onsdag 30 juli 2008

Dagens skörd



Vanliga gröna bönor och stångvaxbönor. De ska bli något gott i morgon.

Svensk fisksoppa

Vinnaren är korad och det blev inte jag även om jag fick ett hedersomnämnande. Grattis, Camilla Ingemarsson, vem du än är! Din soppa ska självklart provlagas. Här kommer receptet:


Millas lyxiga räksoppa:
250 g räkor
2,5 dl torrt vitt vin
dill
2 purjolökar , 200 g
ca 2 medelstora potatisar
ca 2 morötter
2 vitlöksklyftor
ca 60 g rotselleri
1,5 msk smör eller margarin
knappt 1 burk hela tomater, ca 200g
ca 1,5 dl vatten
ca 1,5 dl grädde
knappt 2 buljongtärningar (fisk)
ca 350 färsk fisk, 2 sorter. T.ex lax och någon fisksort med vitt kött
pressad citronsaft
salt och peppar

Tillagningsanvisning:
Skala räkorna och ställ in i kylskåpet. Släng inte räkskalet!Lägg skalen till räkorna i kastrullen med vin. Och lägg också i dill i kastrullen. Koka drygt 5 minuter och sila sedan och spara spadet. Skala potatis, rotselleri och morötter och ansa purjolöken. Skär allt lagom små bitar. Fräs purjolöken och potatis och selleri i en gryta. Hacka vitlöken och låt fräsa med. Häll därefter i tomater, vatten, grädde samt buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 minuter tills rotfrukterna börjar bli mjuka. Skär fisken i mindre bitar och lägg i grytan. Häll i räkspadet och låt alltsammans koka tills fisken är genomkokt. Detta tar ca 3 – 5 minuter.

lördag 26 juli 2008

Grillmat

Salladen innehåller röd mangold, grönkål, romansallad, isbergssallad, gräslök, dill, persilja, morot, gurkört och ringblomma, allt från kolonilotten, nedrört i lite majo blandat med lätt creme fraiche.


Grillspett av kycklingfilé varvat med bitar av rökt bog och kryddade med chili och flingsalt, en lyckad kombination. Barbequesås och grillad färskpotatis till detta. Även majsen är hemmaodlad.

Barbequesås med aprikoser och whisky

Det är grillväder! En trevlig barbequesås till det grillade kokar du själv i kväll. Den håller sig max någon vecka i kyl så frys in om du inte tänker äta upp alltihop.

Du behöver:

1 burk konserverade körsbärstomater
100 g torkade aprikoser
1 msk worchestershiresås
2 tsk kinasoja
1 tsk sambal oelek
½ dl farinsocker
1 vitlöksklyfta
½-1 msk rökig whisky

Skär aprikoserna i små bitar och blanda allt utom whiskyn i en kastrull. Låt koka på svag värme ca en timme. Späd eventuellt med vatten om den verkar bli för tjock. Mixa såsen. Smaka av med whisky. Serveras kall.

tisdag 22 juli 2008

Helt utan besvär

Egentligen är det lustigt. Här har jag kämpat med bittra bönor, blötläggningar och gjort stora ansträngningar i veckor. Jag har till och med släpat med mig burkar hem från semestern för att kunna äta mina älskade bönor. Och så plötsligt står de på en hylla på ÖB, fix och färdiga, för 15 kronor burken. Men nu förlorade de plötsligt mycket av sin charm. Världen blir bara mindre och mindre. Tremocos - lupinbönor - nu i en affär nära dig. Try them, you might like them.

Naturgodis


I år är han senare, min vän vid vägkanten, men å andra sidan är det torrare så den här gången tänker jag äta upp honom. Stekt i smör.

söndag 20 juli 2008

Semestertime

Jag har tagit timeout och befinner mig i vackra Hällevik där jag faktiskt njuter mer av att vara ledig än att bry mig om vad jag äter. Hittills har jag ätit frukostbuffé, grillbuffé, tre kulor glass, en kanelbulle, en hamburgertallrik på gatukök, en geishaglass, en halv påse Brio och tre påsar nötcrème. Kulinariskt så det förslår va? Lite bilder från vår vistelse dyker upp då och då på min andra blogg. Checka här! See u soon.

tisdag 15 juli 2008

Strawberry Daiquiris, recept medmera


Äntligen semester! Semestern påbörjades genom att gå av nattskift klockan 7.00, sova till klockan 13.00 och därefter tura med syrran. Till frukost drack jag öl och åt danska pölser. Gör inte om det om du är en klok människa.

Efter några svängar över sundet hamnade vi istället på The Tivolis uteservering. Det var ett smart drag. Sköna soffor att kura ihop sig i, trevlig personal, bra uppassning och framför allt, goda drinkar. Syrran hade druckit en Strawberry Daiquiri i Malmö och var sugen på en till. Tyvärr fanns det inga jordgubbar i baren.

Men syrran är inte sämre än att hon tar saken i egna händer och inhandlar jordgubbar på egen hand. Tjejen i baren kopplade direkt när vi kallade henne till oss och sedan serverades vi varsin underbar jordgubbsdrink med smak av sommar, sol och semester. Tack!

Besök The Tivoli om du vill ha prisvärt pubkäk och stora portioner till rimliga priser.

Recept:

Detta är den klassiska ofrusna varianten!(Fast om du mixar med isen blir den typ frusen, eller tar frysta gubbar)

4-6 cl ljus rom
6 st stora jordgubbar(rensade)
1 msk färskpressad lime
1 msk sockerlag(blir inte fel med strösocker eller vit sirap heller..)

Mixa allt och skaka i shaker med is. Serveras i  kylda cocktailglas med jordgubbe på kanten. I den klassiska ska du alltså sila drinken så den blir slät. Men vanligast på krogen är mixad med lite is och osilad.

torsdag 10 juli 2008

Onsdagstapas


När man har släktingar på tillfälligt besök och dessutom jobbar nätter får man ta vara på den tid man har. Därför blev det inte mycket sömn igår utan jag steg upp tidigt och ställde mig direkt i köket och började förbereda. Helt tokigt.

När gästerna kom stod jag i trosor och långtröja i köket och fick snabba på. Togge anklagade mig för att vara den sämsta arbetsledaren i världen och jag kontrade med att säga att han hade åkt ut ur Hell´s Kitchen i första avsnittet.
" Men nu är väl inte det här Hells Kitchen, väl?" svarade då maken sarkastiskt. Då skärpte jag mig :)

Det blev i alla fall en hemskt trevlig kväll som avslutades i kolonilotten.

måndag 7 juli 2008

Potatis på Hassans vis


Som jag nämnt tidigare är vi lyckliga arrendatorer av en odlingslott. Att ha en liten lott att odla är inte det samma som att ha koloniträdgård. Det är mycket mer kravlöst hos oss och vi är alla sorters blandade människor med olika bakgrund.

Snett bakom oss har Hassan sin lott. Ibland dyker han upp hos oss och bjuder på något som han odlat. I går kom han med två små naggande goda nyskördade slanggurkor och en rejäl knippe koriander. Sedan undervisade han mig hur jag bäst skulle använda den. Det här var ett av hans förslag:

Stek kokt nypotatis i olivolja och krydda därefter med salt, peppar och några nypor torkad chili. Ha därefter i pressad vitlök och rejält med hackad färsk koriander. Det blev verkligen gott och passar bra till grillat.

Jag serverade med små kebabspett, ungefär som de här samt en enkel sesamsås gjord på 1 dl turkisk yoghurt, ½ dl tahine, 1 msk pressad citron, ½ dl vatten och ½ tsk salt.

Lax med basilikasås


Det här är enkel sommarmat. Laxen smakar nog bäst tillsammans med färskpotatis och grönsaker men just den här dagen var jag sugen på ris. Grilla, stek eller koka laxen, allt efter tid och humör.

Basilikasås

2 dl crème fraiche (fullfet eller kokbar med mindre fetthalt)
½ hönsbuljongtärning
½ kruka basilika
salt, peppar
(eventuellt några droppar pressad citron ,smaksak)

Koka upp fraichen med buljongtärningen. Mixa i basilikan lite slarvigt eller tillsätt den finhackad. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citron och låt den få ett sista uppkok. Såsen räckte till 3 pers hos oss.

Mandel och honungspannacotta med biscotti


Den här desserten kräver lite pyssel men det är det värt. Godast smakar den med en kopp starkt kaffe.

Pannacottan

100 g sötmandel
5 dl vispgrädde
0,5 dl honung
1,5 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten minst 5 minuter)

Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Koka upp grädden tillsammans med mandeln. Låt det hela stå 15-30 minuter för att grädden ska dra åt sig det mesta av mandelsmaken. Sila ifrån grädden. Pressa inte ut grädden ur mandeln för hårt, då blir pannacottan grynig. Spara mandeln. Koka upp grädden på nytt, nu tillsammans med honungen och tillsätt gelatinet. Slå upp i portionsglas eller koppar. Ställ kallt tills den stelnat.

Biscotti

Den frånsilade mandeln
1 ägg
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl pinjenötter

Blanda mandeln med ägget. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i mandel, äggröran. Forma två rullar av degen och lägg på bakplåtspapper. Baka i 200 graders ugn tills den börjar kännas torr, ca 12 minuter. Sänk värmen till 150 garder. Skär sneda skivor med vass kniv och sprid ut dem på plåten. Grädda vidare tills skorporna är torra. Servera tilsammans med pannacottan.

torsdag 3 juli 2008

Klassisk Bolognese


Storkok ska göras nu och frysas in som räddningsplanka på lata semesterdagar! Det här är en riktigt smaskig Bolognese som inte skäms för sig som bjudmat.

1 kg nötfärs
1 dl palsternacka skuren i små, små tärningar
1 dl rotselleri likadant skuren
2 dl gul lök ,se ovan
2 dl morot, se ovan
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk konserverade körsbärstomater, eller vanliga hela
1 dl tomatpuré
2,5 dl rött gott vin
1 dl vatten (späd med mer vid behov)
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk salt
ca 1 tsk svartpeppar, malen

Fräs färsen i olivolja, tillsätt grönsaker och tomatpuré och fräs en stund till innan du slår på övriga ingredienser. Låt koka länge, gärna 2-3 timmar.

tisdag 1 juli 2008

Key lime-raspberry pie

Detta är en något försvenskad variant av originalet, som är extra god att servera med massor av färska svenska bär. Jordgubbar, hallon, vinbär.. Jag använde mina gula supergoda hallon från kolonin och det blev som en dröm! Bilden är tagen av min svärfar Sten som är en jätteduktig fotograf. Tack för bilden Sten!

Havrebotten
125 smör
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
0,5 dl farinsocker

Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Rör om en stund och tryck sedan ut botten i en rund form med löstagbar kant. Tryck upp degen mot kanterna och baka den sedan 10 minuter i 200 graders ugn. Ta ut den och sänk ugnen till 150 grader.

Fyllning

1 burk kondenserad mjölk ca 400 g (det ska vara den sötade sorten)
4 äggulor
1 dl pressad limesaft
rivet skal från 1 lime

Blanda allt och slå fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 150 grader 15 minuter tills den stelnat och den ska inte ha fått färg. Låt svalna och ställ sedan i kylen till serveringen. Garnera med färska bär och lime. Ät och njuuuut! Tillägg: Det går att variera degen genom att använda vetemjöl istället för graham och strösocker istället för farin, om man vill.

Rödbetscarpaccio


Lättkokta späda rödbetor som skivas mycket tunnt och beströs med en salt knorrig fårost. Blanda sedan en dressing av en liten sked blommig medelhavshonung, nötig olivolja och färskpressad solmogen citron . Peppra försiktigt och strö tillsist över ganska rikligt med rostade pumpafrön. Mmmmmm..

Jag använde två stycken rödbetor á 200 g styck och det räckte till sex portioner. Koka rödbetorna ca 25 minuter om de är lika stora som mina. Skiva dem tunnt och lägg upp på tallrik. Salta försiktigt med flingsalt. Ungefär en matskedsstor bit feta per man. I övrigt som ovan. Rör ihop dressingen och skeda över. Jag garnerade med några blad röd mangold.

Dressing:

½ dl färskpressad citron, 1 msk blommig honung, 2 msk olivolja.