torsdag 27 september 2007

Vit choklad pannacotta och plommonkompott med stjärnanis


Ingen direkt nyskapande dessert men väldigt god i sin enkelhet.


Vit choklad pannacotta

150 gram vit choklad (smakar bäst med Fazer bakchoklad)
4 dl vispgrädde
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma grädden. Rör ner gelatinbladen. Slå upp i portionsformar och ställ i kylen några timmar. (Receptet reviderat 11/3 2008)

Plommonkompott

500 gram plommon, gärna blandade färger.
2 dl vatten
1,5 dl ljust muscovadosocker
½ vaniljstång
5 stjärnananis

Skålla, skala och kärna ur plommonen och skär fruktköttet i bitar. Koka upp socker , vatten och den skårade vaniljstången. Lägg i plommon och stjärnanis. Koka tills lagen börjar bli sirapsliknande. Ta upp och skrapa ur resteranade frön från vaniljstången. Låt svalna och ställ sedan i kyl. Den smakar bäst riktigt kylskåpskall. Kompotten är även god ensam med bara lite tunn grädde.
Annat som är gott till pannacottan är att köpa 1 paket fryst mango, 1 paket fryst ananas och tina och blanda med inkråmet från 3 stycken passionsfrukter.

onsdag 26 september 2007

Äpple-squash-marmelad med rosmarin



Marmelad, sylt eller mos? Det är frågan och beror lite på vad man har tänkt sig för användningsområde. Den här marmeladen passar bra på ostbrickan, smörgåsen eller som tillbehör till fläsk eller lamm. Prova att byta ut rosmarin mot mynta och du får en helt annan upplevelse.




Äpple-squash marmelad

500 gram äpplen
500 gram squash
400 gram syltsocker
2 rosmarinkvistar
ev citronsyra

Dela squashen på mitten och ta bort kärnorna med en sked. Skär köttet i små bitar. Lägg i kastrull och sätt på spisen, högsta värme. Skala äpplena och skär bort fruktköttet från kärnhuset. Kör ner i kastrullen tillsammans med squashen. Lägg i rosmarinkvistarna. Rör om. Låt stå på högsta värme tills frukten vattnat sig färdigt och en del vätska kokat bort. Tillsätt då sockret och koka tills det blir syltigt.

Ta ur rosmarinkvistarna och mixa, eller mosa marmeladen med visp. Låt koka en stund till. Smaka av. Eventuellt behövs lite syra i form av någon tesked citronsyra. Behövs mera socker? När du är nöjd är det bara att slå upp marmeladen på burkar. Förvara svalt eller i kyl.

söndag 23 september 2007

Lördagsmiddag


I går hade vi besök av Sten och Christina. Maten var god men vi hade inte trott att den skulle bli så mastig som den var. Gud så mätta vi blev. Vi åt gratinerad feta (med mer grönsaker än på min sons nedan), Cesarsallad med kyckling och så Crème Brulée så klart. Det var en mycket trevlig kväll.

Fetafrälst son


Min kära son är fullkomligt galen i feta. Således köpte han idag en ost på 400 gram som han gratinerade. Snällt nog bjöd han bort ca 100 gram till oss. För mycket grönsaker får det inte vara på den gratinerade fetan, då kan det ju bli nyttigt.

Crème Brulée




Detta är alltså ett recept på Crème Brulée. Till detta behöver du en gasbrännare för att göra den knäckiga karamellen på ovansidan av puddingen. Det behöver inte vara en dyr pryl. Min är en enklare variant, köpt på Elgiganten, som man fyller med tändargas. Den fungerar utmärkt och kostade ca 300 kr för några år sedan.

Crème Brulée

8 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl socker

Blanda äggulor och socker. Koka upp mjölk och grädde. Slå grädden över äggulorna under ständig vispning. Häll upp i ugnsformar. Grädda i vattenbad i 175 graders ugn ca 40 min. Låt puddingarna svalna och förvara sedan i kyl tills det är dags att bränna dem. Jag tycker det fungerar bäst med strösocker, ett ganska tjockt lager. Vill man ha ett riktigt tjockt knäcktäcke är det bara att göra två lager ovanpå varandra. Jag tycker puddingen gör sig bäst med färska bär och helst jordgubbar då.
Tillägg: Gasbrännare finns att köpa hos Clas Ohlson.

onsdag 19 september 2007

Russinchutney med chili och citron


Jag köpte en påse russin som var torra och sockriga. Men till matlagning duger de bra. Den här enkla chutney´n passar som tillbehör till stekt fisk eller fläskkött.

2 dl russin (mina var gulgröna, stora av okänd härkomst)
½ dl vatten
saft från en halv citron
2 msk råsocker
½ tsk chiliflagor
1 tsk neutral olja
rivet skal från ½ citron

Hacka över russinen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser utom citronskalet. Koka ihop på medelvärme ca 10 minuter. Tillsätt citronskalet. Och så klart, blir den för tjock får du späda på med lilte mera vatten.

Thailändsk sallad


Ja, nu har jag ju aldrig varit varit i Thailand och vet därför inte om de äter den här typen av sallad där. Men på Thai Corner här i Helsingborg har de en väldigt god sallad när man äter dagens. Jag har inte spekulerat så väldigt mycket i hur de gör sin goda dressing men min smakar likadant tycker jag. Detta är en perfekt start på en måltid men även en enkel lunchsallad hemma om du inte är så hungrig.


Dressing
0,5 dl fisksås
2 tsk ättikssprit
1 msk råsocker
1 tsk sambal oelek
0,5 msk olja

Rör ihop och låt stå tills sockret smält ordentligt. Förvara i kylskåp. Godast är den faktiskt dagen efter.

Sallad
Strimlad isbergssallad, riven morot, hackade jordnötter (jag kör mina i matberedaren och förvarar sedan i burk med lock).

måndag 17 september 2007

Kalventrecôte med rotfruktsgratäng, örtsmör och portvin och rosmarinsky


Jag har faktiskt haft väldigt lite tid för matlagning på sista tiden men i lördags var det dags för mig att anta utmaningen med familjen Sandbergs kalventrecôte. Jag gjorde det ganska lätt för mig och helstekte köttet i stekpåse samtidigt som gratängen gräddades. Smöret var gjort i förväg och skyn tog bara några minuter. Till hjälp i köket hade jag Micke som tog på sig ansvaret för köttet. Resultatet blev mycket gott. Köttet var fantastiskt.

Smör
75 gram smör
2 tsk kallpressad rapsolja
rikligt med blandade hackade kryddörter (timjan, salvia, rosmarin, persilja, oregano..)

Låt smöret vara rumstempererat.

Gratäng
800 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl grädde
salt och peppar
Grovriv rotsakerna, det går enklast i matberedare. Lägg 1/3 av rivet i en gratängform, salta och peppra lätt och gör sen likadant efter nästa och nästa lager. Slå på grädden. Grädda i 225 grader tills rotsakerna är mjuka.

Köttet
Ca 1kg kalventrecôte eller annat kött (oxentrecôte, ryggbiff eller dylikt)

Salta, peppra, lägg i stekpåse. Sätt i en köttermometer och stek till 65 grader. Ta ut, klipp ett hål i påsen och slå av den goda skyn. Låt köttet vila.

Portvin och rosmarinsky
Ca 2 dl steksky+ ½ buljongtärning (det beror ju på hur mycket sky det blir)
1,5 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 rosmarinkvist

Koka kraftigt tills skyn tjocknat något och smakar bra.

Skiva upp köttet och klicka smöret över. Servera med skyn, gratängen och någon grönsak eller sallad.

GASTRO-nomisk höjdare!









I torsdags bjöd jag min son på Gastro. Av en slump tog självaste Per Dahlberg emot oss och jag fick ta i hand och tacka för det fina priset. Sen satte vi oss till bords, spända av förväntan.

Strax blev vi serverade en liten amuse bouche i form av citronsmakande popcorn och krutonger. En ovanlig smakkombination. Därefter följde nästa lilla förnöjelse i form av en bit anklevertterrin med portvinsgelé och en liten skaldjursanrättning. Tredje och sista amuse bouchen bestod av ett litet spett med snigel och sidfläsk, synnerligen välsmakande, samt ett litet potatisskum med löj- eller var det sikrom? Nåja, samt taggsvamp var det i alla fall. Gott och enkelt.

Sen blev det dags för själva avsmakningsmenyn. Den kan ni titta på här. Allting var fantastiskt gott och presentationen var kul men jag hängde inte riktigt med alla gånger. Servispersonalen var verkligen proffsig och kunnig och bidrog till att det blev så bra. Det vi tyckte bäst om var lammet och pilgrimsmusslan men den rätt som imponerade mest var vakteln med ravioli och färsk tryffel. När servitrisen låste ut ett skrin, öppnade det och hyvlade färsk Gotländsk tryffel över anrättningen höll jag på att dåna. Vilken doft!!!! Vilken smak!!!!

Och så fick jag smaka portlak för första gången, en intressant ny bekantskap. Brödet var också en sort för sig. Tre sorters små bullar, först en liten bulle bakad på manitoba-cream, mycket gott. Sen en liten brioche med ost och chili och tillsist ett mörkt bröd, jag hann inte med riktigt men tror det var ett Levain-bröd med russin. Jättegott var det i alla dfall. Behöver jag nämna att smöret var hemgjort? Lätt och luftigt, lite lätt syrat och precis lagom salt.

Desserterna var goda bägge två och förhållandevis enkla men jag föll för äpplesorbeten och kombinationen äpple/rosmarin, jättegott! Sen var jag otroligt mätt, glad och tillfreds. Gastro lär få besök av mig igen.
Glömde berätta att hela menyn tog oss mer än två och en halv timme att inmundiga..

onsdag 12 september 2007

Mitt nya skafferi


Det var faktiskt Togge som upptäckte Lisa först. ”Nu är det hon igen, vad hon nu heter!”, brukade han ropa när Lisa Förare Winbladh dök upp i TV-rutan. Och så satt vi där stumma och lyssnade och lärde.

Och sen när jag började matblogga dök hon upp igen. Jag hade ingen aning om att matbloggande var så stort men jag rycktes raskt med. Vilket entusiasm, vilken fantasi och så olika alla matbloggar var. Och så fann jag då Lisas blogg och började läsa regelbundet. Och en dag sökte hon provlagare till sin nya kokbok och jag anmälde mitt intresse. Jag fick hem en hel lunta med intressanta recept och det var svårt att välja vad jag skulle provlaga. Tyvärr blev min son sjuk i samma veva och det blev lite mycket omkring allt. Jag provlagade en hel del recept men hade svårt att hinna med att skriva om mina erfarenheter. Jag var egentligen inte riktigt nöjd med min insats.

Och så nu för några veckor sen fick jag inbjudan till pressreleasen i Malmö. Så kul!
I går var det dags och jag tog maken med mig som stöd. Jag klädde mig lite dumt bara och fick alldeles för varmt på mig på fötterna. Redan när vi klev av tåget började jag svettas och inte blev det bättre av att vi promenerade. Sen hade jag ju valet att klä av mig när vi kom in men drabbades av fåfänga och ville inte stå i strumpfötterna. Jag rekommenderar inte det om du vill göra ett gott intryck på folk du inte känner. Lisa hälsade oss välkomna och började tala varmt om sin bok och berättade vad hon skulle bjuda på för gott och jag höll på att svimma av värmeslag och kunde inte stå still. Gud så dumt. Så fort tillfälle gavs slet jag av mig kängorna och släppte ut mina stackars fötter i luften.

Så tillsist kunde jag njuta av tillställningen och all den goda, goda maten. Grekisk sallad med örter och granatäpplesirap och såsen till, gjord på yoghurt och bockhornsklöver. Så många gånger jag hållit i en påse av denna krydda och inte köpt för jag har inte orkat ta reda på hur den skulle användas. Höjden av lathet. Len soppa gjord på bara tre ingredienser, palsternacka, kokosgrädde och fisksås. Ljuvligt! Och nästa soppa, ett långkok av revben med smak av både ljus och mörk kinesisk soya och den nya bekantskapen jujube, Och så en liten lektion om umami i form av en liten smörgås gjord på skinkfärs och torkade räkor.


Alla dessa smaker. Var jag inte stum redan innan (jag är lite blyg) så blev jag det nu där jag satt och åt och begrundade. Och sist men inte minst, den persiska gröna citronen, som Lisa ”smugglat” ut från London. Så typiskt en matnörd att ha citroner i handbagaget, i dessa tider av terroristrädsla, och fråga om de räknas som vätska. Och med mig hem fick jag så klart kokboken, Ditt nya skafferi – smaker från matkaravanen. Och jag rekommenderar er att köpa den och läsa och lära. Det är en riktig bibel för matälskare.

Tack så mycket Lisa!

Vinnaren på bild





tisdag 11 september 2007

Köttbullar


För en tid sedan började jag och en kollega diskutera köttbullar. Jag är ingen bra köttbullemamma alls. Men jag vill gärna bli så jag lyssnade noga på min kollegas köttbulleråd.

Det hon gjorde som var speciellt var att köra löken i micron och sedan i matberedaren så att den blev mild och god och sen smälte ihop med köttet liksom och så hade hon lite socker i smeten och så använde hon alltid nötfärs.

Det där med färsen är en smaksak. Vill du ha köttbullar med ordentlig köttsmak ska du använda nötfärs. Vill du ha en lite porösare bulle, använd blandfärs. Att bara använda fläskfärs är inget som faller mig i smaken.

Jag gick i alla fall hem och knåpade ihop ett ganska ordinärt köttbullerecept men som jag blev attans nöjd med.
Varsågoda:

500 gram nöt eller blandfärs
1 dl ströbröd/skorpmjöl
2, 5 dl mjölk
1 tsk socker
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 ägg
½ gul lök (medelstor)

Blanda mjölk och brödsmulor i en matberedare och låt det stå och svälla 5-10 min. Hacka löken och kör den i micron så att den blir mjuk. Kör löken ihop med brödet i matberedaren. Tillsätt färs och kryddor och kör ytterligare en stund. Tillsätt ägget och kör sen snabbt ihop färsen. Låt den vila 10 min innan du börjar rulla.

Jag brukar steka köttbullar i smör blandat med rapsolja och skölja ur pannan mellan stekningarna. Jag steker dem aldrig helt klara utan låter dem få färg runt om och sedan steka färdigt i ugnen.

måndag 10 september 2007

Kräftskiva 2

Jag har inte hämtat mig från den ännu. Vansinnigt kul hade jag, kanske lite för kul då. Det var min svåger och svägerska som bjöd. Och de bjöd bra. Drycker, smör, bröd, sallad och dressing var fritt fast kräftorna fick vi ta med själva. Min svägerska är från västkusten och för henne duger inte några insjökräftor. Hon hade bullat upp med 2 kg havskräftor minsann. Jag och Togge hade köpt 6 stycken svenska vildfångade och kalasade räkor sen. Och jag måste ju bara berätta om Irene och Richard, dessa proffskräftätare. De började med två kilo som de metodiskt och snabbt surplade i sig men sen hade de minsann 2 kg till med sig. De åt ALLT på kräftan och var ändå klara före oss med vårat lilla räkpill. Mycket imponerande!
Tack Tord och Malena för en rolig och händelserik fest!

lördag 8 september 2007

Lata mammans goda äppelkaka


Titta noga på den här bilden. Detta är nämligen Helsingborgs godaste äppelkaka! Det har en jury bestående av bland annat Torbjörn Lagmark, Per Dahlberg samt representanter från Helsingborgs Cityförening bestämt. Lata mamman vann nämligen första pris och fick komma upp så scen och snubblade fram så klart. Jag vann två t-shirts, en bok om Helsingborg och avsmakningsmeny för två på Gastro. Gissa om jag jublade! Receptet kommer att publiceras i HD i veckan men redan nu får ni det av mig:


Lata mammans goda äppelkaka

200 gram rumsvarmt SMÖR
2 dl råsocker
2 ägg
2 tsk krossade kardemummakärnor eller 3 tsk malda från burk
2 dl durumvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 normalstora äpplen
1 limefrukt
1 msk råsocker.

Riv det gröna från limefrukten och pressa saften ur den. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i halvor och sedan i skivor. Slå limesaften över äppleskivorna och blanda noga så att de inte mörknar.

Blanda smör, råsocker och limeskal noga. Tillsätt äggen, ett i taget och sedan kardemumma, mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en rund form med löstagbar kant (smord och bröad så klart). Tryck i äppleskivorna lite snett ner runt kakan i ett snyggt mönster. Strö en matsked råsocker över kakan och grädda den i mitten av ugnen. 225 grader i 25-30 minuter.

Kakan är god som den är och behöver inte serveras med vaniljsås, grädde eller glass.

onsdag 5 september 2007

Farväl gamle vän


Göteborg 1986. Jag hade lämnat Helsingborg för att säsongsjobba som kallskänka på Huvudrestaurangen på Liseberg. Jag var 19 år, liten, mager och rädd. Vi som säsongsjobbade fick hyra studentbostäder på Utlandagatan. Min adress blev Motgången trehundra nånting. Jag var lite slö på att skaffa mig grejor så första gången mamma hälsade på mig fick hon äta avocado med smörkniv. Sen inhandlade jag lite porslin och bestick på Myrorna. Och när första lönen kom hade jag shoppingdag. Då inhandlades bland annat denna kastrull som varit mig trogen sen dess. Av rent nostalgiska skäl är det svårt att skiljas från den trots att den mest stått i skåpet oanvänd på senare tid. Men nu är det dags. Farväl och tack för allt!

Dagens frukost


Jag kokade lingonsylt igår och redan då längtade jag efter dagens frukost. Rågmjölsgröt och lingon. Slurp.

tisdag 4 september 2007

Cyberkocken


Rösta på mig så är ni snälla :)


PS. Hatten har jag på mig för att skydda håret mot stek-os.

måndag 3 september 2007

Gummikaka


Nej, usch, alla mina experiment i köket blir inte lyckade. Det vill jag visa här. Men om du någongång är ute efter ett recept på gummikaka med smak av hö så hör av dig.

Kvällsmat


Jag är gräsänka idag och har bara haft det skönt hela min lediga dag. Efter den hrm lite ansträngande morgonen förstås. Jag har ätit gott, läst en hel bok och nu även druckit lite gott. En bra dag.

Portabello med ljummen sallad på råris, gröna bönor och rucola samt sås av soltorkad tomat och valnöt


Detta är faktiskt inte speciellt avancerat. En himla god vegetarisk rätt och mitt bidrag till månadens cyberkock.



Recept för 2
2 Portabello svampar

Stek dem sakta i smör och olja, salta och peppra.

Sallad

1 dl råris
100 gram gröna bönor
2 nävar rucola
någon god tomat (jag hade gula miniplommon)
lite kryddgrönt, vad du tycker om

Dressing

Skal och saft av ½ lime
2 msk kallpressad rapsolja
1 krm salt
peppar från kvarn

Koka riset och bönorna, blanda allt med salladen och servera.


Sås

½ dl valnötskärnor + några extra
50 gram soltorkade tomater i olja
1 tsk olja
½ tsk torkad chili
1 tsk tomatpuré
2 msk vatten
salt å peppar

Blanda allt och mixa. Smaka av med salt och peppar. Grovhacka sedan några kärnor till och blanda med såsen så den blir lite crunchy.

lördag 1 september 2007

Drömmar


Enklaste receptet någonsin på drömmar, riktiga latmansdrömmar. Bara blanda ihop degen, rulla ut två längder, skär dem i bitar, lägg på plåt och baka av. Inget geggande, inget trillande.

Latmansdrömmar

1, 5 dl flytande smör-rapsolja
2 dl socker
1 msk vanillinsocker
½ tsk hjorthornsalt
2,5 dl vetemjöl

Rör ihop till en deg. Dela i två bitar och rulla ut till två längder. De håller inte ihop helt men det går med mjölade händer. Skär varje längd i 1,5 cm tjocka bitar och ställ dem på bakpappersklädd plåt. Baka 150 grader ca 15 min.