Spröda och sagolikt goda bakverk. Satsen ger ca 12 stycken dubbla.
Våfflor
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
Lavendelsocker
Fördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Låt vila ca 30 min i kylen. Gör smörkrämen under tiden.
Smörkräm
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
Lavendelsocker
Fördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Låt vila ca 30 min i kylen. Gör smörkrämen under tiden.
Smörkräm
150 gram rumsvarmt smör(kom inte med nåt margarin här inte)
½ dl socker
1 ½ msk vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Koka nu ihop socker och vatten och slå detta över äggulorna under konstant vispning. Vispa sedan ner smöret klickvis. Vispa, vispa. Ställ in krämen i kylen för att stelna.
Kavla sedan ut degen, inte för tunt, utan ca 3-4 mm tjockt.Ta ut runda kakor med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Strö ett tunt lager lavendelsocker på bakbordet. Kavla ut de runda kakorna med kruskavel till ovala långsmala plattor på sockret.Vänd dem ett par gånger under kavlingen. Lägg dem sedan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda våfflorna mitt i ugnen i 225 grader 8-10 minuter. De ska inte ha fått så mycket färg, bara lite bruna i kanten.Låt dem kallna på galler. Bred försiktigt kräm på en våffla och kläm ihop med ännu en. Förvaras i kyl alternativt frys. Kan frysas både med och utan smörkräm.
½ dl socker
1 ½ msk vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
Koka nu ihop socker och vatten och slå detta över äggulorna under konstant vispning. Vispa sedan ner smöret klickvis. Vispa, vispa. Ställ in krämen i kylen för att stelna.
Kavla sedan ut degen, inte för tunt, utan ca 3-4 mm tjockt.Ta ut runda kakor med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Strö ett tunt lager lavendelsocker på bakbordet. Kavla ut de runda kakorna med kruskavel till ovala långsmala plattor på sockret.Vänd dem ett par gånger under kavlingen. Lägg dem sedan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda våfflorna mitt i ugnen i 225 grader 8-10 minuter. De ska inte ha fått så mycket färg, bara lite bruna i kanten.Låt dem kallna på galler. Bred försiktigt kräm på en våffla och kläm ihop med ännu en. Förvaras i kyl alternativt frys. Kan frysas både med och utan smörkräm.
4 kommentarer:
Låter vansinnigt gott, men jag skulle nog vilja ha en hint om hur mycket socker det behövs till våfflorna, sen kan man ju reglera lavendelsmaken som man vill.
Det behövs inte så mycket. Jag mätte inte precis, 0,50-0,75 dl. Man kan ju ta tillvara sockret igen om det blir över..
Tackar!
Här ska provbakas och provsmakas.
oj vad mumsigt det ser ut, måste genast provas. :D.
Skicka en kommentar