Enklaste och godaste saften, näst efter flädersaft. Och här i Skåne har flädern, btw, redan börjat blomma så smått. Jag börjar känna mig stressad, det är ändå fortfarande bara maj månad!
Nåja, än är det inte riktigt dags så jag får nöja mig med rabarbersaften. Så här gör man:
Rabarbersaft (ca 3 sirapsflaskor fulla)
1,5 kg rabarber
1 fin citron i skivor
1,6 l kokande vatten
1,2 kg socker(ca, se text nedan)
1 msk vinsyra
0,5 krm natriumbensoat
Skär rabarbern i småbitar. Skiva citronen. Lägg allt i en rymkig bunke. Slå på det kokande vattnet. Låt stå 2 dygn. Sila ifrån och tillsätt sockret.
Obs! Jag själv och flera har märkt att saften ibland tenderar att bli för söt med angiven mängd socker. Börja med en mindre mängd och smaka dig fram. Det är svårt att ange exakt hur mycket eftersom det beror på hur saftig rabarbern och citronen är. Har dessutom observerat att om saften får stå längre än två dygn drar rabarbern åter till sig vatten, mängden vätska minskar således då och saften kräver mindre socker.
Rör tills allt smält. Rör ut vinsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt under omrörning. Slå upp på rena flaskor. Förvara svalt.
35 kommentarer:
Och här går jag fortfarande och väntar på rabarbern. Suck! Kallt och regnigt är det här i Norrland. Intressant med råsaft på rabarber i alla fall. Den är säkert läskande.
Låter gott. Vi tipsar om ditt inlägg idag.
Åh stackars dig Karin. Fast här nere går det nästan för fort allting. Saften är mkt läskande under varma sommardagar :)
Bloggtipsarna, så trevligt, tack!
ungefär samma recept som vi har. Det är riktigt gott
Ååå, det måste jag testa! Hur lång hållbarhet har saften, cirka?
/Annelie
Hållbarhet..åh kära nån. Jag har så lite förvaringsplats så jag gör alltid bara lite åt gången. Är man osäker kan man frysa in, det gör jag med flädersaft. Och sen har jag saften i kylen och där hinner den aldrig stå så länge så den hinner bli gammal. Kanske någon annan som vet?
Läs på påsen med bensoat. Själv skall jag koka marmelad med rabarber o jordgubbar. Lättsockrad.
Hej, ja, haha, vet att jag har en farlig blogg, o tänk att jag bakar allt & jag måste ju kvalitetstesta ju! Vilket liv man har!
Hälsningar
Paulina
Vad mycket goda recept med rabarber! Saften verkar jättegod och frisk smak kan jag tänka mig.
Jag undrar över receptet, när den stått i två dygn och man ska tillsätta sockret, gör man det när den är rumsptempererad? El ska man koka upp den?
Fam Axelsson:Ja det ska göras när den är rumstempererad. Det är en rårörd saft och den ska således inte kokas.
Har ju typ VÄRLDENS största länkning till din sida, så att veta att det är din saft är det nog ingen som missar :-)
Jo jag överlevde natten. Tack och lov :-)
Jag har just gjort denna saft, men jag måste säga att jag tvekade att hälla i allt socker. Jag smakade av när jag hällt i hälften, och tyckte det var fullt tillräckligt sött redan. Vad konstigt?! Jag som inte brukar snåla med sockret. Nån mer som har tyckt att det är för mycket socker i receptet? Man vill ju inte att syrligheten ska försvinna helt så det bara smakar socker och inget mer... ?
Annars var det ett kul och lätt recept!
Hej Caroline
Faktum är att det kan skifta från gång till gång. Det märkte jag i år. Förra året var den perfekt. Första satsen i år blev för söt och andra minskade jag på sockret. Jag ska påpeka detta i receptet. Tack för påpekandet.
A-E
precis ett sådant recept som jag sökt efter! Tackar.. ska testa genast
hej
Måsta man ha vinsyra jag har ingen haemma
Vinsyra eller citronsyra(går också bra) är tyvärr ganska avgörande för slutresultatet..
A-E
Om man tar citronsyra i stället för vinsyra måste man då ändra mängden eller kan man följa receptet? Tänkte testa att göra den i dag och känner inte för att åka till affären bara för lite vinsyra...
Hej Jenny
Det här är ett mycket gammalt recept och kanske var det vanligare med vinsyra då. Citronsyra fungerar precis lika bra och i samma mängd. Vi är mycket förtjusta i den här saften, hoppas att du blir det också!
Mvh Anna-Eva
Fantastiskt god saft!! Så god att jag var tvungen att göra tredubbelsats :)
Hej! Undrar bara om bunken skall vara täckt under de två dagar som den skall stå och dra?
Hej anonym. Jag tycker ju att det är bäst att täcka över om man inte vill ha smak från andra livsmedel eller skräp i sin saft..
Jaha.... här kommer en till undran... Ska saften stå och dra i kylskåpet eller är bänken ok??
Mvh BeA
Hej Beatrice
Nej bänken är inte bra såhär i rötmånaden. Den ska stå svalt, helst i kyl.
A-E
Fråga: varför inte ha med sockret från början som i flädersaft? Bara undrar... händer det nåt om man gör så?
AnniePswe
Hej
Jag kan inte svara på det faktiskt. Är ett gammalt recept jag följt i åratal. Däremot har jag helst i sockret sist då man inte riktigt vet hur mycket som behövs. Just med rabarber tycker jag att saften blir syrligare ju tidigare man gör den. Så jag brukar smaka av så jag inte får den för söt.
/Anna-Eva
Gör ca 100 flaskor rabarbersaft om året, dessa säljs och ges bort till vänner och bekanta. Detta är ett av mina absoluta favorit recept. Enda nackdelen mot om man skulle koka är att det som det står tar 2 dagar att få rabarbern att rinna av.
Ger det 8/10.
Hej! När man rör ut natriumbensoatet så tycker jag inte att det löser sig - saften är full av pyttesmå vita prickar. Är det normalt?
Hej
Emil: Tack för det positiva omdömet!
Anonym: Ja det är normalt. Om du fryser saften behöver du dock inte tillsätta något natriumbensoat.
Jag följer samma recept, men skippar oftast natriumbensoateet och fryser saften i engångsmuggar.
Sedan tar vi en fryst klump och häller över vatten. Saften blir så underbart svalkande då man utgår från fryst vara.
Det går också bra att frysa den i stor låda och skrapa kulor som man tinar direkt i tillbringaren.
Hej! Har jag förstått rätt att, man EFTER att saften stått i kylskåp i två dygn ska röra i vinsyra och natriumbensoat?? Eller ska det i när saften är varm? =)
Ja vinsyran och natriumb ska i sist. När saften alltså är klar.
Ja vinsyran och natriumb ska i sist. När saften alltså är klar.
Kan jag använda frysta rabarber?
Det har jag aldrig provat. Men kan inte tänka mig att det skulle vara några problem. Det går ju att göra saft på frysta bär, frysta fläderblommor och dylikt
Skicka en kommentar