tisdag 29 januari 2008

Senapsmarinerad stekt sillfilé med gravad gurka och potatismos


Idag var det dags att ge sig på en av de utmaningar i matväg som jag gett mig själv (listan är uppdaterad också med ett par äckliga saker till). Och oj, oj, oj vilken succé! Hade jag blivit serverad den här sortens stekta sill som barn hade jag ääälskat sill!

Och så den goda gurkan till och lite skirat smör med citron.

Märk väl att jag bor i Skåne, därför äter jag färsk sill. Ni som bor norr om Kalmar får snällt laga till strömming i stället. Vanlig stekt sillflundra var inte att tänka på när jag planerade dagens tillagning. Det bara växer i munnen på mig. Men inlagd dito är gott. Således blev det detta:

Senapsmarinerad sillfilé

500 g sillfilé (strömming)

1 ägg
0,5 dl svensk senap allt blandas
1 msk dijonsenap
0,5 tsk salt

(ströbröd)

Dra bort skinnet från filéerna och lägg dem i senaps/äggblandningen. Låt stå kallt flera timmar, minst fyra. Panera i ströbröd och stek i smör och olja.

Gravad gurka

1 gurka
2 msk socker
1 msk salt
0,5 krm grovmalen vitpeppar
mycket färsk dill

Skiva gurkan, inte tunnt som till pressgurka utan 3-4 mm tjocka skivor. Blanda salt, socker, peppar. Varva gurka kryddor, skuren dill i tre lager. Avsluta alltså med kryddblandning och dill. Lägg på ett fat och en tyngd. Låt stå svalt 3-4 timmar minst. Servera till stekt fisk.

Perverst gott


Det här är så gott så jag nästan dånar. Tyvärr tror jag inte att alla håller med mig om det. Nån som vågar gissa?

fredag 25 januari 2008

Statistik

Det är kul att kolla på sitemeter vad det är folk googlar på när de hamnar hos mig. Om statistiken stämmer är svenska folket mest intresserade av att tillaga kålpudding, crème brulee och pannacotta. Inga dumma val i och för sig. Härom veckan hade jag hur många sökningar som helst på churros. Undrar vad det berodde på. Kanske nåt på TV som jag missat. Det lär jag aldrig få reda på :)

torsdag 24 januari 2008

Nötpaj


Får jag fresta med dessert? En väldigt lättbakad nötpaj till er ära. Servera ljummen med en kula god vaniljglass och du blir populär.

Deg
100 g smör
1 msk socker
2 dl vetemjöl

Blanda ihop degen och tryck genast ut den i en pajform. Förbaka 10 min i 225 graders ugn.

Fyllning
50 g smör
1,5 dl farinsocker
0,5 dl ljus sirap
2 ägg
100 g nötter

Rör smör och socker poröst. Blanda i sirap och ägg. Hacka nötterna och blanda ner dem. Slå ner smeten i pajskalet och baka ca 15 minuter. Jag använde blandade nötter, pistage, pecan, para och en och annan valnöt. Men det går bra att använda de nötter man tycker bäst om.

Helt rätt retrorätt


Jag äger inte ens en kokbok av Carl Butler, det är helt sant. Men man kommer inte undan honom ändå. Idag blev jag sugen på en riktig klassiker, Biff Butler. Om du har missat den, här är receptet. Enkelt och genialiskt.

Biff Butler

4 ryggbiffar, saltade och pepprade

200 g champinjoner, skivade
3 dl grädde
3/4 dl torrt vitt vin
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Stek biffarna som du vill ha dem. Håll dem varma. Bryn svampen i pannan efter biffarna. Slå på övriga ingredienser och koka ihop till såskonsistens. Smaka av. Servera exempelvis med klyftpotatis.

måndag 21 januari 2008

Löften

Jag är en person som äter det mesta, men.. Det finns några ganska vanliga livsmedel som jag aldrig tillagar och bara helt enkelt inte är förtjust i. Jag försöker inte ens lära mig tycka om dem. Därför ger jag nu mig själv och er ett löfte om att inom snar framtid tillaga och äta dessa livsmedel och skriva om det här på bloggen. Nå, vad är det då som jag har så svårt att få i mig? Jo:
v) Lever och annan inälvsmat
v) Sill/strömming (färsk)
v)Ostron (och här snackar jag råa)
Getost
v)Lammkött

Sötvattensfisk, de flesta sorter, smakar dynga
v)Oxtunga (ok syrran jag ger mig)
viltkött

OBS! Listan är uppdaterad

Helstekt kotlettrad

Egentligen var det inget speciellt med kotlettraden jag serverade till kålrabbigratängen nedan. Det var bara skyn som blev så makalöst god. Därför vill jag skriva om den.

Jag köpte en bit kotlettrad med ben ca 1,6 kg för 60 kr, det tyckte jag var billigt. Sen är ju inte kotlett så vansinnigt festligt precis, jag köper det sällan. Kotlettbiten saltade jag och pepprade ganska rikligt och sen slängde jag ner den i en form tillsammans med 1 lök i bitar, 1 morot, 6 vitlöksklyftor och några kvistar salvia. Och så en skvätt vatten på det. In i ugnen 200 grader utan köttermometer. Jag gick på känsla istället och tog ut den efter 70 minuter.

Därefter skar jag bort köttbiten från benet. Öste ner benet och grönsakerna från formen i en gryta, slog på 2-3 dl vatten, 2 msk kalvfond och lät den koka under lock en kvart. Under tiden bakade jag gratängen och lät köttbiten få 10 minuter till i ugnen eftersom den droppade lite svagt rosa köttsaft. Sen fräste jag 2 msk tomatpuré i olivolja, det är alltid bra att rosta tomatpurén lite i matlagning, då smakar den godast. Och så slog jag på den goda skyn. Givetvis utan ben och grönsaker. En liten näve finhackade salviablad och skyn var klar.

Det blev en lite tjock, kryddig skysås som jag blev omedelbart förälskad i, liksom jag blev i kålrabbigratängen. Kotletten smakade kotlett men var mör och fin och precis, precis lagom stekt, inte det minsta torr.

lördag 19 januari 2008

Fastnat på just nu

Digestivekex med grönmögelost och hjortronsylt. Faaaarligt för figuren men ack så mumsigt.

fredag 18 januari 2008

Kålrabbigratäng


Gratängen blev så god så jag hade kunnat tugga i mig hela formen utan tillbehör. Men nu fick jag dryga ut mina tuggor med helstekt kotlettrad och tomat- och salviasky. Mega, megagott.

Kålrabbigratäng

1 kg kålrabbi
2 dl riven smakrik ost (jag använde cheddar)
2 dl vispgrädde
½ dl ströbröd
peppar och smörklickar

Skala och skiva kålrabbin. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av ordentligt och svalna. Smöra en gratängform modell större. Gratängen ska vara tunn, max två lager kålrabbi. Lägg ut skivorna. Peppra. Strö över osten och slå på grädden. Str ströbröd över och lägg på några smörklickar. Grädda i 225 grader ca 20 minuter. Enkelt och som sagt, megagott!!

torsdag 17 januari 2008

Mozarella in carozza


En gång var han Kungen av Kungsan, nu har han gett ut en kokbok. Jag snackar om Paolo Roberto såklart. Kokboken är faktiskt riktigt bra. Och Mozarella in carozza är gott, jag har testat såklart :)

Vegetarian för en dag


Jag hade en gång ett recept..ett riktigt bra recept på falafel på riktigt. Men det har försvunnit. Men så drog jag mig till minnes att pålitliga Gitto bloggat om det en gång så hon får bjuda på receptet. Gott är det dock. Men jag vill ha dem serverade i libabröd med sesamdressing som jag gör av yoghurt, tahine, citron och lite salt. Smaka dig fram och tunna av den med vatten. Jag bredde sedan pressad vitlök på brödet innan jag gjorde iordning rullen medan min vitlökshatande make valde harissa. Och glöm inte saltgurkan. Mums!

måndag 14 januari 2008

Sanningar

Anna Maria har utmanat mig att avslöja 7 sanningar om mig sjäv. Eftersom jag blev utmanad på liknande sätt även förra året så tänker jag inte utmana någon vidare utan låter mina sanningar stanna här hos mig. Håll till godo:

  1. Hur jag än försöker lyckas jag inte få mig att uppskatta smaken av getost. Getost är blä.
  2. Jag gick på restaurangskolan samtidigt som fd TV-kocken Rickard Nilsson.
  3. När jag flyttade hemifrån åt jag nästan bara stuvade makaroner därför att det fick jag alldeles för sällan när jag bodde hemma.
  4. Jag har storlek 40 i skor.
  5. Min största kockidol är Leif Mannerström.
  6. Min framtidsdröm är att få bo på Ven.
  7. Jag älskar bebisar men skulle inte vilja ha fler barn än det jag har ändå.

söndag 13 januari 2008

Grattis på 1-årsdagen Bloggen!!!

Idag fyller min receptblogg 1 år och lagom till 1-årsjubileet har jag publicerat min egen lilla kokbok på vulkan.se. Dagen firade vi med små hackebiffar à la Togge med världens godaste brunsås och därefter Makronkaka på mitt vis. Hurra, hurra, hurra för bloggen och hoppas du lever ett år till. Minst, får jag väl tillägga.

Och tack Togge min kära, älskade make för allt jobb du lagt ner på kokboken. Det är ju du som ska ha hela äran för att den finns!

fredag 11 januari 2008

Digestive-muffins


Det här är en lättbakad liten älskling med cheese cake smak. Satsen ger 8 stycken läckra mumsbitar. Låt dem inte förfaras utan mumsa i er alla på en gång.

Digestive-muffins med cream cheese glasyr

0,75 tsk bakpulver
1 msk marsansåspulver för kokning
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl fiberhavregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
50 g smör
0,5 dl mjölk
1 ägg

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och rör i mjölk, smör och tillsist ägget. Blanda väl. Fördela i 8 vanliga bakformar. Baka i 200 grader ca 10 min. Låt svalna.

Glasyr
50 g cream cheese (typ Philadelphia)
25 gram smör
0,5 dl florsocker
0,5 msk limesaft

Smält smöret. Blanda allt tills det blir en slät kräm. Fördela jämnt på muffinsen. Sluka!!

Knasig vecka


Det här har varit en knasig vecka. Nyss var det måndag och jag lagade nyttig mat till familjen. Plötsligt är det fredag och jag har inte lagat mat sedan i måndags. Vad har vi ätit? Falafel hos Ali Baba två gånger för min del i alla fall. Det är billig och bra snabbmat, 15 kr för en rulle. Sonen har ätit pasta med färdig tomatsås på burk. Utom första skoldagen efter lovet då han var så trött att han somnade redan klockan fem. Idag ska vi kalasa på tacos och friterade cream cheesefyllda jalapenos. Nästa vecka får vi äta ur frysen. Jag är pank. Januari är en hemsk månad. Det här är vad vi åt i måndags:


Tabouleh med röda linser serverad med stekt fisk och sesamsås

2,5 dl röda linser
4 normalstora tomater
ett kvarts hekto slätbladig persilja
1 schalottenlök
1 tsk salt
1 tsk libanesiska 7 kryddor
lite peppar
2 små citroner, saften
2 msk olivolja
(2 dm gurka)

Koka linserna efter anvisning på paketet, bara se till att de inte blir överkokta och mosiga. Kallspola. Kärna ur tomaterna och skär i små tärningar, finhacka lök och persilja. Blanda allt. Låt stå kallt så att smakerna kommer till sin rätt. Gurkan blandade jag i vid serveringen, skalad och urkärnad och skuren i små bitar. Gör man det tidigare blir hela anrättningen vattnig.

Fisk går bra med vilken som man gillar, vi hade någon vitfisk av okänt slag, köpt i invandrarbutikens frysdisk, billigt. Saltad och pepprad, vänd i mjöl och stekt knaprig i olja.

Sesamsås

1 dl turkisk/grekisk yoghurt
1/2 dl tahine
ca 1/2 dl vatten, så att såsen blir tunnare
salt efter smak
1/2 tsk sambal oelek eller en liten vitlöksklyfta eller både och..

onsdag 9 januari 2008

Skånsk mat


Är du sugen på skånska matupplevelser? Då är det här en bra sida för dig.

måndag 7 januari 2008

Visst är grönt skönt?

Lisa Förare Winbladh utmanar oss alla att ange gröna nyårslöften. Det är ett skönt löfte. Men visst kräver det en hel del eftertanke. Grönt är vackert tycker jag. Grönt kan vara gröna vintrar i Skåne, där jag bor. Eller gröna tapeter i sovrummet som vi har. Wikipedia betecknar ordet grön som:

"Grön är en av grundfärgerna i RGB-skalan.( RGB är en förkortning för färgerna rött, grönt och blått, vilka används som grundfärger i additiv(optisk) färgblandning.)
Färgen grön symboliserar religionen islam och politiskt såväl bonderörelser som miljöpartier i olika länder. Grön är således den färg som används av det svenska Centerpartiet och av Centern i Finland, liksom av Miljöpartiet de gröna i Sverige och Gröna förbundet i Finland.
Grön ideologi, grön politik, uppstod tillsammans med gröna vågen under 1970-talet. Den står utanför de klassiska ideologierna konservatism, liberalism och socialism, och har inget allmänt accepterat manifest. Den är intimt förknippad med miljörörelsen, fredsrörelsen, djurrättsrörelsen och feminismen."

Färgen grön, för ögat, däremot anses vara bra för psyket. Enligt hemsidan Paranormal ger grönt följande effekter på vårt mående:

”Grönt - passar i umgängesrum Psykets färg framför andra är den gröna. Den anses göra individen öppen för drömmar - folk som inte minns sina drömmar brukar tycka illa om grönt! Gröna toner stimulerar ömhet och generositet och har också en tröstande verkan. Grönt är ju skogens och naturens färg. Vidare är grönt vilsamt även för ögonen och uppmuntrar till lek och ysterhet. Alltså är detta en bra färg för umgängesrum i största allmänhet och även för barnens rum.”

Och så har vi ju grönt te med alla dess goda egenskaper.

Således har även jag konstaterat att grönt är skönt, mycket skönt till och med.
Vi lever redan ganska grönt.

Varken jag eller min man innehar körkort. Vi promenerar oftast eller använder oss av allmän kommunikation när vi vill ta oss någonstans. Nackdelen med detta kan bli att vi måste färdas lite för långt för att få tag på ekologiska eller närproducerade livsmedel. Vår lokala butik är Willys och där serveras inte mycket närproducerat exempelvis.

Däremot reser jag mycket sällan inrikes med annat än tåg, det är en rent ekonomisk fråga, dessutom älskar jag tåg.

Vi källsorterar ganska ordentligt däremot men kan bli bättre på att spara energi. Bland annat i form av att släcka lampor, använda lågenergilampor och att stänga datorn oftare. Vi har ingen egen tvättmaskin utan tvättar endast en gång per vecka i hyreshusets gemensamma tvättstuga.
Mer matmässigt får jag väl säga att vi måste bli bättre på att inte slänga mat. Jag hivar massor. Är hiva ett skånskt uttryck? Antagligen.

Därmed konstaterar jag att jag är en helt OK grön matmamma. Jag måste dessutom ge en eloge till Lisa för att hon är så duktig på att läsa böcker och artiklar av den sort som vi vanliga matnördar inte orkar plöja oss igenom och delge andra om. Hurra för dig Lisa som gör oss så kloka genom dina kokböcker och blogginlägg!

Praktisk kruka


En eller flera såna här krukor till kökets kryddörter skulle jag vilja ha..

Godast och nyttigast på smörgåsen



Godaste "smörgåsmargarinet" gör du själv såklart. Jag ska bara köpa en snygg bytta att förvara mitt i också..

Bregotteligott

100 g rumsvarmt osaltat smör
2 msk rapsolja av god kvalitet
1 tsk kallpressad linfröolja(hälsokostaffären)
havsalt från kvarn

Mixa fettet med mixerstav. Salta efter smak med havssalt från kvarn. Man behöver ingen saltkvarn av bilmärkesmodell. Billig funkar lika bra, eller mortel. Gott blir det i alla fall.

fredag 4 januari 2008

Lycklig vinnare!

Jag måste få berätta att jag är en av flera lyckliga vinnare av en header från RS Designs. Snyggt vad? Det tycker i alla fall jag. Tack för hjälpen Linda!

torsdag 3 januari 2008

Påbjuden läsning

Medan jag jobbar häcken av mig kan ni få läsa om min systerdotters GRÖTPLÄTTAR och min systers besök på Marcus Samuelssons Streetfood.

tisdag 1 januari 2008