onsdag 23 december 2009

Kålrotslåda


Jag har ingen tradition av att äta kålrotslåda till jul men jag gillar det. Det här är mitt eget recept och inget jätteklassiskt. God är den i alla fall, denna lilla låda.

Kålrotslåda

1 kg kålrot
0,5 kg morot
1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
3 msk sirap
2 msk vanlig svensk senap
1 ägg
0,5-1 tsk riven muskot(smaka dig fram, alla gillar inte muskot)
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
ca 1 dl grovriven Västerbottenost eller annan smakrik ost
smörklickar
ströbröd

Skala rotsakerna och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och slå på vatten så den knappt täcker. Lägg i buljongtärningen och koka under lock tills rotsakerna är riktigt mjuka. Mosa med potatisstöt eller visp. Det ska inte vara för fint mosat. Blanda i grädde, kryddor, sirap, senap och rör om noga. Tillsätt ägget och rör återigen noga. Slå upp smeten i en ugnsfast form. Strö över den grovrivna osten och ett lager ströbröd. Klicka över några smörklickar. In i ugnen 225 grader ca 30 minuter eller tills lådan fått fin färg.

4 kommentarer:

Bendel sa...

Mums! Imorrn är jag hemma hos mamma och äter hennes kålrotslåda.

Anna-Eva sa...

Då får jag önska dig en God Jul och ta det försiktigt i jultrafiken!

Bendel sa...

Och jag hoppas julen din varit fon, och att fortsättningen blir minst lika bra!

Anonym sa...

Jag tog din låda som inpiration och tog vad kylen erbjöd. Kålrot morot och vitkål. Ett äpple istället för sirap. Ströbrödet var slut likaså muskoten.
Gissa om det blev stående ovationer!!!
Efter det här ska jag kolla in dina andra recept!
/Marie