Då var det dags för lördagsgodis nummer sju och den här gången bjuder jag faktiskt på GODIS och inte något bakverk. Citronkola helt enkelt. Men det är en liten sats av den anledningen att den är lite pillig att göra. Man ska nämligen bearbeta den varma kolasmeten tills den blir ljus och luftig, lite i stil med polkagristillverkning. Har du gjort den här typen av kola förut kan du ju kanske dubbla satsen. Min man älskar i alla fall citronkola och har nu ätit upp allihop.
Citronkola
½ dl vit baksirap
½ dl socker
½ dl vispgrädde
4 krm citronsyra
Koka kolan på medelvärme och gör karamellprovet, dvs en kula smet ska stelna i kallt vatten. Det tar ca 10 -15 minuter. Slå en skvätt olja på din rena diskbänk och bred ut den. Slå sedan ut smeten direkt på bänken och dra i den med två oljade skedar tills den börjar svalna och du kan fortsätta att dra smeten med händerna. Arbeta snabbt. När den stelnat är det inte mycket att göra åt det. Dra tills den är blank och sidenskimrande. Forma då en lång korv och vrid den lite också som en spiral. Klipp lagom bitar och linda in dem en och en i bakplåtspapper. Förvara i tättslutande burk med lock.
1 kommentar:
Wow, ser hur gott ut som helst. Detta måste jag prova!
Skicka en kommentar