fredag 4 april 2008

Gyllene fisksoppa


En härligt krämig och god fisksoppa att avnjuta med krispig baguette. Riktig lyx.

4 portioner

Ca 200 g laxfilé
Ca 200 g vit fisk, gärna pangasiusfilé
Kräftstjärtar i lake, ca 8 st per portion eller efter smak
8 gröna sparrisstjälkar i bitar (skär bort den nedersta biten)
2 dm purjolök
4 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl torrt/halvtorrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½-1 kuvert saffran
½ tsk socker
½ tsk sambal oelek eller efter smak
salt, peppar, dill

Strimla purjon och låt den mjukna i en rejäl klick smör och lite olja. Rör ner vetemjölet. Tillsätt vatten och vin, vispa slätt. Koka upp. Tillsätt fiskbuljong, grädde, mjölk, saffran och övriga kryddor och sparrisen. Låt puttra en stund. Smaka av.

Fisken skär du i små kuber, saltar och pepprar och beströr med dill. Ångkoka eller sjud fisken i kastrull, under lock, med ytterst lite vatten. Ca 5 minuter. Fördela fisk och kräftstjärtar på 4 tallrikar. Slå på den heta soppan. Servera genast.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Micke kräver denna soppa i helgen så jag får väl ta fram mina kocktalanger! Underbar är den i alla fall!/Y

Anonym sa...

Du råkar inte ha ett bra recept på biscotti liggande hemma?

Anna-Eva sa...

Nej faktiskt inte.Jag har faktiskt aldrig bakat biscotti. Får väl kanske prova det snart :)