fredag 1 juni 2007

Fläderblomssaft


I vanliga fall brukar jag vara sent ute med det här men i år är jag minsann lika tidig som flädern själv. Det doftar så vansinnigt gott av fläderblommor och det är en sån härlig känsla att stå där i gräset och knipsa av klasarna och sen upptäcka att man är alldeles gul av frömjöl.


Fläderblomssaft

30 blomklasar
2 citroner
25 g citronsyra eller vinsyra
1,5 liter vatten
1 kg socker
(1,5 krm natriumbensoat)

Skölj blomklasarna och varva dem tillsammans med citronskivor i en rymlig bunke. Glöm inte ta bort citronkärnorna! Koka upp socker och vatten, tillsätt citronsyra och slå den heta lagen över blommorna. Låt stå 4-5 dygn på sval plats. Sila saften och tillsätt natriumbensoatet utrört i lite av saften. Jag rekommenderar att frysa saften om du inte dricker upp den på nån månad eller två.

Inga kommentarer: