söndag 21 september 2008

Grön tomatchutney

Det börjar bli höst och de gröna tomaterna på plantan ville inte bli röda utomhus. Därför plockade vi av dem och lät dem stå i köksfönstret i stället. Några började skifta i rött men de flesta förblev gröna.

Då fick jag idén att koka chutney på dem. Den blev mycket god men färgen såklart lite trist. Receptet går dock att tillämpa på röda tomater också eller plommon, äpplen eller mango. Tänk bara på att minska sockret i receptet om du använder sötare frukter och eventuellt öka syran. Smaka dig fram!

Servera chutney´n till det du brukar ha chutney till, som smaksättning i grytor eller tillbehör till Indisk mat..du vet bäst själv. Och det här är en liten sats. Ät upp den snabbt, inom ett par veckor, annars..frys in.

5 dl gröna tomater, skurna i små bitar (min våg är sönder)
½ tsk krossad torkad chili
1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk nigellafrön
1 dl rårörsocker
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk äpplecider vinäger

Lägg chili, spiskumminfrön och korianderfrön i morteln och mortla ordentligt. Värm oljan i en kastrull. Fräs kryddorna snabbt i oljan och slå sedan på övriga ingredienser. Låt chutney´n puttra på halv värme ca 45 minuter eller tills den fått syltkonsistens. Rör om då och då. Låt svalna och förvara kallt i burk.

3 kommentarer:

Johanna sa...

Wow, den här chutneyn blir riktigt god! Tack för receptet! (Bytte äppelcidervinäger mot hallonvinäger, funkade det med)

Anonym sa...

Man kan lägga chutney i små burkar med lock och pastörisera de i 10 minuter. Kristoffer

Anna-Eva sa...

Tack för tipset! Jag är jättedum på det där med konservering. Tur det finns proffs :)