fredag 7 december 2012

Lussebullar/Saffransbullar goda och saftiga


Lussekatter i alla ära men en kalasigare bulle kan man väl ändå bjuda på när det är jul? Det här är en variant på Rimbobullar. Riktigt, riktigt smaskiga är dom!!!

Ca 25 st

25 g jäst
2 dl KALL mjölk
2 msk socker
1 påse saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g riktigt mjukt smör

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt socker, saffran och lite av mjölken. Rör tills jästen smält. Tillsätt resten mjölk och 4 dl av mjölet. Rör noga. Tillsätt det riktigt mjuka smöret och rör in det ordentligt. Tillsätt sedan resterande mjölmängd lite i taget tills du tycker degen känns bra. Men aldrig mer mjöl än 6 dl.

Degen ska nu inte jäsa utan direkt kavlas ut på mjölat bakbord till en rektangulär kaka. Dela sedan rektangeln i små fyrkanter ca 8 x 8 cm stora. Klicka på lite fyllning mitt i rektangeln och knip ihop hörnen till ett litet knyte och lägg i bullform med knytet nedåt.

Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur under bakduk.

Baka sedan bullarna i 250 gr ca 6-8 min tills de fått fin färg. Om du vill, pensla med ägg och strö på pärlsocker. Eller pensla med ägg direkt när de kommer ut och glasera dem med vanlig glasyr när de svalnat, som jag gjort.

Fyllning:

75 g smör
100 g mandelmassa

Blanda ihop ordentligt.

Obs! Förlåt men jag skrev fel. Det skulle stå 100 g mandelmassa och inte 50!

3 kommentarer:

Fnulan sa...

Jag skulle kunna äta det varje dag!!!

Anna-Eva sa...

Vem skulle inte det??? Fin figur får man :)

Maria sa...

Skulle jag med! Älskar mammas Rimbobullar. Är det här efter det receptet? Men det hjälper ju inte på min figur...