fredag 30 juli 2010

Maränger

Mindre än 5 minuter, effektiv tid, tog det mig att göra egna maränger. Det är aldrig för sent att bli en bättre människa. Nu glömmer vi de här för gott.


När det gäller maränger så stör jag mig på att alla bakböcker jag tittar i har recept på märänger med 3 äggvitor. När jag får äggvitor över är det i stort sett alltid 2. Nu anser inte jag att jag behöver något recept men lite hum om mängd socker vill jag ha. Därför har jag inte bloggat något recept. Men eftersom det tycks efterfrågas så är jag inte sämre än att ni får ett! Således kommer här nu ett recept på maränger med TVÅ äggvitor:

2 äggvitor
55 g socker
1-2 droppar citron(hade bara i en liten dutt från en plastcitron. Det ska inte smaka citron!)


Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Fortsätt vispa och ha i lite socker i taget+citrondroppe och fortsätt sedan vispa tills smeten är blank och fast. Spritsa eller klicka ut marängerna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 125 grader. Jag stängde av ugnen efter 45 minuter och lät dem sedan stå över natten därför att det var kväll. Men jag skulle nog tro att de mår bra av att stå kvar någon timme eller två annars. Observera att de inte blir kritvita så som skandalmarängerna i länken ovan. Förvara i burk med tättslutande lock och konsumera tämligen omgående.

Gårdagens


Jag skulle kunna åka till Malmö bara för att äta en sån här och sen åka hem igen.

torsdag 29 juli 2010

Franska lavendelvåfflor



Spröda och sagolikt goda bakverk. Satsen ger ca 12 stycken dubbla.

Våfflor

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Lavendelsocker

Fördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Låt vila ca 30 min i kylen. Gör smörkrämen under tiden.

Smörkräm

150 gram rumsvarmt smör(kom inte med nåt margarin här inte)
½ dl socker
1 ½ msk vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Koka nu ihop socker och vatten och slå detta över äggulorna under konstant vispning. Vispa sedan ner smöret klickvis. Vispa, vispa. Ställ in krämen i kylen för att stelna.


Kavla sedan ut degen, inte för tunt, utan ca 3-4 mm tjockt.Ta ut runda kakor med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Strö ett tunt lager lavendelsocker på bakbordet. Kavla ut de runda kakorna med kruskavel till ovala långsmala plattor på sockret.Vänd dem ett par gånger under kavlingen. Lägg dem sedan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda våfflorna mitt i ugnen i 225 grader 8-10 minuter. De ska inte ha fått så mycket färg, bara lite bruna i kanten.Låt dem kallna på galler. Bred försiktigt kräm på en våffla och kläm ihop med ännu en. Förvaras i kyl alternativt frys. Kan frysas både med och utan smörkräm.

onsdag 28 juli 2010

Lavendelsocker


Jag är inte så vetenskaplig av mig. Och jag behöver heller inte ha måttangivelser på allting. Jag bara gör liksom och för det mesta blir det bra.

När det gäller lavendelsocker hittar jag det i recept då och då. Låt säga Lavendelskorpor, då står det en exakt måttangivelse på hur mycket lavendelsocker man ska ha i. Det tycker jag är vanskligt. Mitt socker blir exempelvis grymt starkt och smakar olika från gång till gång. Därför brukar jag blanda ut mitt tills det smakar bra med vanligt strösocker innan jag bakar med det.

Jag kan inte tänka mig att allas lavendelsocker skulle smaka likadant även om man gjorde exakt samma recept och lät sockret stå exakt lika länge. Därför tycker jag att man ska lita på sina smaklökar. Att lita på sig själv och sina smaklökar tycks vara ett bortglömt förfaringssätt på 2010-talet. Men jag ber er snällt att göra det. Det som smakar bra i min mun smakar kanske inte lika bra i din..

Om du vill göra lavendelsocker helt ovetenskapligt tar du några deciliter socker och en näve lavendelblommor och varvar i en burk. Sen glömmer du bort burken. När du hittar den igen mixar du allt med mixerstav lite lagom hårt. Sedan silar du ifrån blommorna och slår tillbaka sockret i burken. Det luktar väldigt starkt men smakar inte lika mycket är min erfarenhet. Så SMAKA dig fram till DITT favoritsocker.

Tacos!


Ja, det har jag ätit i sommar! Perfekt mat när orken inte finns. Maken skär sallad medan jag steker färs och värmer skal. Old el Paso har dessutom bytt ut sin palmolja mot solrosolja. Det tycker jag om!

Semestermat





Jag är inne på min sista semestervecka. Jag har haft det oförskämt bra. Det har inte blivit mycket till matlagning i hemmet inte. Dessutom är det värmebölja och aptiten har inte varit den bästa.

På vår resa åt vi lite gott här och var som jag bloggat om tidigare och hos min bror blev vi bjudna på en vansinnigt god gazpacho samt härliga lammfärsbiffar fyllda med bland annat feta, brie med tryffel samt skinka. Mycket mumsigt.

Annars så har det varit mycket korv på grillen. Men igår åt vi kött. I morgon blir det en liten utflykt här i Skåne, undrar om vi kommer att hitta något mysigt matställe då..

Djurstens fyr






Ett trevligt utflyktsmål i Roslagen är Gräsö. Ta färja från Öregrund. På Gräsö kan man om man vill fika vid Djurstens fyr. Det gjorde vi och det var hur mysigt som helst.
Se upp så att du inte fastnar i havtornsträsket!

måndag 26 juli 2010

Lilla Saluhallen har mera kött i korven!


Möllegrillkorv heter korven med hela 90 % kött, gjord på finaste skinkinnanlår och helt utan socker. Den lanseras som barnvänlig då den är skinnfri och i korvbrödsstorlek men jag vet inte jag..

Konsistensen är lite hård och den är lite pepprig. Men korvglada LCHF:are lär bli glada.

Potatispizza med feta och örter


Det här var första gången jag lagade potatispizza, och varianten är helt min egen. Det blev förvånansvärt gott. Märk väl att pizzan är vegetarisk och att de flesta vill ha något köttigt som tillägg. Jag serverade chorizokorvar men det går bra med lite skinka eller dylikt också.

Pizzadeg

½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
½ msk salt
5 dl durumvetemjöl
ca 3 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt salt och mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter. Degen räcker till ca 2 långpannor pizza. Men jag gjorde bara en och bakade bröd på resten. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in mer deg så den blir smidig och lätt att kavla ut. Täck en långpanna med degen.

Pizzafyllning

3 medelstora potatisar
2 paket feta
1 rödlök
olivolja, salt, peppar, örter

Skala potatisen och hyvla den tunt med osthyvel eller mandolin. Blanda med tunna skivor rödlök och hackade örter( timjan, rosmarin, oregano..torkade går också bra)efter smak. Tillsätt en rejäl skvätt olivolja och fördela sedan potatisen/löken på pizzabottnen. Salta försiktigt med flingsalt och peppra. Ringla lite mer olja över samt smula över osten. Grädda i 200 grader ca 40 min. Osten ska ha fått färg, degen vara bakad och potatisen mjuk.

Forsmarks Wärdshus

Forsmarks Wärdshus ligger vackert beläget inne på Forsmarks bruk


Fantastiskt gott bröd serverades före maten och maken drack Forsmarks bruks eget öl


Goda isterband


Oxfilé bourguignon



Dessert skapad av Conrad Tyrsén, som gav mig en semifinalplats i Årets Hemmakonditor.
Du har väl röstat??


Mascarponeparfait


Champagnesorbet

söndag 18 juli 2010

Korvgrillning


Inte så raffinerat men gott ändå

Nyskördad lavendel


lördag 17 juli 2010

Karnevalsbrunch


Bor man mitt i en stadsfestival är det bara att gilla läget. Maken som ändå varit ute och kört skräp till tippen köpte med sig langos och munkar till en gemensam brunch. Men säg mig vad som lockar med denna skapelse. Det är inte ens riktig gräddfil på utan någon sån där dressing som man har till fransk hotdog. Och den kostar 70 kr!!!!

Munkarna däremot är ganska goda, åtminstone när de är nyfriterade. Jag vet folk som går och längtar ett helt år efter en lango. Varför då? En krispig råraka med rom är hundratusen gånger godare. Exempelvis.

Nej, nu ska jag inte förstöra festivalsandan för er festivalälskare. Sorry.

fredag 16 juli 2010

Pumpans café och restaurang


Pumpans goda morotskaka. Men nästa gång ska jag testa deras stenugnsbakade durumpizza..


Jag är visserligen inte på Ven så ofta men när jag är det ingår besök på Pumpans café och restaurang. Ett sommartips till alla er som besöker Skåne i sommar. Till Ven åker ni enklast från Landskrona.

torsdag 15 juli 2010

Det är Karneval i Landskrona..

..i dagarna tre. Missa inte det!

onsdag 14 juli 2010

Glöm inte saltbalansen!


Det är bra att dricka mycket när det är varmt men glöm inte salt! Salta potatischips som på semestern, salta jordnötter eller oliver är kanon. Och gott dessutom. Jag älskar mina spanska oliver som säljs i små praktiska burkar. Mera såna även i Sverige tack!

Jordgubbssylt


Jag har kokat jordgubbssylt. Det finns nog inget som doftar så gott i hela lägenheten när det gäller "matos". Jo, kanske hembakade bullar, när jag tänker efter. Men svårslaget är det.

Jag fick för mig att använda syltsocker för det är ju så enkelt. Men sedan började jag fundera på vad som inte är enkelt med att göra det på vanligt sätt? Jag tycker att pektinet gör sylten för tjock och då kokade jag ändå den lättsockrade varianten.

Så mitt tips är, använd gärna syltsocker men var beredd på att sylten blir tjockare och koka lättsockrad! Till jordgubbssylt blir den större mängden socker på tok för söt. Receptet står på påsen.

Recept på vanlig hederlig jordgubbsylt

2 liter bär(ca 1 kg)
600-700 g strösocker(mindre söt-söt)
1 krm natriumbensoat

Rensa bären och lägg i en gryta. Ställ på värmen och låt sakta koka upp. Koka ca 5 minuter. Tillsätt sockret. Skaka grytan istället för att röra om några gånger under kokningen. Låt sakta sjuda 10-15 minuter. Skumma alltid sylt noga och se till att burkar är rena och varma för att undvika att sylten jäser eller möglar. Rör ut natriumbensoatet i lite av sylten och tillsätt detta. Fyll dem ända upp. Sätt på locket direkt. Förvara i kylskåp.

Marängskandal!


Jag har alltid varit förtjust i maränger. Dessa söta, krispiga små bakverk som har förgyllt månget barnkalas. Tyvärr bakar jag dem alldeles för sällan. Det ska till att jag gjort något med äggulor för att det ska ske och det gör man ju inte varje dag.

Därför brukar jag då och då köpa. Inte på kondis utan sådana där små i plastpåse i livsmedelsbutiken. Aldrig någonsin har jag fått för mig att läsa på innehållsförteckningen. Igår gjorde jag det av en slump och det borde jag ha gjort tidigare. Köpemaränger tillverkas nämligen inte av äggvita. De tillverkas av skummjölkspulver och stabiliseringsmedel.

Jag är besviken, lurad, ledsen. Ingenting kan man lita på längre. Jag gör en "Sverker" och bakar hädanefter mina maränger själv!!

Hyllning till Sangrian





Tacka vet jag Sangria. Det är är gott i värmen det. Dessutom kan man variera den på hundra sätt. Om man vill ha den söt eller torr, stark eller svag osv. Jag föredrar söt och stark. Bartendern på vårt hotell på Mallis brukade slänga ner allehanda slattar i Sangriablandningen; Brandy, Apricot Brandy, Bananlikör.. Just de där fruktiga likörerna gjorde susen. Nu finns det Sangria på Systembolaget. Redo att servera, utan kladd. Don Simon Sangria(nr 2424)heter den.


Serveringsförslag 1

Klassikern

Tag en stor kanna. Skiva citroner och apelsiner och mosa till dem lätt i kannan så de avger lite saft. Släng i rejält med is. Slå i Sangrian och toppa med lite sodavaten eller fruktsoda. Klart!

Serveringsförslag 2

Fyllesangria

Lägg en rejäl slev fruktcocktail i ett stort glas. Slå i 2-4 cl sprit(rom, vodka, brandy), i med is. Slå på Sangria men lämna lite plats åt sodavatten eller fruktsoda. Bäst är om fruktcocktailen fått dra i sprit ett tag. Servera med sked så du kan äta upp frukten tillsist.

tisdag 13 juli 2010

Jag har semester


Ja, det är alleles riktigt. Det är dessutom hett som en masugn. Aptiten är därefter. Hade det inte varit för att kära sonen hade kommit på besök två dagar i rad hade jag nog nöjt mig med fil och en frukt de här heta dagarna. Nu har vi fått grilla.

Men jag har 15 grader varmt i stugans kylskåp så jag kan inte ha en massa piffiga saker där för att laga rolig mat. Jag orkar inte ens tänka ut nåt kul. Så det blev grillad fläskfilé och chorizo med köpt bbq-sås(säg den värme som tar kål på en sån sås!!)samt grillad färskpotatis ena dagen.

Andra dagen ansträngde jag mig lite grand i alla fall och gjorde grillspett med resten av chorizon samt kök och karré. Av färskpotatisen blev det en sallad. Har man köpt en koloni med hela landet fullt av potatis och lök är det bara att gilla läget. Vi gjorde foliepaket med lök, kallpressad rapsolja och kryddor och slängde på grillen. Av spetsiga vitgula paprikor blev det paket med parmesan, olja och kryddor. Mums blev det!

Måste man gilla Rosévin?

Jag gör inte det. Förr i världen, när jag var ung och bara drack för att bli full, då fanns det tre sorters rosé på Systemet. Vallerosa- surt som satan och billigt, René Barbier - dyrare men inte sådär värst gott. Samt Matteus Rosé- min favorit, portugisiskt, pärlande, smakar läsk, typ. Då tyckte jag att det var lite vackert med rosa vin och därför drack jag det.

Nu tycker jag att det är surt och smakar vinsats (à la billigaste sorten som blir klar på 14 dagar. Ja, jag ägnade mig åt sådant också på den tiden då jag bara drack för att bli full).

Idag läste jag i HD att jag är typ mes och inte fattar någonting om jag inte gillar rosé. Men då får jag väl vara det.


  • Jag gillar inte vitt vin om det inte är ett utvalt litet glas för att passa en viss maträtt. Då kan det möjligen smaka bra.

  • Jag tycker att alla roséviner smakar likadant.

  • Jag tycker att en rejäl rödvins Rioja är det bästa vinet i världen. JAG tycker det. Sen får andra tycka olika.

Men jag köpte i alla fall en flaska Marques de Cáceres, rosé, för att det är vår rödvinsfavorit och för att det är en Rioja, men det hjälpte inte. Rosé är inte gott. Det smakar blä och svider i magen.