torsdag 30 augusti 2012

PavlovaSommarens succédessert har varit Pavlova. Jag som var så trött på Sigrid i Mästerkocken för att hon körde med denna Pavlova. Sanningen är dock att det är gott, enkelt och går att variera i det oändliga. Den första jag gjorde var med rabarbercurd. Sedan har jag kört med köpe-lemoncurd. Gott är det i alla fall.

4 äggvitor (stora ägg)
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här: Sätt ugnen på 225°C.Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter med elvisp. Sänk sedan hastigheten och vispa in maizena, vaniljsocker och vinäger. Rita en cirkel på ett bakplåts-papper, ca 20 cm i diameter. Häll smeten på pappret och bre ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket.

Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1 1/2 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

I sommar har jag då kört med att bre rikligt med curd på bottnen och sedan toppa med vispgrädde och säsongens bär. Succé! Av äggulorna har det blivit aioli och hemslagen bea. Även det succéer i sig..

Rabarbercurd

250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör

Ta gärna röda rabarberstjälkar så får curden fin färg. De behöver inte skalas. Skär bara rabarbern i små bitar och lägg i kastrull med vattnet. Låt koka puttra tills de är helt mjuka. Passera då rabarbern genom en sil ner i en ren kastrull.Tillsätt övriga ingredienser och ställ på plattan igen på ganska svag värme. Den får inte koka! Bara vispa, vispa oavbrutet tills den tjocknat. Det kan ta en stund. Kyl ner kastrullen eller slå upp i en skål att svalna innan användning.

2 kommentarer:

Elvira sa...

Tjusig! Måste verkligen testa att baka pavlova. Är inte överförtjust i maräng, men man kanske kan ändra sig. ;-)

Anna-Eva sa...

Tack! Testa bör du ju göra tycker jag. Blir inte så sött med den fräscha citronsmaken och färska bär :)