måndag 7 januari 2008

Visst är grönt skönt?

Lisa Förare Winbladh utmanar oss alla att ange gröna nyårslöften. Det är ett skönt löfte. Men visst kräver det en hel del eftertanke. Grönt är vackert tycker jag. Grönt kan vara gröna vintrar i Skåne, där jag bor. Eller gröna tapeter i sovrummet som vi har. Wikipedia betecknar ordet grön som:

"Grön är en av grundfärgerna i RGB-skalan.( RGB är en förkortning för färgerna rött, grönt och blått, vilka används som grundfärger i additiv(optisk) färgblandning.)
Färgen grön symboliserar religionen islam och politiskt såväl bonderörelser som miljöpartier i olika länder. Grön är således den färg som används av det svenska Centerpartiet och av Centern i Finland, liksom av Miljöpartiet de gröna i Sverige och Gröna förbundet i Finland.
Grön ideologi, grön politik, uppstod tillsammans med gröna vågen under 1970-talet. Den står utanför de klassiska ideologierna konservatism, liberalism och socialism, och har inget allmänt accepterat manifest. Den är intimt förknippad med miljörörelsen, fredsrörelsen, djurrättsrörelsen och feminismen."

Färgen grön, för ögat, däremot anses vara bra för psyket. Enligt hemsidan Paranormal ger grönt följande effekter på vårt mående:

”Grönt - passar i umgängesrum Psykets färg framför andra är den gröna. Den anses göra individen öppen för drömmar - folk som inte minns sina drömmar brukar tycka illa om grönt! Gröna toner stimulerar ömhet och generositet och har också en tröstande verkan. Grönt är ju skogens och naturens färg. Vidare är grönt vilsamt även för ögonen och uppmuntrar till lek och ysterhet. Alltså är detta en bra färg för umgängesrum i största allmänhet och även för barnens rum.”

Och så har vi ju grönt te med alla dess goda egenskaper.

Således har även jag konstaterat att grönt är skönt, mycket skönt till och med.
Vi lever redan ganska grönt.

Varken jag eller min man innehar körkort. Vi promenerar oftast eller använder oss av allmän kommunikation när vi vill ta oss någonstans. Nackdelen med detta kan bli att vi måste färdas lite för långt för att få tag på ekologiska eller närproducerade livsmedel. Vår lokala butik är Willys och där serveras inte mycket närproducerat exempelvis.

Däremot reser jag mycket sällan inrikes med annat än tåg, det är en rent ekonomisk fråga, dessutom älskar jag tåg.

Vi källsorterar ganska ordentligt däremot men kan bli bättre på att spara energi. Bland annat i form av att släcka lampor, använda lågenergilampor och att stänga datorn oftare. Vi har ingen egen tvättmaskin utan tvättar endast en gång per vecka i hyreshusets gemensamma tvättstuga.
Mer matmässigt får jag väl säga att vi måste bli bättre på att inte slänga mat. Jag hivar massor. Är hiva ett skånskt uttryck? Antagligen.

Därmed konstaterar jag att jag är en helt OK grön matmamma. Jag måste dessutom ge en eloge till Lisa för att hon är så duktig på att läsa böcker och artiklar av den sort som vi vanliga matnördar inte orkar plöja oss igenom och delge andra om. Hurra för dig Lisa som gör oss så kloka genom dina kokböcker och blogginlägg!

2 kommentarer:

Johanna sa...

haha, jag trodde att hiva var ett norrländskt uttryck...där ser man!

Jenny Grannas sa...

Grönt är min favoritfärg! Jag köpte en kokbok som heter Med mera grönt, helt underbar! Markus-nånting heter författaren. Rekommenderas starkt!