onsdag 14 juli 2010

Jordgubbssylt


Jag har kokat jordgubbssylt. Det finns nog inget som doftar så gott i hela lägenheten när det gäller "matos". Jo, kanske hembakade bullar, när jag tänker efter. Men svårslaget är det.

Jag fick för mig att använda syltsocker för det är ju så enkelt. Men sedan började jag fundera på vad som inte är enkelt med att göra det på vanligt sätt? Jag tycker att pektinet gör sylten för tjock och då kokade jag ändå den lättsockrade varianten.

Så mitt tips är, använd gärna syltsocker men var beredd på att sylten blir tjockare och koka lättsockrad! Till jordgubbssylt blir den större mängden socker på tok för söt. Receptet står på påsen.

Recept på vanlig hederlig jordgubbsylt

2 liter bär(ca 1 kg)
600-700 g strösocker(mindre söt-söt)
1 krm natriumbensoat

Rensa bären och lägg i en gryta. Ställ på värmen och låt sakta koka upp. Koka ca 5 minuter. Tillsätt sockret. Skaka grytan istället för att röra om några gånger under kokningen. Låt sakta sjuda 10-15 minuter. Skumma alltid sylt noga och se till att burkar är rena och varma för att undvika att sylten jäser eller möglar. Rör ut natriumbensoatet i lite av sylten och tillsätt detta. Fyll dem ända upp. Sätt på locket direkt. Förvara i kylskåp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Går det bra utan natriumbensoat?

//kille som tänker göra sylt

Anonym sa...

Går det bra utan natriumbensoat?

//kille som tänker göra sylt

Anna-Eva sa...

Klart att det går. Men det är hållbarheten det hänger på. Kan mögla eller jäsa. Fast du kanske äter upp den snabbbt..
Men man kan frysa sylt också om man vill det, i mindre förpackningar och ta fram efter hand. Några veckor, kanske en månad bör det hålla sig utan.