söndag 15 juni 2008

Brantevikssill!


Det här receptet kommer från en pärm på jobbet och är bara sååå bra. Brantevikssill är inte bara gott utan också en jättefin gå-bort-present eftersom den är så dekorativ. Det är alltså viktigt att göra inläggningen i glasburk.

1 kg sillfilé

Lag:

1 dl ättika 24%
7 dl vatten
0,5 dl salt

Kryddblandning dag 2:

5 dl socker
2 gula lökar, hackade
2 röda lökar, hackade
1 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa hackad dill

Dra skinnet av sillfiléerna och lägg dem i lagen i ett dygn på sval plats. Låt sedan filéerna rinna av ordentligt i durkslag. Blanda samman allt utom sockret till kryddblandningen och därefter rör du tillsist snabbt ner sockret. Varva nu sillen och kryddblandningen i en hög glasburk eller flera mindre. Börja och sluta med ett lager av kryddblandningen. Inläggningen vätskar sig av sig själv så det stämmer alltså att det inte är någon vätska i receptet. Sillen är klar att ätas efter ett dygn. Förvaras i kylskåp.

2 kommentarer:

annamaria sa...

Jag älskar denna sill!! har dock bara köpt den innan.
Jag är ju en latmask - tror du man kan ha 5-minuterssill?? kanske minska lite på sockermängden eftersom jag tycker den är lite söt i sig. Vad tror du?

Anna-Eva sa...

Värt ett försök tycker jag. Kanske blir det vår nya favoritsill :)