onsdag 28 maj 2008

Engelsk midsommar





Nu är det dags för nästa tokiga midsommartips. Vad sägs om en svalkande räkcocktail och sval cider följt av smaskig sill and chips i tidningspapper? Måltiden avslutas med en en god bit Stilton som blir ännu godare tillsammans med svenska jordgubbar och mörk Ale.

Shrimp cocktail

1 burk skalade räkor
½-1 dl klippt gräslök
citronsaft
isbergssallad
Blanda de avrunna räkorna med gräslöken och droppa över citronsaft. Strimla isbergssalladen och lägg i botten av glasen. Toppa med räkorna och Marie Rosesås.

Marie Rose sauce:

Engelsmännens svar på vår Rhode Island, passar utmärkt till alla slags skaldjur.
1 dl majonnäs
2 msk vispgrädde
1 tsk pressad citron
1-2 msk ketchup
1 tsk worcestershiresås
2-3 stänk cayenne

Blanda allt och låt såsen vila ett tag i kylen så smaken kommer till sin rätt.

Sill and chips

Överraskande god strömming! Laga till önskat antal portioner färdig pommes frites eller gör stavar av rå potatis och kör i ugnen med olja som till klyftpotatis. Köp färsk strömming och dra av skinnet så du får två fina filéer. Servera 1-4 filéer per man beroende på hur hungriga ni är. Doppa dem i frityrsmeten och fritera gyllenbruna. Det tar bara en liten stund i het olja. Salta med flingsalt. Servera nyfriterade. Ät med fingrarna och dippa i den goda såsen.

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 msk bakpulver
½ tsk salt

Dippsås:

1 dl smörgåspickles från tub
½ dl lätt crème fraiche
2 tsk colemans senapspulver

tisdag 27 maj 2008

Cheesecake



Okej, jag måste blogga om den. Jag är galet förtjust i klassisk cheesecake och vill inte ha några konstiga varianter som frysta eller med vit choklad, mjölkchoklad eller allt möjligt som det finns. Så här ska den va´, som syrrans :)

Det var hon som bjöd mig på cheesecake för första gången i mitt liv också. Då köpte hon den på Savoy´s Skafferi i Malmö och det var himmelriket att sätta tänderna i den.

Smuldeg:

7 krossade digestivekex,
1 dl mandel eller nötter, malda
75 gr smör, smält

Lägg smulorna i smörkastrullen och rör om väl. Pressa ut dem mot botten och kanter i en 21 cm form. Ställ i kylen.

Fyllning:

300g cream cheese (eller kesella)
2 ägg,
½ dl socker
rivet skal från 1 citron

Rör ihop väl, ett ägg i taget. Häll fyllningen över smulbottnen och in i 175 gr ugn i ca 15 min. Den får inte vara för lös. Tag ut formen och öka värmen till 225.

Rör ihop 2 ½ dl gräddfil eller lätt créme fraîche med 1½ tsk vaniljsocker och bred ut över kakan. Grädda sedan kakan ytterligare ca. 5 min. Servera cheesecaken kall med jordgubbar och ett gott bubbelvin!

Mexikansk midsommar


Klicka på bilderna så ser du bättre!


Nu är det dags att presentera min stora midsommarsatsning. Jag vill på inget sätt slå sönder vår fina svenska midsommartradition men visst skulle det vara kul att variera sig ibland? Först ut är därför ett tips på en svensk midsommar i mexikansk anda. Läs och inspireras. Fler tokiga tips kommer.


Tacosill med tortillaknäcke

2 burkar matjessill i bit
2 dl crème fraiche
1 rödlök
4 msk Santa Maria Taco Spicemix

Låt sillbitarna rinna av på hushållspapper och skär dem i mindre bitar. Blanda crème fraichen med kryddmix och hackad rödlök. Rör i sillen. Låt stå ett dygn för bästa smak.

Tortillaknäcket gör du genom att pensla mjuka tortillabröd med lite olja och baka i het ugn tills de är hårda och frasiga. Bryt brödet efter hand och lägg sillröran på.

Till sillen dricker vi Corona med lime och istället för nubbe, Tequila såklart, med salt och citron.


Duka upp ett härligt bord med sill, salsa, guacamole, tortillachips i olika smaker och grillad chorizo. Till efterrätt blir det Chokladfondue med chili. Doppa jordgubbar, ananas och marshmallows. Skölj ner med söt-salt-syrlig Margueritha.

Salsa

Koka en tomatsås av finhackade hela tomater på burk(godast), ½ hackad lök, 1 vitlöksklyfta, 1tsk god vinäger, salt och peppar och lite olivolja. Låt svalna och rör ner en finhackad urkärnad tomat, ½ finhackad grön paprika, 2 tsk limesaft och några stänk tabasco (så stark du vill ha den).

Choklad och chilifondue

200 g Marabou mörk choklad
2 dl vispgrädde
½ tsk chiliflagor, torkade
2 tsk brun farin

Lägg allt i en kastrull och låt sakta chokladen smälta ihop med grädden.

Budget bubbel


Jag är egentligen allergisk mot alla sorters mousserande vin (i alla fall under hundralappen) och tycker att mousserande vin ska stavas Champagne och inget annat men...det här var gott. Tack syrran för tipset. Dopff Brut (7410).

Mamma har fyllt 75 år - matkavalkad

Tomater från Norrängen i Sala


Brorsans pizza

Min brors goda poppers av jordärtskocka och västerbottenost
(recept kommer till helgen)


Söndagsbuffé på Forsmarks Wärdshus
Godast var brödet, gravlaxen och Tvärnöskinkan


Forsmarks bruksöl
Med på bild finns inte syrrans goda sallad med bacon och krutonger och mousserande vin som vi började helgen med. Ej heller all den goda maten som Amie bjöd på. Och framförallt inte syrrans fantastiska cheesecake som jag åt till frukost. Och när jag tänker efter bjöd brorsan på en särdeles god soppa gjord av svartrot också. Inte konstigt att jag gick upp 2 kg i vikt på fyra dagar.

torsdag 22 maj 2008

Färskpressad isglass


För mig som försöker leva nyttigt smakar det smaskens med hemgjord isglass. Nu är jag inte så dum att jag inbillar mig att fruktjuice är kalorilöst men faktum är att varje glass innehåller mindre än 50 kcal. Jag använde mig av Brämhults färskpressade apelsinjuice samt deras hallondryck. Jättegott blev det! Den fina isglassformen kommer från Åhlens.

Tandoorimarinerade kycklingsspett med cashewnötsås


I går var jag grillsugen och bjöd på det här. Såsen behöver inte vara varm. Jag serverade basmatiris och blandad sallad med ananas till. Gott och mysigt i solskenet. Orkar du inte med att ösa i alla kryddor så köp färdigblandad tandoorikrydda och ta i efter tycke och smak.

Tandoorimarinad

2 dl naturell yoghurt
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
½ tsk färskriven muskotnöt
½ tsk kardemumma
½ tsk kanel
½-1 tsk riven ingefära
½ tsk sambal oelek
½ tsk gurkmeja
1 riven vitlöksklyfta
3/4 tsk salt
1 tsk olivolja
några droppar röd karamellfärg

Spetten

Små grillspett som legat i blöt någon timme
3 kycklingfiléer

Halvtina filéerna och skär dem i skivor på längden. Trä upp som segel på spetten. Pensla dem rikligt med marinad och lägg dem i en form. Slå på övrig marinad om det finns någon över. Låt marinera 1-2 timmar i kylskåp. Grilla sedan på hög värme. De är rätt tunna så det går snabbt.

Cashewnötssås

2 dl salta rostade cashewnötter (ja, det funkar med jordnötter också)
2 dl kokosmjölk
1 msk fishsauce
1 tsk kikkoman soya
2 tsk limesaft
1 msk sweet chilisauce
(lite sambal oelek om man vill)

Skölj av saltet från nötterna. Mixa eller kör dem i matberedare tillsammans med kokosmjölken. Slå över i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra en stund, under omrörning, tills den tjocknat. Om den blir för tjock, ta i mer kokosmjölk bara.

En passionerad matbloggerskas bekännelse


Jag tror på passion och jag är fullkomligt övertygad om att utan passion överlever man inte. Att jag känner passion för mat är väl inte att ta miste på men min största passion är ändå fika. En god kopp kaffe med ett gott bakverk, ja det är så underbart så jag kan inte beskriva det med ord.

Bäst är fika hemma eller hemma hos någon som tagit sig tid att baka något gott. Men det är även trevligt att fika ute tillsammans med en god vän eller flera. Och som jag saknar mitt fikabröd nu när jag bestämt mig för att leva nyttigare.

Men då får jag leta nya passioner och även om de inte går upp mot kaloririka bakverk så är det ändå helt makalöst goda substitut som finns att tillgå. För tillfället är min fikapassion torkade aprikoser med en ruta 70% mörk choklad. Tänk sachertårta om du är tveksam.

Vad brukar du äta till kaffet när suget kommer? Berätta gärna i kommentarerna.
Och förresten, glöm inte att rösta på min fisksoppa, sista dagen är i morgon!

Mera Skånskt!


Nu ska jag göra alla ickeskåningar riktigt avundsjuka genom att visa en av våra nya fina mjölkförpackningar från Skånemejerier. Ha, ha såna fina har inte niiiiii!

Skånskt matpressmöte


En av de roliga bitarna med att vara matbloggare är alla trevliga inbjudningar man får. Det dimper ner mail för jämnan tycker jag ibland. Från Spendrups, från Wasabröd, från Ridderheims, mfl, mfl men, och det är ett stort MEN, alla events inträffar i Stockholm. Som ni alla vet är det en bra bit mellan Helsingborg och Stockholm och det är ju inte bara att resa iväg hipp som happ, tyvärr.

Därför blev jag extra glad över att bli inbjuden till matpressmöte i Skåne för en gångs skull och dessutom i min egen hemstad! Det var bara för mig att gränsla cykeln och fara i väg på en cykeltur som tog cirka tio minuter. Dessutom var mötet förlagt i en lokal som är få Helsingborgare förunnat att få besöka, högst upp i gamla Tretornhuset där Campus numera huserar.

Vi var väl cirka 20 personer på mötet och så vitt jag kunde se var det bara jag som var matbloggare, alla andra var matskribenter på olika tidningar.

Först på dagorningen stod Tina Nordström och Peter Lund från Bergendahls gruppen. De vill få oss konsumenter att känna matglädje i affären, genom att bland annat: våga oss på att prova nytt, våga ställa krav på butiken, tänka annorlunda när det gäller bland annat färdigförpackat kött. Ja, att helt enkelt göra våra röster hörda. Vad vill vi ha? Importerat eller svenskt? Närodlat?

Dessutom slog de ett extra slag för köttfärsen. City Gross gör ju reklam för sin ständigt nymalda och klockmärkta köttfärs för tillfället. Hur många vet vad det innebär att en köttfärs är förpackad i modifierad atmosfär? Vet du? Själv är jag en kräsen köttfärsköpare. Jag vill ha nymald färs och hellre djupfryst än ”långhållbarhetspreparerad” med hjälp av en massa snuskiga tillsatser. Nåja, vad deras samarbete mynnar ut i återstår att se men tanken är god, mycket god.

Därefter talade Marie Söderqvist från United Minds (även krönikör på Expressen) även hon om köttfärs (om konsumenternas syn på den ) en stund innan hon byte ämne och gav oss en liten inblick i globala mattrender från IACP (International Association of Culinary Professionals). Hon hade varit på besök i New Orleans och fått en inblick i hur stort det blivit med naturlighet inom (bland annat) mat igen. Bondens marknad, naturliga sötningsmedel(tabu för vitt socker!), teknik och naturlighet, naturliga råvaror även på de enklare matställena, inte bara på ”fina krogen” och man skyltar med det. Det är en fråga om genuitet snarare än nostalgi. Det är alltså inget nya gröna vågen över det hela utan det har blivit något fint av det vi tyckte var flummighet på 70-talet.

Dessa trender är även på väg hit till Sverige men här har det inte hunnit bli lika stort. Marie berättade till exempel att många kockar flyttar krogen ut på landet och driver lantgård med naturlig mat, djur och hela faderullan. Det är stor efterfrågan på de här gårdsturerna och man får boka långt i förväg för att få plats. Jag kan ändå inte tycka att vi svenskar kommit lika långt ifrån vårt ursprung men det är sorgligt om det är så. Att amerikanerna behöver nyttig och naturlig junkfood råder det väl ingen tvekan om annars men ytterligheterna i det hela är tragisk. Och det gäller ju oss här hemma också faktiskt, det märker man ju när man ser hur välbesökta alla skräpmatskedjor är. Jag orkar inte ta upp allt hon pratade om men det gick ju ut på samma sak. Naturlighet eller extrema matupplevelser.

Le grande finale stod Ruben Madsen för som visade oss hur man äter surströmming, kommer i stämning inför ätandet och hur man bjuder på surströmmingsskiva eller surströmmingstapas. Därefter fick vi provsmaka och jag fick i mig en hel del faktiskt. Mer om surströmming får ni dock vänta på till efter midsommar, jag tycker inte det passar just nu. Sedan cyklade jag glad i hågen hem med cykelkorgen full av surströmming och hårt tunnbröd.

måndag 12 maj 2008

Helstekt entrecôte med murkelsås, rödvin, champinjoner och smålök


Oj, oj, oj så tokigt. Högsommarvärme ute och inne och jag lagar tung, fet vintermat. Men nu var det så att jag bestämt mig för att servera mina små murklor på det här viset och eftersom jag bara äter onyttigt en gång i veckan så fick det bli nu. Gott var det i alla fall. Entrecôten fick sällskap av både murklor och champinjoner och det trivdes den bra med. Dessutom serverade jag små hasselbackspotatisar till och en blandad sallad. Och så favoritvinet Marques de Caceres.

Helstekt entrecôte

850-900 g kött
salt, peppar
kött-termometer

Salta och peppra rikligt. Stek på en yta i stekpanna. In i ugn 200 g tills innertemperaturen visar 45 grader. Låt köttet vila i folie 10-15 minuter innan du skär upp det. Då är det rostbiffsrött.

Rödvinsbräserade champinjoner och smålök

200 g smålök
300 g champinjoner i ungefär samma storlek som löken
1,5 dl vatten
1,5 dl rödvin
2 msk bong kalvfond
1 krm torkad timjan
såskulör

Skala löken. Rensa svampen och skär bort foten. Stek löken i olja och smör tills den är gyllenbrun. Gör likadant med svampen. Lägg allt i en kastrull. Slå på vatten och vin och fond. Ta i lite såskulör, det ser så blaskigt ut annars. Låt koka på hög värme tills vätskan reducerat till nästan inget kvar. Smaka av. Blanka med en klick smör.

Murkelsås

15-25 g torkade murklor (jag hade 15 g hemplockade men har för mig att köpepåsarna ligger på 20-25 g)
1,5 msk vetemjöl
smör
grädde och mjölk
mushroom soy
salt, vitpeppar

Lägg murklorna i blöt ca en timme i 1 dl vatten. Ta upp och finhacka svampen men spara vattnet, mycket av smaken finns kvar där. Lägg spad och murklor i en kastrull och låt all vätska koka in på hög värme. Då fräser du svampen i en rejäl smörklick. Pudra över mjölet. Späd med grädde och mjölk växelvis tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med soya, salt och vitpeppar. På det här sättet låter jag murklornas smak framhävas på egen hand. Vin och lök finns i champinjonerna och löken ovan och ackompanjerar så snällt på sitt vis.

Servera med valfri potatis och en sallad.

Rabarbersmulpaj


Ingen matblogg är väl komplett utan ett recept på rabarbersmulpaj? För mig är smulpaj det godaste, goda. Jag vill ha mycket deg och mycket sås och det ska allra helst vara marsán. I lördags var det lite för mycket med paj som dessert till all den tunga maten men gott var det ändå.

400-500 g rabarber
150 g smör
1,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
sirap, potatismjöl

Ansa och skala rabarbern och skär den i små bitar. Knåda ihop degen. Lägg rabarbern i en pajform. Ringla över lite sirap. Sirap ger en knäckig känsla i pajen som jag gillar. Pudra över ungefär 1 tsk potatismjöl. Smula över degen. Baka 225 grader ca 25 minuter.

Godaste marsánsåsen

5 dl mjölk (3 %)
1 dl vispgrädde
0,75 dl socker
2 påsar marsánsåspulver för kokning

Koka ihop en stund. Låt kallna. Späd med mera mjölk till lagom såskonsistens. Ställ in i kylen och låt den bli iskall.

torsdag 8 maj 2008

Röstfiske

Ni har väl inte glömt att rösta på min goda fisksoppa?

måndag 5 maj 2008

Yoghurtglass


Sötsyrlig yoghurtglass med svenska jordgubbar. Mmmm. Ringla lite honung över som pricken över i.

1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl grekisk yoghurt
2 dl vispgrädde

Lägg äggulorna i en bra vispbunke. Koka upp socker, vatten och den skårade vaniljstången. Låt koka till ungefär hälften återstår. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa ner den heta lagen i äggulorna. Vispa länge med elvisp tills smeten tjocknat. Vispa grädden, inte för hårt. Rör ner yoghurten i äggsmeten. Tillsätt vispgrädden. Frys in.

fredag 2 maj 2008

Timpas special



Äpplet faller som bekant inte långt ifrån trädet, kolla in bara. Min son är specialist på att göra omelett. Oftast äter han dem med ost och tomatskivor men sist blev det parmesan och parmaskinka. Nu ska egentligen den här typen av omelett serveras öppen men det kan man ju inte säga när någon lärt sig att göra så snygga halvmånar :)

Förresten var det jag som lärde honom. Eller, det hade ni redan räknat ut?

Timpas special innehåller 2 ägg, en skvätt grädde, salt och nymalen peppar. Den ska absolut stekas i smör. Osten ska hyvlas på när den precis börjat stelna och därefter stekas färdig. Tjusigt vad?

Dagens skörd!


Idag när vi körde bort lite kvistar i kolonilotten dök plötsligt en sån här liten rackare upp. Och en till och en till och en till.. Jag plockade 11 stycken och det finns fler kvar. Toppmurklor på kolonilotten! Jag blev alldeles fruktansvärt häpen och har inte smält det ännu. Antagligen kommer de från täckbarken vi har i den delen. Säg mig nu vad jag ska göra med dem?

torsdag 1 maj 2008

Sparrisfestival!

I går hade vi sparrisfestival här hemma. Jag ville testa mina sparrisidéer och varför inte äta en hel meny med enbart sparris då? Jag gillar grön sparris bäst och allra godast är den svenska från Österlen. Men i går körde jag lite omväxling och serverade även vit sparris. Gott var det! Inom parentes vad vi drack till.




Grillad grön sparris med en mascarponecrème (rött vin, en Valpolicella)

Vit sparris med soltorkade tomater och basilika (öl från Eriksberg)

Vit sparris med apelsin och hasselnöt (vitt vin, Chardonnay)


Familjens favorit med parma och parmesan (vitt vin, Chardonnay)



Grillad grön sparris med en crème på Mascarpone , sardeller, citronrasp och persilja

1, 5 dl Mascarpone ost
25 g raka sardellfiléer
ca 1,5 msk hackad persilja
citronrasp fr en halv citron
lite peppar från kvarn

Mosa eller finhacka sardellerna. Tillsätt ost, persilja och citron. Smaka av med lite peppar. Låt stå kallt några timmar för bästa smak. Sparrisen behöver bara oljas in lätt med olivolja och grillas på utegrill eller i grillpanna. Lite flingsalt på vid serveringen. Servera anrättningen med en citronklyfta.
Sparris med smör av soltorkade tomater,basilika och pinjenötter

75 g smör
5 st inlagda soltorkade tomater
5-6 stora blad basilika eller efter smak
2 msk pinjenötter
Hacka tomaterna fint. Rosta nötterna och hacka över dem grovt. Hacka basilikan. Blanda allt. Låt stå och mogna smakmässigt före servering.
Sparris med smör av rostad hasselnöt och apelsin

75 g smör
0,5 dl hasselnötter
rivet skal från ca en halv apelsin
1,5-2 msk pressad apelsinsaft

Rosta hasselnötterna i het panna. De ska bli lite brända i skalet och börja knäppa. När det är så få nötter brukar jag gnugga loss skalet med fingrarna. Hacka nötterna. Blanda med smör, skal och apelsinsaft. Låt stå.

Grön sparris med parmaskinka och parmesan

Klassikern som familjen aldrig tröttnar på. Receptet finns här.