Gratäng är ju bara så gott men jag saknar inte potatis, det finns så många andra grönsaker som kan användas. Den här gången blev det gröna bönor (3,2 g/100g) och skärbönor men det är lika gott med blomkål (2,1 g/100g) och boccoli (2,7g/100g) eller varför inte kålrabbi (4,4 g/100g)? Inom parentes kolhydratinnehållet. Ni som äter kolhydrater kan använda er av detta mindre feta recept.
Grönsaksgratäng
400 g valfria grönsaker (se ovan)
Sås
2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
4 dl riven ost
2 äggulor
1 helt ägg
salt, peppar
Blanda grädde, fraiche och ost. Låt koka upp så osten smälter. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggen ett i taget. Koka inte mer. Lägg de lagom kokta grönsakerna i en form. Slå på såsen. Grädda i ugn 225 g ca 15 min tills gratängen fått fin färg.
Jag serverade gratängen ihop med stekt lax men det är gott med bacon, fläsk, isterband eller korv också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar