onsdag 18 juni 2008

Matjes-Jansson och Laxgratäng


Den där Jansson alltså. På gamla dagar har han helt frälst mig och jag kräver Jansson till alla högtider. Till midsommar föredrar jag dock Matjes-Jansson, han är god han! Och den som inte gillar sill..han får laxgratäng. Gör båda sorterna när du ändå är igång, det är ju så gott.

Matjes-Jansson

500 g vinterpotatis eller bakpotatis
1 gul lök
100 g matjessill
3 dl vispgrädde
peppar, smör, ströbröd

Stek löken i lite smör så den blir mjuk och gyllene. Skala och strimla potatisen. Skär sillen i mindre bitar. Varva lök, potatis och sill i en form. Peppra mellan varven. Avsluta med potatis. Pyttsa på lite sillspad och slå på grädden. Strössla brödet över och några smörklickar. Ugn 200 grader ca 30 minuter.

Laxgratäng

Samma som ovan men med 100 g färskrökt lax i strimlor, istället för sill, samt hackad dill och lite salt och peppar mellan vaven.

Inga kommentarer: