lördag 19 december 2009

Julköttbullar 2009


Det har blivit lite av en tradition hos mig att hitta på ett nytt köttbullerecept varje jul. Det här året gjorde jag rullandet ovanligt effektivt också och rullade ca 100 köttbullar på lite över tio minuter.

Det gjorde jag genom att vattenskölja en plåt, spritsa ut längder av köttfärs med en spritspåse utan isatt tyll. Därefter doppade jag en ren sax i varmt vatten och klippte lagom stora bitar som jag sedan rullade med vattendoppade händer. Hur du sedan vill steka dem är ju en smaksak men att steka i ugn är populärt och tidsbesparande.

Vill du kolla in mina andra köttbullerecept hittar du dem här 2007, 2008. Här finns även ett recept på helt vanliga köttbullar.

Julköttbullar 2009

1 kg blandfärs
1,5 dl ströbröd
1,5 dl gräddmjölk
2 msk worchestershiresås
2 msk kikkoman soya
2 msk sirap
1 stor gul lök
0,5 tsk malen vitpeppar
1,5 tsk salt
1 ägg
1 tsk potatismjöl

Blanda gräddmjölk, worchester, soya och sirap med ströbrödet. Låt stå. Hacka löken och bryn den i smör. Låt svalna. Mixa lök och brödblandning. Blanda i övriga ingredienser och blanda noga med rena händer. Eller, istället för att mixa, kör i matberedare och tillsätt även färsen och det övriga och blanda allt i matberedaren. Min är för liten och fixar inte en så här stor sats nämligen. Sedan är det bara att rulla och steka bullarna och låta bli att äta upp dem före jul.

6 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Hejsan
Följde ditt recept på dessa köttbullar igår, blev jättegoda! Får se hur de andra tycker de är på julafton. Kul med lite olika smaksättningar, man behöver lite variation tycker jag.

Ha en skön Jul.

Anna-Eva sa...

Hej!
Vad kul. Ja, jag är också nyfiken på vad de andra ska tycka, men man och barn gav mig sitt godkännande.

God Jul

Anonym sa...

Hejsan!
Smart det där med att underlätta köttbullsrullandet. Måste lägga på minnet. Har aldrig heller sett ett recept på köttbullar där man använder sirap i smeten. Är det något vanligt föreommande eller är det ett eget påhitt? Tror nästan jag måste testa nästa gång jag har köttbullar på menyn :) H. en annan matbloggare

Anna-Eva sa...

Hej Malin.
En nypa socker är ju vanligt men sirap har jag kommit på själv. Å andra sidan är jag skåning och skåningar har sirap på allt :)

Bia sa...

Letar recept till dagens köttbulletillverkning och hittar många fina tips hos dig. Nu vet jag hur man gör bullarna lika stora! Tack för tipset!

Anna-Eva sa...

Varsågod och God Jul =)