fredag 27 juni 2008

ACE-link Helsingborg


Min kära lilla mamma vann för en tid sedan 4 t/r biljetter på ACE-link via Lokaltidningen. Trevligt, eller hur? Idag var det dags för oss att lösa ut biljetterna och ta oss en tura över vårt vackra sund. Togge och jag var hungriga så bistromenyn lockade.

Caesarsallad med kyckling, sommarsallad med chèvre och marinerade vindruvor samt hamburgertallrik föll valet på. Detta är klassiska rätter, så pass klassiska så att man inte kan misslyckas..eller? Jodå, på ACE-link kan man köra dessa rätter totalt i botten trots att menyn dessutom var helt ny för dagen och man borde vilja sälja sig inför sommaren.

Ärligt talat vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt eländet. Här sitter man med hela Sveriges semestrar framför sig och Helsingborg är ett av Sveriges populäraste turistmål med Helsingör som dragplåster. Man har en superfin restaurang med regionens vackraste utsikt. I och med att båten är så pass liten kan man ju se havet från bägge sidor av båten när man sitter där. Servicen var utmärkt. Det röda vinet på glas var ovanligt välsmakande och rejält uppfyllt och värt sitt pris på ca 45 kr. Men maten..kom och hjälp mig.

Ceasarsalladen kostade 105 kr och bestod av 4 blad romansallad, rejält med kycklingbitar, halvrå kall bacon, torra brödkrutonger från påse och några stackars körsbärstomater samt det hela bestrött med lite riven parmesan från påse. Ingen dressing överhuvud taget. Ridå nr 1!

Sommarsalladen bestod av en blandad grönsallad med burkmajs samt två grillade skivor chèvre och några helt omarinerade brunmissfärgade gröna vindruvor. Inget bröd, ingen dressing, ingen smaksättning what so ever. 95 kr. Ridå 2!

Hamburgertallrik. Burgare av halvfabrikat, samma sallad som sommarsallad ovan, lite saltgurka samt färdigköpt hamburgerdressing. Burgaren smakade friterad samt fisk. Hård i kanterna och mjuk i mitten. Pommesen var överfriterad och frityroljan definitivt på gränsen. 135 kr. Ridå 3!

Till avslutning vågade vi oss på varsin kaffedrink. Dessert var uteslutet efter rådande omständigheter. Kaffedrinkarna var dock utmärkta!

Skärp er ACE-link, ni har ju hela sundet i er hand, ta vara på det! Jag trodde verkligen inte att något kunde bli sämre än Scandlines. Fortfarande leder således Tycho Brahe trots sina för höga priser.

lördag 21 juni 2008

Grillkväll


En riktig grillkväll hade vi härom dagen. Det var bara det att vädergudarna inte tillät utegrillning så köttet fick pannstekas. Gott blev det ändå, för vad sägs om T-bone steak, tjockskurna pommes, hemslagen bea samt grillad majs, tomater och champinjonhattar? Goooott! Bearnaisen gjorde jag efter det här receptet fast ska jag vara ärlig så var den mer som ett mycket välsmakande aromsmör. Bra val dock, för den som är osäker på att slå sin egen bearnaise. Idag fick vi däremot vårt lystmäte vad gäller grillat. Svärmor och Micke bjöd på grillspett som vi fick komponera själva. Kul idé och supergott. Tack!

En sommar favoritdrink


En drink behöver inte vara speciellt krånglig. Det här är en sån där enkel men supergod läskande sak. Jag har inga direkta mängder men på ett ungefär så:

Till en drink:

en stor limeklyfta
2-4 cl vodka (beroende hur stort glaset är)
schweppes russian
is

Pressa limeklyftan och lägg den i glaset. Slå på vodka. Fyll upp med russian och lägg i en isbit. Drick och njut.

Lax- och räk bakelser

När jag var ung och utbildade mig inom restaurang var det egentligen i varmköket jag ville hålla hus men ännu hade inte tiderna blivit sådana att kvinnor var riktigt välkomna där. Jag fick hålla mig i kallköket istället. I många år kunde jag inte njuta av smörrebröd eller smörgåstårtor men nu kan jag. Hur horribelt somliga än tycker att smörgåstårta är så kan jag inte hjälpa att jo..ibland är det bara sååååå gott!

Du behöver: (4 pers)

12 skivor formfranska
4 skivor färskrökt lax
1 grönsalladshuvud
dill
citron
(eventuellt svart stenbitsrom)

Fyllning:

200 g skalade räkor + några att garnera med
2 dl majonnäs
2 krm citronpeppar
dill

Hacka räkorna grovt och blanda med majo, citronpeppar och massor av finskuren dill.

Ta ut rundlar av brödet med hjälp av ett glas. Bred ut fyllning på 4 rundlar. Lägg på nästa brödrundel ovanpå och gör likadant. Lägg på den sita brödrundeln och kläm till bakelsen. Bred majonnäs ovanpå och runt om. Finstrimla grönsalladen och tryck fast den runt om bakelserna. Gör en ros av laxen och lägg den i mitten på bakelserna. Garnera med räkor och eventuellt svart stenbitsrom men tänk på att den färgar av sig om bakelserna ska stå ett tag. Garnera efter tycke och smak.

Vinn grillkryddor!

Sommaren är här och det innebär en massa grillningar av god mat. Vad passar då inte bättre än en tävling, där du kan vinna en massa goda grillkryddor?! Jag är med och tävlar om det stora grillpaketet hos Junitjej. Vinsten sponsras av Aromia. Var med och tävla du också!

torsdag 19 juni 2008

Midsommarmat

I år har jag en midsommarspecial till alla som vill ha lite midsommarinspiration. Fler tips och recept kommer i veckan, i god tid för att hinna förverkligas innan den 20:e :)

onsdag 18 juni 2008

Skånsk Ostkaka

Och så var det dags för avslutning. Lat som jag är skulle jag aldrig få för mig att göra ostkaka med löpe och hela rasket. Den här rör du ihop på fem röda och sen sköter den sig själv i ugnen en timma. Servera med vispgrädde och färska jordgubbar. Mmmmmmm.



Skånsk Ostkaka



1 burk ricottaost, 250 g

3 ägg

3 dl vispgrädde

½ dl vetemjöl

0,75 dl socker

1 dl skållad, skalad sötmandel

3 små fint rivda bittermandlar



Hacka mandeln ganska grovt. Smöra och mjöla en ugnssäker form. Rör ihop alla ingredienser noga. Slå ner smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i en timme. Servera ljummen.

Sillcocktail


En cocktail av allt det goda från midsommar. Kanske ett bra sätt att ta tillvara rester, eller ett mer raffinerat sätt att bjuda sillen. Bestäm själv.

Satsen räcker till minst 4 pers

1 burk matjesill i bitar (typ Abbas)
200 g färskpotatis
1 liten rödlök, hackad
½ dl hackad gräslök
2 msk finskuren dill

Koka potatisen och låt den svalna helt. Skär potatis och sill i små, små bitar. Blanda allt. Fukta eventuellt med lite sillspad. Ställ kallt till serveringen.

Sås:

2 dl lätt crème fraiche
saft och skal från en halv limefrukt
Vispa ihop det rivna skalet, fraichen och limesaften. Ställ kallt.

Servera cocktailen i fina glas och toppa med såsen. Garnera.

Matjes-Jansson och Laxgratäng


Den där Jansson alltså. På gamla dagar har han helt frälst mig och jag kräver Jansson till alla högtider. Till midsommar föredrar jag dock Matjes-Jansson, han är god han! Och den som inte gillar sill..han får laxgratäng. Gör båda sorterna när du ändå är igång, det är ju så gott.

Matjes-Jansson

500 g vinterpotatis eller bakpotatis
1 gul lök
100 g matjessill
3 dl vispgrädde
peppar, smör, ströbröd

Stek löken i lite smör så den blir mjuk och gyllene. Skala och strimla potatisen. Skär sillen i mindre bitar. Varva lök, potatis och sill i en form. Peppra mellan varven. Avsluta med potatis. Pyttsa på lite sillspad och slå på grädden. Strössla brödet över och några smörklickar. Ugn 200 grader ca 30 minuter.

Laxgratäng

Samma som ovan men med 100 g färskrökt lax i strimlor, istället för sill, samt hackad dill och lite salt och peppar mellan vaven.

Makrillröra


Min man äter inte sill. Han lär inte vara ensam om det. Vad bjuder man någon som inte äter sill på, till midsommar, påsk, jul osv? Lax är ju ett bra val förstås men nåt mer? Den här röran fick klart godkänt hos både min man och min son.


Rökt makrillröra (för kräsna makar)

0,5 dl majonnäs
0,5 dl lätt crème fraiche
1 msk hackad rödlök
1 msk hackad ättiksgurka
1 msk hackad dill
100 g rökt makrillfilé med svartpeppar eller citronpeppar

Ta bort skinnet och riv ner makrillbitarna i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop röran. Ställ kallt. Röran är god på hårt bröd eller kavring, gärna med öl och snaps.

tisdag 17 juni 2008

Flädersnaps?


I flaskan: Fläder och jordgubbssnaps. I glaset: Citronmeliss-lime-honungssnaps

Jamen, det är väl klart att du hinner göra snaps till midsommar. Det tar ju bara max ett dygn eller över natten till nästa dag om du har riktigt brått. Självklart smakar snapsen mer ju längre tid den får dra men den här typen av snaps som jag ger recept på i det här inlägget är inte till för att lagras utan för att konsumeras tämligen omgående. Under lång tid av mitt liv var hemjord citronsnaps det enda jag kunde få ner i snapsväg och inte heller nu är jag någon riktig snapsvän men det är klart roligare och godare när den är hemgjord. Det går att experimentera med det mesta bara det inte är giftigt. Lycka till!


Flädersnaps

3 dl brännvin eller vodka
6 fläderblomsklasar
en remsa citronskal utan vitt, ca 5 cm
1,5 tsk socker

Skölj blommorna och plocka ner dem i en glasburk som rymmer 3 dl, ta bort det mesta av den gröna stjälken. Skala en remsa citronskal med potatisskalare från rengjord citron. Tillsätt sprit och socker och skaka om. Låt stå ett dygn eller åtminstone över natten. Sila ifrån blommorna och slå upp på en fin flaska. Serveras isande kall. Skål!


Fläder och jordgubbssnaps

Gör likadant som ovan men skippa citronskalet och tillsätt 6 jordgubbar i bitar istället.


Citronsnaps

3 dl vodka eller brännvin
1 lååång remsa citronskal utan det vita
2 tsk socker

Lägg remsan direkt i flaskan och tillsätt sockret. Låt stå 24 timmar eller över natten. Ska du vänta längre med att servera får du ta upp skalet ur flaskan, annars blir den lätt för stark och kan bli besk. Lägg i en ny vid servering istället, bara för att det är snyggt.

Citronmeliss-lime-honungssnaps

3 dl brännvin eller vodka
3 tsk honung
20 blad citronmeliss
1 remsa limeskal utan det vita

Blanda allt i en burk och skaka om. Låt stå 24 timmar och skaka gärna några gånger. Sila ifrån och slå upp på flaska men lägg gärna i en stjälk citronmeliss som garnityr.

måndag 16 juni 2008

Lata mammans spanska kök

Här tittar jag ut ur mitt spanska kök


En härlig semestermiddag, fisk, frukt, sallad, ost och bröd

En typisk balkonglunch


Här var det fotbollskväll


Lite tapas på restaurang, mums!


Och mumsiga desserter Crema Catalana och Pudim con huevos



Grattis syrran!


På bilden ser du din födelsedagspresent, men du får komma ner och hämta den själv. Hoppas du får en trevlig födelsedag.

Kärt barn har många namn: Fonoll mari, hinojo marino, motar, sea fennel eller det för mig mest kända namnet rock samphire. Fast jag visste inte att det var det jag åt när jag åt det. Det är gott!

söndag 15 juni 2008

Peters poppers


Det här är min kära bror Peters skapelse som han bjöd på när jag var där uppe på besök i maj. Peter kan som jag vakna med ett recept i huvudet och när vi provlagar är det för det mesta en alldeles utmärkt receptidé. Servera popparna nyfriterade som smårätt eller entrérätt , gärna direkt vid spisen tillsammans med ett gott vin eller en öl.


Peters poppers

200 g jordärtskocka
1 hönsbuljong tärning
50 g Västerbottenost
2 äggulor
3 msk vetemjöl
½ tsk hel brödkummin
några varv peppar från kvarn
olja till fritering

Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar. Slå på vatten så det knappt täcker och lägg i buljongtärningen. Koka tills de är mjuka och vattnet kokat in. Har inte allt vatten kokat in så slå bort det. Mosa skockorna med en visp, inte för fint. Riv osten grovt. Stöt kumminfröna. Blanda alltsammans noga. Det blir en ganska lös smet. Värm upp oljan i en fritös eller i kastrull på spisen. Klicka i en matsked smet per popper men fritera max fyra stycken åt gången, de bränner lätt. Fritera gyllenbruna och servera genast.

Brantevikssill!


Det här receptet kommer från en pärm på jobbet och är bara sååå bra. Brantevikssill är inte bara gott utan också en jättefin gå-bort-present eftersom den är så dekorativ. Det är alltså viktigt att göra inläggningen i glasburk.

1 kg sillfilé

Lag:

1 dl ättika 24%
7 dl vatten
0,5 dl salt

Kryddblandning dag 2:

5 dl socker
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar, hackade
1 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa hackad dill

Dra skinnet av sillfiléerna och lägg dem i lagen i ett dygn på sval plats. Låt sedan filéerna rinna av ordentligt i durkslag. Blanda samman allt utom sockret till kryddblandningen och därefter rör du tillsist snabbt ner sockret. Varva nu sillen och kryddblandningen i en hög glasburk eller flera mindre. Börja och sluta med ett lager av kryddblandningen. Inläggningen vätskar sig av sig själv så det stämmer alltså att det inte är någon vätska i receptet. Sillen är klar att ätas efter ett dygn. Förvaras i kylskåp.

lördag 14 juni 2008

Ostgratinerad kycklingtortilla


Det här är en maträtt jag skäms över. Kanske inte över att jag äter den utan för att jag lagat den, av nästan uteslutande helfabrikat. Men så är det ibland, det ska gå snabbt, smaka gott och inte kräva så mycket ansträngning.

Detta behöver du till 4 portioner:

3 kycklingfiléer
1 burk Dolmio tomatsås (500 g) eller dylikt
1 burk salsa
1 paket stora tortillabröd
1 burk lätt créme fraiche
inlagda jalapenos, spiskummin, ost (gärna cheddar)

Sätt ugnen på 22g grader. Skär kycklingen i kuber och stek dem i olivolja. Salta och peppra lätt. Slå på den färdiga såsen. Hotta upp med lite hackade inlagda jalapenos om du vill. Smaka av med någon tsk malen spiskummin och låt puttra en kort stund. Fördela såsen på fyra bröd och rulla ihop. Lägg i ugnsform. Hyvla över ost. Gratinera tills anrättningen fått fin färg. Pyttsa på salsa och Créme fraiche. Servera genast med en enkel grönsallad.

Italiensk midsommar

Bruschetta med inkokt strömming

Karl-Johan svamp lasagne

Mandel-mascarpone crème


Då var det dags för mitt tredje och sista annorlunda midsommarförslag. Vi hade väldigt roligt när jag lagade till all den här maten eftersom jag lagade allting på en och samma dag. Vi åt och åt och mamma stackaren som är så liten i maten fick bråttom hem för ovanlighetens skull. Personligen är jag mest förtjust i den engelska menyn och Togge tycker bäst om den italienska.


Strömmingbruschetta

Koka en tomatsås av:


1 burk hela tomater eller körsbärstomater på burk
½ gul lök (hackad)
1 vitlöksklyfta (hackad)
1 tsk god vinäger
salt, peppar
färsk basilika


Fräs löken och vitlöken i olivolja en stund. Slå på tomaterna och peta sönder dem med sleven. Smaka av med salt och peppar och vinäger. Låt puttra 10-15 minuter. Tillsätt en rejäl näve hackad färsk basilika mot slutet.


Strömmingen


Dra bort skinnet från färska sillfiléer så det blir två smala filéer. Beräkna en sådan filé per bruschetta. Salta och peppra filéerna med flingsalt och vitpeppar från kvarn. Lägg dem en och en i en ugnsfast form. Pressa över färsk citron och ringla över lite olivolja. Baka i ugn 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna.


Bruschettan


1 baguette i skivor
vitlök, olivolja, färska basilikablad, lite hyvlad parmesan

Rosta brödet och gnid in skivorna med vitlök. Droppa över lite olivolja. Lägg på en strömmingsfilé och en klick tomatsås. Avsluta med lite hyvlad parmesan och ett eller ett par basilikablad. Ätes ganska omgående.


Karl-Johansvamp lasagne


300 g färska lasagneplattor
parmesanost i bit


Sås:
2 burkar konserverad Karl-Johan svamp
1 stor rödlök i tunna skivor
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt och peppar


Dela svampen i mindre bitar. Var inte rädd över att den känns lite slemmig. Smaken är underbar ändå. Fräs svampen i lite smör och låt vätskan koka in. Tillsätt löken och fräs en stund till utan att det tar färg. Tillsätt grädden och fraichen och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Tunna eventuellt ut den med lite vatten. Den får inte vara för tjock, då blir lasagnen torr. Varva lasagneplattor, sås och riven parmesan(inte för mycket). Börja med lite sås i botten på formen. Avsluta med sås och rikligt med ost. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Lasagnen ska ha fått färg och kännas mjuk. Servera lasagnen portionsvis och toppa med rucolasallad.


Mandel-mascarpone créme(4-5 port)


100 g mandelmassa
1 äggula
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 droppe bittermandelolja
1,5 dl mascarpone


Vispa äggulor och socker vitt. Riv i mandelmassan och mixa. Vispa grädden. Vispa ner mascarponen i ägg/mandelsmeten med elvisp. Vispa en stund. Vispa sedan ner vispgrädden försiktigt och bittermandeldroppen. Slå upp i portionsglas och ställ dem kallt. Servera med jordgubbar och en kopp espresso eller mocca kaffe.

torsdag 5 juni 2008

Trevlig helg!


Nu sticker jag till Santa Ponsa och ni får fira nationaldagen på egen hand. Adjö :)

onsdag 4 juni 2008

Ni glömmer väl inte?


Flädern blommar i Skåne och det är dags att göra årets godaste saft!

tisdag 3 juni 2008

Midsommarbröd - eller närhelst du vill


Hembakat knäckebröd är så gott så jag skulle kunna leva på det, och har så gjort idag hi, hi. Dillbullar är också goda och passar utmärkt till all sommarmat.


Knäckebröd (ca 12 st mindre bröd)

½ paket jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och kornmjöl och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet. Ta upp på bakbord och knåda degen 3-4 minuter. Rulla ut till en rulle och dela den i ca 12 små bullar. Rulla dem runda och låt dem jäsa övertäckta direkt på väl mjölat bakbord ca 30 min. Sätt även på ugnen samtidigt, 250 grader, och låt en plåt bli varm i ugnen under tiden. När halvtimmen gått och ugnen är varm är det dags att baka ut bröden. Kavla ut dem tunnt, först med vanlig kavel, sadan med kruskavel. 4 stycken får plats på plåten. Ta ut den heta plåten, lägg på bröden och baka ca 10 minuter tills de är ordentligt brungräddade i kanterna. Ta ut och låt svalna på galler. Gör likadant med de övriga.


Dillbullar

½ paket jäst
3 dl ljummet vatten
½ tsk salt
5 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Rör om noga och ställ att jäsa en timme. Degen ska vara lös.

1 dl finskuren dill
ca 2 dl vetemjöl special

Tillsätt den skurna dillen till degen och rör om. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda in ca 2 dl mjöl till. Forma en rulle och skär degen i 12 bitar. Lägg dem att jäsa på bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt. Jäs i ca 20 minuter ytterligare.Baka av i 225 graders ugn ca 10 minuter.

Flädermarinerad lax


En lax värdig mitt land, flädermarinerad med syrlig fänkålssallad och hembakt knäckebröd. Så svenskt det bara kan bli.

Flädermarinerad lax

250 g laxfilé (fryst 3 dygn och tinad, eller köp frysta filéer)
ca 1,5 dl fläderblomssaft
flingsalt, grovmalen vitpeppar

Ta bort skinnet från laxen och skär den i skivor rakt av. Till fyra personer blir det 8 skivor. Salta med flingsalt på båda sidor och peppra med vitpeppar. Lägg laxskivorna i en form, sida vid sida och slå på saften. Ställ in i kylen minst en timme.

Fänkålssallad

200 g fänkål
4 msk färskpressad citron
4 msk olivolja
ett par nypor salt och flera pepparkvarnsdrag
rejält med finskuren dill

Skiva fänkålen mycket tunnt. Det går allra bäst med en mandolin. Blanda den med övriga ingredienser och ställ in i kylen tills laxen är klar.

Servera laxen med salladen och ett gott vitt vin. Jag valde en riesling. Hembakt knäcke är gott till.