måndag 12 maj 2008

Helstekt entrecôte med murkelsås, rödvin, champinjoner och smålök


Oj, oj, oj så tokigt. Högsommarvärme ute och inne och jag lagar tung, fet vintermat. Men nu var det så att jag bestämt mig för att servera mina små murklor på det här viset och eftersom jag bara äter onyttigt en gång i veckan så fick det bli nu. Gott var det i alla fall. Entrecôten fick sällskap av både murklor och champinjoner och det trivdes den bra med. Dessutom serverade jag små hasselbackspotatisar till och en blandad sallad. Och så favoritvinet Marques de Caceres.

Helstekt entrecôte

850-900 g kött
salt, peppar
kött-termometer

Salta och peppra rikligt. Stek på en yta i stekpanna. In i ugn 200 g tills innertemperaturen visar 45 grader. Låt köttet vila i folie 10-15 minuter innan du skär upp det. Då är det rostbiffsrött.

Rödvinsbräserade champinjoner och smålök

200 g smålök
300 g champinjoner i ungefär samma storlek som löken
1,5 dl vatten
1,5 dl rödvin
2 msk bong kalvfond
1 krm torkad timjan
såskulör

Skala löken. Rensa svampen och skär bort foten. Stek löken i olja och smör tills den är gyllenbrun. Gör likadant med svampen. Lägg allt i en kastrull. Slå på vatten och vin och fond. Ta i lite såskulör, det ser så blaskigt ut annars. Låt koka på hög värme tills vätskan reducerat till nästan inget kvar. Smaka av. Blanka med en klick smör.

Murkelsås

15-25 g torkade murklor (jag hade 15 g hemplockade men har för mig att köpepåsarna ligger på 20-25 g)
1,5 msk vetemjöl
smör
grädde och mjölk
mushroom soy
salt, vitpeppar

Lägg murklorna i blöt ca en timme i 1 dl vatten. Ta upp och finhacka svampen men spara vattnet, mycket av smaken finns kvar där. Lägg spad och murklor i en kastrull och låt all vätska koka in på hög värme. Då fräser du svampen i en rejäl smörklick. Pudra över mjölet. Späd med grädde och mjölk växelvis tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med soya, salt och vitpeppar. På det här sättet låter jag murklornas smak framhävas på egen hand. Vin och lök finns i champinjonerna och löken ovan och ackompanjerar så snällt på sitt vis.

Servera med valfri potatis och en sallad.

4 kommentarer:

annamaria sa...

Det låter gudomligt gott! Murkelsås...åh så gott det är.

Bendel sa...

Värme eller inte så låter det gott! kan ibland få sug efter sådan mat. Typ nu.

Marsala sa...

Bara för att jag är avis, måste jag tala om att bräsera stavas med ett S!
Nu skall jag steka strömming!!

KarinW sa...

Har inte ätit murklor på åratal,träffade en som plockat två lådor för några dagar sedan, man kanske ska ut och leta för det är ju gott!