inga kolhydrater som man måste äta. Det finns en myt att hjärnan behöver kolhydrater. Men hjärnan behöver ett normalt blodsocker, och det ser kroppen alltid till att den har. De enda som får för lågt blodsocker är insulindiabetiker som har injicerat för mycket insulin.

Om kroppen inte får kolhydrater att göra blodsocker av så gör den det av protein och fett i maten. Det står i alla läroböcker, men det har dietisterna och professorerna glömt.

Anonym sa...

Man måste inte äta alls. Det har alla anorektiker bevisat.

Mikkis sa...

Haha jag diggar sista anonyms kommentar. Hoppas dock att den är ironisk? :p

CauseIamBurning sa...

Allt väl med dig, hur går viktnedgången?

Kram L

Anna sa...

även om kroppen kan "göra blodsocker" av protein och fett så blir hjärnkapaciteten nedsatt utan kolhydrater, man blir lätt segoch "dum". sen finns en risk att man får fett och/eller protein-brist eftersom det måste användas som kolhydrater istället för att användas på sina rätta ställen. leder dessutom till muskelnedbrytning.

mea sa...

Fast tillslut blir allt socker ändå. Man ska nog inte stirra sig blind på kalorierna utan kanske kolla till mättnadskänsla och näring. Dessutom tycker jag att man inte får glömma att man faktiskt ska käka något gott ibland också. Jag vill iallafall inte leva ett liv med enbart böngroddar och kikärtor