tisdag 29 september 2009

Sesamblad


Togge och jag åt på Koreana idag igen. Idag var det extra gott och jag fick dessutom äran att få smaka sesamblad. De är dock inte släkt med sesam alls. De smakade lite starkt och parfymaktigt men var goda ihop med alla tillbehör. Jag skulle kunna äta på Koreana varje dag. Mums, mums, mums.

måndag 28 september 2009

Svenska äpplen


Säg mig vad som hänt? Har vi glömt hur ett rikigt äpple smakar? Det fanns en tid då vi skrattade åt Pressbyråns evighetsgröna Granny Smith. Nu hänger de svenska äpplena kvar på sina grenar i de svenska trädgårdarna tills de faller av av sig själva och sedan får de ligga och ruttna på marken.

På min Willys finns äpplen på äpplen i lådor utmärkta med sort och ursprungsland. Ända från Brasilien kommer de. Men av de svenska finns bara en sort. De på bilden, och jag vet inte vad de heter, bara att de är svenska.

På ICA finns det mer att välja på. Alla svenska kostar lika mycket per kilo men det står inte någonstans vilken sort det är och vilka användningsområden de passar till. Jag röstar för en svensk äpplekarta i varje butik!

Snälla handlare, hjälp till nu! Klart att vi ska äta våra egna äpplen i första hand och importerade sen. Men jag vill inte gå hem och Googla för att få veta vad jag har köpt.

Och snälla medkonsumenter, ge dem en chans. Känn doften på de svenska äpplena, det kvittar vilken sort för de doftar lika gott allihop. Nu efter att ha radat upp mina på hyllan för fotograftering doftar hela jag gott. Och nu doftar datorn också.

Och kära grannar i villorna runtomkring, om ni inte har tid att ta hand om dem, sätt upp en skylt på lördag: Välkommen in och plocka äpplen!

Eller plocka själva, fyll en låda och ställ ut på trottoaren med ett tydligt: Varsågod!

Fläderbär


Av 20 klasar fläderbär blev det 3 burkar gelé och 2 liter fläderbärsjuice. Fläderbär lär vara bra mot influensa så varför inte testa? Ät dock inte bären råa, då är de giftiga.

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker. Koka ganska kraftigt i ca 10 minuter. Mosa bären då och då med en visp under kokningen. Sila av.

Fläderbärsgelé

4 dl bärsaft
1 paket gelésocker multi(370 g)
1,5 tsk citronsyra

Tillsätt socker och citronsyra till bärsaften och låt koka i 30 sekunder. Häll upp på rena glasburkar.

Fläderbärsjuice

Juicen bör drickas upp under de närmaste dagarna. Men det är inte så svårt.

5 dl bärsaft
2 tsk citronsyra
2 dl rårörsocker

Kokas upp tills sockret smält.

Tillsätt:
1,5 l vatten eller efter smak
Förvaras i kyl och drickes bäst iskall. Säkerligen kan saften sparas utan att blanda med vatten först men jag inbillar mig att de nyttiga egenskaperna försvinner då.

söndag 27 september 2009

En studie i rött


I går gjorde jag och Camilla stan. Vi började rätt tidigt, gamla som vi är. I baren på Mento startade vi med varsin drink. Det är himla mysigt att sitta där tycker jag.

Därefter valde vi att äta på Haket. Där var det knökfullt så vi fick sitta ute. Det var helt okej. Septemberkvällen var ljum och det fanns filtar att svepa in sig i. Maten är god, man får vad man betalar för men inte mer. Vilket alltå är ett positivt omdöme då det är billigt.

Dessert däremot, valde vi att intaga på le fil du Rasoir. Tyvärr är bilden inte bra, tagen med mobilkamera i det röda ljuset från infravärmen. Men så gott det var! De har verkligen kanondesserter som passar mig. Sedan körde den nya satsningen 39+ igång och då smet vi, det blev för livat.

En cider på Bishops Arms, Marina Plaza fick avsluta kvällen. Men säg mig, varför har de pottor hängande i taket?

Frukost på stan - Helsingborg


Klart att jag inte ska såga min egen stad helt utan att testa utbudet ordentligt. Idag blev det söndagsfrukost på Grand Coffee. Bagels med salami för min del. Det var gott. Och lokalerna är himla mysiga.

Mikaeli marknad



I åratal har jag missat denna begivenhet som varje år återkommer till Fredriksdal. Men i år lyckades jag ta mig dit och mina förväntningar var höga.

Inträdet var 120 kronor och kön var lång. När jag äntligen kom in var mina förväntningar ännu högre. Så mycket folk som marknaden lockade!

Vi började borta i de gamla stadskvarteren. Stånd på stånd stod sida vid sida. Brända mandlar, jodå gott och ett stående inslag på markander. Sofies choklad, handlar jag hos i stan alltsom oftast. Skorpor, knäckebröd och sylt. Gäsp! Natursalvor, svindyra pumpor, lite charkprodukter och honung.

Bröd från Röstånga Mölla lockade och jag köpte ett fruktbröd. De hade bara tre bröd att välja på kvar. På sina ställen ringlade sig långa köer och vi gick nyfikna dit. Där såldes grillad korv. Jag är faktiskt väldigt besviken. Och några fler besök på Mikaeli marknad blir det inte för min del.

Däremot var stämningen god och jag gillade hantverksutställningarna, musiken, dansen och den gamle farbrorn som staplade ved. I tryckeriet fanns en utställning med gamla matsedlar från restauranger som jag tänker berätta mer om senare.

fredag 25 september 2009

Äpplesylt med kanel och kardemumma


Min man gillar inte äppelmos. Jag orkar inte göra bara till mig. Istället testade jag med sylt. Och den blev populär. Så bra, då vågade jag ge bort en burk till min kollega. Sen snodde jag bilden från hennes blogg också. Tidseffektivt.

Äpplesylt

1 kg äpplen (jag använde Gravensteiner)
2 dl vatten
1 dl rårörsocker eller farinsocker
2 kanelstänger
1 tsk grovmalen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor
4 dl syltsocker
½-1tsk citronsyra

Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i vatten med pressad citron efterhand så mörknar de inte. Skär alla äpplen utom ett i mindre bitar och lägg i en rymlig kastrull tillsammans med vattnet, kanelstängerna, kardemumman och farin/råsockret.

Låt koka ganska kraftigt ca 15 minuter tills det blivit mosigt och mjukt. Tillsätt syltsockret och låt puttra 5 minuter till. Skär det sista äpplet i små tärningar och rör ner i sylten när den kokat klart. Tillsätt även citronsyran. Hur mycket beror på hur syrliga äpplen. Smaka dig fram.

Slå upp den varma sylten på rena glasburkar. Förvara svalt. Använd till gröt, pannkaka, fil, ostbit.. Eller äpplegrottor, smakar nästan som paj.

onsdag 23 september 2009

Medelhavskorv

Före


Efter

Anders skrev om sin Falukorv Mediterranée i kommentarerna hos Lisa och jag blev plötsligt vrålsugen. Fast jag tog oregano istället för rosmarin och lade till lök mellan varven. Således ca 400 g falukorv, en squash, 2 tomater, 1 liten rödlök, 100 g fårost. Krydda med örtsalt och oregano. 30 minuter i 200 graders ugn.


Alla åt med god aptit. Jättegott faktiskt. Och så skönt att slippa tänka ut middagen själv ibland.

GI-kost


Och det här var min och makens mat i helgen. Kebabkryddad fläskfilé med sallad och tsatziki. Även det MUMS!

Smörrebröd


Det här var min sons kvällsmat i helgen. Rågbröd med ljummen dansk leverpastej, knaperstekt bacon och champinjoner. MUMS!

söndag 20 september 2009

Koppi Helsingborg


Gott, gott, gott kaffe! Trevlig miljö, trevlig personal. Snart ska jag prova era grillade mackor också. Hemsida här.

VINNARE!

Nu har jag dragit vinnarna bland dem som ville prova Friscus juicen. Och eftersom det är en sådan fin dag idag kände jag mig extra generös och drog därför tre vinnare istället för två.
Stort grattis säger jag till:

Rockdoll
Monika
Nikolina

söndag 13 september 2009

Vill du bli en Friscus?


Bravo Friscus är Skånemejeriers nya juice med probiotika. "Den unika sammansättningen av probiotiska bakterier – Lactobacillus plantarum HEAL9 och Lactobacillus paracasei 8700:2 – hjälper kroppens naturliga försvar" I alla fall om man får tro företagets hemsida.

Jag har gått med på att testa om det stämmer. I ett par månader ska jag dricka ett glas(2,5 dl) om dagen. Sen får vi se om jag lyckats skrämma bort förkylningsbacilluskerna. Juicen finns i två smaker; Äpple med tranbär och Apelsin med acerola. Läs mer om juicen här.

Vill du också prova? Jag lottar ut varucheckar till två personer. Allt du behöver göra är att anmäla ditt intresse i kommentarerna nedan. På söndag 20 september drar jag sedan två vinnare bland dem som anmält sig. Lycka till!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Fredagsmat


Jag orkade inte tänka i fredags när jag lagade mat. Därför inga recept. Men jag vill påminna om att jordärtskocksoppa är gott. Till varmrätt åt vi helstekt rostas, svampsås och pommes Anna, fast varvad med Västerbotten. Det var gott. Till dessert åt vi vit chokladmousse och sommarens hallon. Det blev en trevlig kväll tillsammans med svärfar Sten och Christina.

Ny vinfavorit


torsdag 10 september 2009

Ännu mer lördagsmat


Här händer inte så mycket för tillfället. Jag jobbar och står i så det finns inte energi för köksexperiment. Därför äts det mest helt vanlig mat hemma hos oss.

Det här var lördagens festmåltid: Kalvryggbiff, sparrispotatis-rösti och toppmurkelsås. Mycket smaskigt. Kalven såg så hård och seg ut men var så fin så fin när man väl satte tänderna i den.

Murklorna har jag plockat i vår koloni där vi ju två år på rad fått murklor i barkflisen. Och potatisen kommer från samma jord liksom morötterna.