torsdag 30 augusti 2012

Blåbärstårta med vanilj och praliné

 
Den här tårtan skickade jag in till tävlingen Tårta vs Tårta tidigare i år. Jag vill gärna bjuda på receptet.

 
Ingredienser :

Tårtbotten

3 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Fyllning

125 g smör
1 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 vaniljstång

Topping

1 dl blåbär
200 g Philadelphia cream cheese
2 dl vispgrädde
1 dl praliné

Praliné

1 dl socker
100 g sötmandel

Staket

Vit choklad(ca 100 g)
Praliné

Garnering

Färska blåbär

Ätbara blommor, exempelvis: viol, pensé, gurkört, syrén

Gör så här:

Tårtbotten

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet. Tillsätt bakpulver och blanda. Vispa tillsist i det kokande vattnet. Slå upp smeten i en smord och bröad tårtform. Grädda ca 40 min i 200 graders ugn. Prova med sticka som ska vara torr. Låt kakan svalna men inte kallna innan du fyller den!

Då delar du kakan i två bottnar och skedar på den heta fyllningen över bägge bottnarna(snittytorna uppåt). Lägg sedan ihop kakan igen snittyta mot snittyta så den ser ut som den gjorde från början. Låt kallna innan du tar på toppningen.

Fyllning

Koka upp mjölken och den urskrapade vaniljstången+ skrapet. Tillsätt övriga ingredienser och låt sedan fyllningen puttra på rejält under konstant vispning 2-3minuter.

Praliné

Skålla och skala mandeln. Torka av den och grovhacka. Smält sockret i en stekpanna och låt det bli lätt gyllenbrunt. Tillsätt mandeln ochslå sedan genast upp på bakplåtspapper. Bryt nougaten i bitar när den svalnat och kör i matberedare till ett fint pulver, dvs praliné.

Topping

Mixa blåbären. Vispa i cream cheesen. Vispa grädden, inte alltför hårt och blanda med ostblandningen. Tillsätt tillsist pralinén. Bred toppingen över kakan och på sidorna. Hit kan förberedas. Nu blir kakan godast efter en natt i kylen. Garnera den precis innan serveringen för bästa resultat. Sätt staketen på plats runt om. Ös på med färska blåbär, ju fler desto godare. Garnera även gärna med någon matchande ätbar blomma för att förstärka sommarkänslan.

Staket

Smält chokladen och spritsa staket på bakplåtspapper. Strössla dem med praliné. Låt stelna och torka på sval plats.


Inga kommentarer: