onsdag 30 april 2008

Svensk fisksoppa


Det här är mitt bidrag till tävlingen med samma namn. Här kan ni rösta på min soppa :)

Anna-Evas svenska fisksoppa

Jag gillar tjocka, matiga soppor. Det här är en sådan.

300 g potatis
300 g morot
300 g vitkål, gärna sommarkål
1 stor gul lök
1 hönsbuljongtärning
1 fiskbuljongtärning
33 cl svenskt ljust öl
3 dl vatten
1 tsk hela anisfrön
3 dl vispgrädde
salt och peppar
200 g gravad lax

Skala och ansa grönsakerna. Hacka löken. Strimla vitkålen och skär den i mindre bitar. Riv morot och potatis på grova sidan av rivjärnet. Lägg allt i en rymlig kastrull eller gryta. Slå på vatten och öl. Släng i buljongtärningarna och anisfröna. Låt koka tills grönsakerna släppt sin vätska och blivit mjuka. Tillsätt grädden och låt puttra en stund till. Smaka av med salt och peppar. Strimla gravlaxen. Servera soppan på tallrik och toppa med gravlaxen. Knäckemacka med en god svensk ost är ett måste till.

tisdag 29 april 2008

Sommar potatissallad

Igår bestämde vi att vi skulle grilla när Togge kom från jobbet. Inget krångligt, bara något snabbt. Jag gjorde en potatissallad och tog fram kycklingfiléer. När vi väl satt där hade jag såklart varken kamera eller mobil med. Det får bli ett bildlöst inlägg.

1 kg färskpotatis
150 g sockerärter
ca 10 st rädisor
3 dl grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
1-2 tsk fransk senap
1 tsk salt
0,5 tsk socker
några varv på pepparkvarnen
rejält med färsk finskuren dill

Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt den bli kall. Rör ihop såsen. Koka eller ånga sockerärterna så de fortfarande är krispiga, kallspola. Skiva rädisorna. Skiva eller tärna den kalla potatisen. Blanda allt och avsluta med dillen. Låt stå och dra några timmar. Salladen blir härligt rosa av rädisorna och smakar verkligen sommar. Vi konstaterade att den skulle smaka bäst med något rökt, exempelvis varmrökt lax eller kassler.

söndag 27 april 2008

Utmaning från AnnaMaria!!

1. Hur länge har du bloggat? Min allra första blogg var en hemlig blogg jag hade som terapi i ett svårt skede i livet. Sedan startade jag Lata mammans blogg den 13 dec 2006 och precis en månad senare, den 13 jan 2007, körde jag igång Lata mammans receptblogg.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga? Jag var imponerad över att min man hade så många läsare på sin fotbollsblogg och så läste jag en och annan privat blogg men jag visste inte att det var så stort. Särskilt inte matbloggandet, det blev en trevlig överraskning.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i? Gittos orginal, Kärlek, mat och folköl :)

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem? Helt ok.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? Kan inte hålla räkningen på alla, se de jag har upplagda här på sidan och lägg till 5-6 stycken.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar? 99% matbloggar.

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om? AnnaMarias matblogg. Vi är båda sjuksköterskor och vi bloggar mat! :)

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? Bra hoppas jag fast min man blir lite trött ibland. "Nej, nej rör inte maten! Jag har inte hunnit fota den ännu!"

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? Jag är alltid mig själv, på gott och ont.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden? Jag har emellanåt varit för privat men det jag inte orkar stå för har jag raderat.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför? Mitt sexliv ha, ha. Gissa varför..

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du? Jag äääälskar bekräftelse :)

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? Till viss del.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? Ja, Lisa.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga? Det finns alltid nån som inte klarar av att göra saker lagom, det gäller säkert bloggande också.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta? Nja, sådär, men folk har ju rätt till sina åsikter likaväl som jag har rätt till mina.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? Det har jag säkert..

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?Några gånger har jag känt mig stressad över att jag har ingen mat eller recept att blogga om – då får man fundera över varför man bloggar….. Där stal jag svaret av AnnaMaria :)

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då? Jag har redan bloggat i ett och ett halvt, så varför skulle jag sluta? Det finns alltid nåt nytt att blogga om. För tillfället har jag 5 bloggar om jag räknar den på Dagens Medicin.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra? På vår kultur, nej varför då?

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig? Det har räddat mig från att bli tokig eller ja, tokigare..Förra somaren när min son var sjuk var bloggandet min livlina.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig? Jag lär mig ju så otroligt mycket!

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten. Ska jag besvära 5 stackare, jag har så svårt för det. Vi får se hur jag gör.

onsdag 23 april 2008

I blickfånget just nu

Strejk!



Ogräs i odlingslotten!




Brända korvar till middag!


Sånt är läget just nu. Jag hoppas ni har överseende med detta och inte lämnar mig helt :)

fredag 18 april 2008

Kärleksförklaring


Folk kan smacka och oja sig bäst de vill över att Lakritspucken är tillbaka. Den är ändå ingenting mot Super Flyers och den har funnits ett par år nu. Jag älskar den!!!!

Och jag får INTE betalt för att säga det.

torsdag 17 april 2008

Sötpotatiskaka med limetopping


Från början var det här ett recept på en morotskaka, men jag kan ju aldrig låta bli att experimentera med recept och vips blev det en helt ny kaka.

200 grader ca 40 minuter

Recept:
4 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk bikarbonat
0,5-1 tsk färskriven muskotnöt (löst packad i måttet)
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl krossad ananas (avrunnen)
150 g sötpotatis
3 ägg
1,5 dl rapsolja

Blanda de torra ingredienserna. Riv sötpotatisen fint. Blanda alla ingredienser noga. Smörj och bröa (gärna med kokosflingor istället för ströbröd) en liten långpanna (20 x 30 cm). Slå ner smeten och grädda enligt ovan eller tills kakan är helt torr när du provar med sticka. Låt den svalna helt.

Topping
200 g philadelpiaost
3 dl florsocker
rivet skal från 1, 5 limefrukt
2 tsk limesaft
50 g rumsvarmt smör

Blanda ost, socker, limeskal och saft. Vispa ner det rumsvarma smöret med elvisp. Låt stå kallt tills kakan är avsvalnad.

Bred toppingen på kakan och skär den i lagom stora rutor. Förvaras i kyl.

Sötpotatissoppa med bacon, chili och ost


Idag blir det sötpotatis för hela slanten här på bloggen. Vår är en svår årstid matmässigt tycker jag. När jag vill blogga om nässlor har stora delar av Sverige fortfarande snö. Och massor av mat känns för vintrig medan annan känns för somrig. Idag blev det därför något mittemellan eftersom importerad sötpotatis finns att köpa året runt och inte har någon egen årstid här hemma.

Till soppan behövs:

400 g sötpotatis
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
½ tsk örtsalt
1 tsk sambal oelek
25-30 g mager vällagrad ost
1 dl matlagningsgrädde
1 paket bacon

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka mjukt i vatten och buljong, ca 15 min. Mixa slätt. Strimla och stek baconet hårt, låt fettet rinna av. Tillsätt alla övriga ingredienser till soppan, koka upp och smaka av. Servera med ett gott bröd.

Min snigelhistoria

Med anledning av det här inlägget, kan jag bara inte låta bli att berätta min snigelhistoria och varför jag aldrig skulle få för mig att äta en portion hiskeliga "Sniglar Provencale".

Det hela började på 80-talet då jag jobbade som kallskänka. Vi hade sniglar på menyn och det var såklart burkvarianten som användes. Att öppna en burk var det värsta jag visste, en gråsvart stinkande sörja uppenbarade sig. Men efter att ha vattensköljt dem ordentligt blev de aningens mer attraktiva. Vi brukade fräsa upp dem med lite krydderier och bränna av dem med konjak innan vi petade ner dem i sina skal och fyllde med det åtråvärda vitlökssmöret. Vi gjorde stora satser och frös in. Skalen diskades och återanvändes och förvarades i stora plastspannar tills det blev dags att göra en ny sats. Det stank surt i spannarna. Blärk.

I samma veva var min far ute på åktur i Skåne och sprang på ett helt gäng vackra Vinbergssnäckor. Och kan man i Frankrike så kan man i Skåne. Således kom han hem med en hel koloni snäckor. Innan tillagning skulle dessa svältas och tömma tarmen. Detta projekt sattes ut i en korg i uthuset. Men sniglarna/snäckorna rymde och fanns plötsligt överallt i vårat uthus. Och bajsade gjorde dem med besked. Avsmaken tog överhanden och snäckorna kördes ut i naturen igen.

Idag skulle jag nog själv kunna göra om projektet. Efter att ha ätit blott en liten färsk snigel på tandpetare med en bit rökt fläsk på Gastro i Helsingborg förstår jag skillnaden mellan sniglar och sniglar. Det ska bli kul att se om någon matbloggare tar sig an projektet och bloggar om det. Själv vet jag exakt var jag ska plocka mina om det blir aktuellt men i nuläget lägger jag projektet på framtiden. Smaklig spis.

onsdag 16 april 2008

Uppmaning

Jag är inte bara matbloggare, jag är sjuksköterska också. Vill du stödja oss i kampen för bättre löner? Gå in på min hemsida och läs mer.

Tack på förhand.

måndag 14 april 2008

Portionsfiskgratäng - vardagslyx


Det här åt Timpa och jag idag. Jag åt på balkongen i solens sken. Hur nice som helst. Och det är inte så flott eller komplicerat som det ser ut. Det hela var två infrysta fisksnuttar, pulvermos och en sås gjord på fiskspadet och en gräddskvätt. Det hela tog kanske 20 minuter att fixa till. Om nu någon vill veta hur jag gjorde denna ytterst komplicerade rätt, hrm så kommer en förklaring av det enklare slaget här:

För två pers

3 portioner felix pulvermos
en smörklick
en äggula

Tillaga moset efter anvisningar på paketet. Vispa luftigt med elvisp. Vispa ner smör och äggula. peppra lite extra.

Koka två portionsbitar fisk i lite vatten, salt och peppar och lite skivad lök.

Gör en bottenredning av en klick smör och 2 msk vetemjöl, sila ner fiskspadet och späd med grädde(matlagnings går utmärkt) till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och strö i lite dill från frysen.

Spritsa ut moset i varsin portionsform och låt det få lite färg i ugnen, 225 grader. Lägg lite sås i botten av formen, lägg på fisken, slå på resten av såsen och låt det hela få färg. Ät.

Till och med sonen som är lite fiskskeptisk slukade maten. För festligare tillfällen, lägg några räkor eller kräftstjärtar ovanpå samt en dillvippa :)

söndag 13 april 2008

Smält rabarber med vit choklad

Bilden gör inte denna smaskiga efterrätt rättvisa! Prova själv så får du se. Detta behövs:
500 g rabarber
200 g vit choklad (fazer bak)

200 graders ugn i 30 minuter

Skala rabarbern och skär stjälkarna i ½ cm tjocka skivor. Kör chokladen i matberedaren. Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö chokladen över. In i ugnen. Låt svalna helt före servering men den är inte god kylskåpskall. Tänk på att det goda finns i sååååsen. Servera med vaniljglass.

fredag 4 april 2008

Gyllene fisksoppa


En härligt krämig och god fisksoppa att avnjuta med krispig baguette. Riktig lyx.

4 portioner

Ca 200 g laxfilé
Ca 200 g vit fisk, gärna pangasiusfilé
Kräftstjärtar i lake, ca 8 st per portion eller efter smak
8 gröna sparrisstjälkar i bitar (skär bort den nedersta biten)
2 dm purjolök
4 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl torrt/halvtorrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½-1 kuvert saffran
½ tsk socker
½ tsk sambal oelek eller efter smak
salt, peppar, dill

Strimla purjon och låt den mjukna i en rejäl klick smör och lite olja. Rör ner vetemjölet. Tillsätt vatten och vin, vispa slätt. Koka upp. Tillsätt fiskbuljong, grädde, mjölk, saffran och övriga kryddor och sparrisen. Låt puttra en stund. Smaka av.

Fisken skär du i små kuber, saltar och pepprar och beströr med dill. Ångkoka eller sjud fisken i kastrull, under lock, med ytterst lite vatten. Ca 5 minuter. Fördela fisk och kräftstjärtar på 4 tallrikar. Slå på den heta soppan. Servera genast.

onsdag 2 april 2008

Oätligt men bloggvärt


Sedan länge har den goda rapsoljan från Österlen sin givna plats i mitt skafferi men nu har den även fått sin givna plats i mitt badrumsskåp. Rapsodine heter hudvårdsserien som är baserad på rapsolja, även den från Österlen såklart. Kan det bli mer naturligt?