måndag 29 oktober 2007

Söndagsfinal


Drottningpaj enligt bloggkollegan Cibum Coquere. Syndigt gott med massor av vaniljvisp på.
1 1/2 del vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
Färska eller frysta bär

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Arbeta in smöret till en smulig massa.
Lägg 3/4 av degen i en smord pajform eller en form med löstagbar botten (22 cm). Platta till degsmulorna lite och tryck upp dem mot kanten.
Stö överfyllningen och strö över resten av degsmulorna. Grädda i 200 grader 20-25 minuter.
Servera pajen ljum med vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås.

3 kommentarer:

Joana sa...

Kul att du gillade receptet!
Den här pajen har jag provat i oändliga varianter. Banan + choklad är väl den som sticker ut från det vanliga med frukt och bär. Ganska söt men gott til vanilgglass och en klar favorit hos dom små. :)

Marsala sa...

En sak vet jag säkert om dig. Det är att du aldrig har varit på "Elsa Anderssons konditori" i Norberg. (En yttepytte ort 4,5 mil hemifrån)
Där serveras ljuvliga blåbärsbakelser som JAG, amatören från den pytte staden Sala, lyckats överträffa.
Gör ett vanligt mördegsskal till paj. Förgrädda.
Gör en vaniljkräm med ägg, av Marzankräm, riv i ca 1/4 mandelmassa av krämens "stoff" i krämen som skall ha en doft av bittermandel.
Lägg först ett lager av vaniljkrämen, sedan ett tjockt lager av blåbär. (Tinade om frysta)
Grädda färdigt.
Servera med lättvispad grädde.

Anna-Eva sa...

Bra Maria, då önskar jag mig såna när du kommer ner nästa gång :)