torsdag 22 maj 2008

Tandoorimarinerade kycklingsspett med cashewnötsås


I går var jag grillsugen och bjöd på det här. Såsen behöver inte vara varm. Jag serverade basmatiris och blandad sallad med ananas till. Gott och mysigt i solskenet. Orkar du inte med att ösa i alla kryddor så köp färdigblandad tandoorikrydda och ta i efter tycke och smak.

Tandoorimarinad

2 dl naturell yoghurt
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
½ tsk färskriven muskotnöt
½ tsk kardemumma
½ tsk kanel
½-1 tsk riven ingefära
½ tsk sambal oelek
½ tsk gurkmeja
1 riven vitlöksklyfta
3/4 tsk salt
1 tsk olivolja
några droppar röd karamellfärg

Spetten

Små grillspett som legat i blöt någon timme
3 kycklingfiléer

Halvtina filéerna och skär dem i skivor på längden. Trä upp som segel på spetten. Pensla dem rikligt med marinad och lägg dem i en form. Slå på övrig marinad om det finns någon över. Låt marinera 1-2 timmar i kylskåp. Grilla sedan på hög värme. De är rätt tunna så det går snabbt.

Cashewnötssås

2 dl salta rostade cashewnötter (ja, det funkar med jordnötter också)
2 dl kokosmjölk
1 msk fishsauce
1 tsk kikkoman soya
2 tsk limesaft
1 msk sweet chilisauce
(lite sambal oelek om man vill)

Skölj av saltet från nötterna. Mixa eller kör dem i matberedare tillsammans med kokosmjölken. Slå över i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra en stund, under omrörning, tills den tjocknat. Om den blir för tjock, ta i mer kokosmjölk bara.

Inga kommentarer: