fredag 26 september 2008

Southern fried chicken

Underbart krispig mör, gyllene, friterad kyckling! Jag använde kycklinglårfilé för att slippa gnaga men det går såklart att använda kycklingben så som i den amerikanska originalversionen. Det är lite pyssel med den här rätten men ge den en chans, du kommer inte att ångra dig!!

För 4 pers

10-12 kycklinglårfiléer
1 liter vatten
1 msk salt
( 1 lök, 1 morot, 1 lagerblad, 6 vitpepparkorn)

Koka upp vatten och salt. Lägg i kycklingen och koka upp på nytt. Låt koka en liten stund och skumma noga. Vrid ner värmen och lägg i det som står i parentesen. Låt kycklingen småputtra under lock i 30 minuter. Ta upp den och låt svalna ordentligt. Buljongen kan sparas och användas till soppa.

Blanda nu ihop följande i en skål:

3 dl idealmjöl, för krispigast resultat men det går med vanligt vetemjöl också
2 tsk salt
½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
½ tsk timjan
½ tsk oregano

Doppa nu kycklingbitarna (eventuellt dela dem om de vill falla sönder) i filmjölk och därefter i mjölblandningen. Fritera dem till fulländad krispighet i fritös eller i kastrull på spisen. Det går utmärkt att hålla dem varma i ugnen. Servera dem med barbequesås, coleslaw och pommes frites. Mina pommes frites är bakpotatisar skurna i skivor och sedan i stavar som jag ringlat rejält med olja över och bakat i ugnen. Först i 225 grader och mot slutet 250. 3 potatisar räcker till 4 pers.

Inga kommentarer: