Jag har ingen tradition av att äta kålrotslåda till jul men jag gillar det. Det här är mitt eget recept och inget jätteklassiskt. God är den i alla fall, denna lilla låda.
Kålrotslåda
1 kg kålrot
0,5 kg morot
1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
3 msk sirap
2 msk vanlig svensk senap
1 ägg
0,5-1 tsk riven muskot(smaka dig fram, alla gillar inte muskot)
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
ca 1 dl grovriven Västerbottenost eller annan smakrik ost
smörklickar
ströbröd
Skala rotsakerna och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och slå på vatten så den knappt täcker. Lägg i buljongtärningen och koka under lock tills rotsakerna är riktigt mjuka. Mosa med potatisstöt eller visp. Det ska inte vara för fint mosat. Blanda i grädde, kryddor, sirap, senap och rör om noga. Tillsätt ägget och rör återigen noga. Slå upp smeten i en ugnsfast form. Strö över den grovrivna osten och ett lager ströbröd. Klicka över några smörklickar. In i ugnen 225 grader ca 30 minuter eller tills lådan fått fin färg.
4 kommentarer:
Mums! Imorrn är jag hemma hos mamma och äter hennes kålrotslåda.
Då får jag önska dig en God Jul och ta det försiktigt i jultrafiken!
Och jag hoppas julen din varit fon, och att fortsättningen blir minst lika bra!
Jag tog din låda som inpiration och tog vad kylen erbjöd. Kålrot morot och vitkål. Ett äpple istället för sirap. Ströbrödet var slut likaså muskoten.
Gissa om det blev stående ovationer!!!
Efter det här ska jag kolla in dina andra recept!
/Marie
Skicka en kommentar