torsdag 1 maj 2008

Sparrisfestival!

I går hade vi sparrisfestival här hemma. Jag ville testa mina sparrisidéer och varför inte äta en hel meny med enbart sparris då? Jag gillar grön sparris bäst och allra godast är den svenska från Österlen. Men i går körde jag lite omväxling och serverade även vit sparris. Gott var det! Inom parentes vad vi drack till.




Grillad grön sparris med en mascarponecrème (rött vin, en Valpolicella)

Vit sparris med soltorkade tomater och basilika (öl från Eriksberg)

Vit sparris med apelsin och hasselnöt (vitt vin, Chardonnay)


Familjens favorit med parma och parmesan (vitt vin, Chardonnay)



Grillad grön sparris med en crème på Mascarpone , sardeller, citronrasp och persilja

1, 5 dl Mascarpone ost
25 g raka sardellfiléer
ca 1,5 msk hackad persilja
citronrasp fr en halv citron
lite peppar från kvarn

Mosa eller finhacka sardellerna. Tillsätt ost, persilja och citron. Smaka av med lite peppar. Låt stå kallt några timmar för bästa smak. Sparrisen behöver bara oljas in lätt med olivolja och grillas på utegrill eller i grillpanna. Lite flingsalt på vid serveringen. Servera anrättningen med en citronklyfta.
Sparris med smör av soltorkade tomater,basilika och pinjenötter

75 g smör
5 st inlagda soltorkade tomater
5-6 stora blad basilika eller efter smak
2 msk pinjenötter
Hacka tomaterna fint. Rosta nötterna och hacka över dem grovt. Hacka basilikan. Blanda allt. Låt stå och mogna smakmässigt före servering.
Sparris med smör av rostad hasselnöt och apelsin

75 g smör
0,5 dl hasselnötter
rivet skal från ca en halv apelsin
1,5-2 msk pressad apelsinsaft

Rosta hasselnötterna i het panna. De ska bli lite brända i skalet och börja knäppa. När det är så få nötter brukar jag gnugga loss skalet med fingrarna. Hacka nötterna. Blanda med smör, skal och apelsinsaft. Låt stå.

Grön sparris med parmaskinka och parmesan

Klassikern som familjen aldrig tröttnar på. Receptet finns här.

1 kommentar:

KarinW sa...

Vad kul med sparrismeny,svårt att säga vem som verkar godast,kanske den med parma vinner.