lördag 28 november 2009

Ungersk Goulash


En mustig gryta värmer gott i höstmörkret. Jag har säkert sagt det förr, men när jag gör långkok kör jag igång dem direkt när jag kommer hem från jobbet. Därefter steker jag falukorv och kokar makaroner till middag. Och sen slipper jag ju laga mat dagen efter och behöver bara värma mitt härliga, hemgjorda, smakfulla långkok. Jag glömde ta bild och grytan var nästan länsad när jag kom på det.


500 g benfri högrev
3 mellanstora lökar
1 vitlöksklyfta
3 msk paprikapulver
8 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 tsk (bröd)kummin, hela frön
2 lagerblad
1 tsk salt
½ dl kalvfond
chili (jag hade mina egna hela torkade men det går bra med chiliflagor, cayenne eller färsk. Så mycket du vågar)

(3-4 potatis, 3 morötter)


Skär högreven i kuber. Bryn bitarna, några i taget och lägg i en gryta. Skala och skär löken i bitar. Det samma med vitlöksklyftan. Bryn löken i olja i en stekpanna. Slå på paprikapulver och tomatpuré och bryn lite till så smakerna kommer fram.

Ner i grytan med det hela och vispa ur pannan med lite vatten som också går ner i grytan med övriga ingredienser. Låt nu grytan koka upp och sedan puttra på mellanvärme i ca 1,5 h.

Köttet ska vara på väg mot mört men fortfarande hålla ihop. Tillsätt då potatis och morötter skurna i sockerbitsstora bitar. Koka vidare tills kötet är riktigt mört och grönsakerna helt mjuka. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera grytan med ett gott bröd.

1 kommentar:

Bendel sa...

Mums! Sån mat jag gillar!