tisdag 11 november 2008

Ankbröst med äppelcidersmörsås och mandelpotatisrösti


En liten anka istället för gås fast jag stekte den i franskt gåsaflott. Två ankbröst räckte och blev över till 4 pers.

Ankbröstet

Skär skåror i fettsvålen så att det bildas ett rutmönster. Salta med flingsalt och vitpeppar från kvarn. Stek brösten med svålen nedåt i smör eller fågelfett. Stek ca 10 minuter och vänd. Stek 3 minuter och lägg sedan brösten i en ugnssäker form med svålen uppåt. Stek i 225 grader 10 minuter. Låt köttet vila på skärbarädan medan du frasvärmer röstin. Skär i tunna skivor på snedden. Lägg upp på varma tallrikar. Servera med den nygjorda såsen och rösti. Valfri grönsak till. Jag serverade smörstekta morotsstrimlor med lite flingsalt, aningens citron och rostade svarta sesamfrön.

Mandelpotatisrösti

Egentligen ingen riktig rösti. Bara grovriv mandelpotatis, tre styck per man. Men gör det efter hand annars mörknar den. Låt skalet vara på.

Alltså, låt en stor stekpanna bli varm och slå i rejält med olja. Riv fyra potatisar. Krama ur och fördela i fyra högar i pannan. Platta till. Stek tills de är riktigt gyllene, annars är de omöjliga att vända. Lägg sedan upp röstin en och en på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med alla potatisarna. Vid serveringen, värm dem knapriga i ugn. Salta först när de ligger på tallriken, annars förlorar de sin krispighet.

Äppelcidersmörsås

1 stor schalottenlök
25 g smör
4 dl halvtorr äppelcider, gärna svensk
2 dl vispgrädde
100 g smör, gärna gourmetsmör

Hacka löken fint och låt den smälta sakta i smöret. Vrid upp värmen på högsta, slå på cidern och koka ihop tills ca hälften återstår. Slå på grädden och koka ihop tills den är liten aning tunnare än såskonstistens. Ni fattar va? Hit kan såsen förberedas. Efter sista momentet får såsen absolut inte koka mer!! När såsen ska serveras, koka upp den och tag sedan av från värmen. Vispa i rumsvarmt smör. Servera. Om du tycker att såsen skulle behöva lite mer sötma, det beror ju på vilken cider man använder, söta med aningens honung.

3 kommentarer:

Marsala sa...

Det där med saltet, på Röstin, visste jag inte. Tack för det.

Micke o ylva sa...

Fick inte tag på någon anka så jag gjorde ostfylld kycklingfilé, gott det med. Röstin blev hur bra som helst och såsen var ju bara helt suverän.

Anna-Eva sa...

Kul, ni är för söta. Sorry över att det inte blev nån middag igår här.