fredag 27 februari 2009

Kolhydrater

Det förvånar mig en aning hur dåliga gemene man är på näringslära. Socker är lätt att förstå, det är inte nyttigt. Vi har lärt oss hela livet att vi bara ska äta godis på lördagar och att socker ger hål i tänderna. Ja, och socker är kolhydrater, 100 % kolhydrater. Men bröd ska vi äta, det är nyttigt. Okej..

Så här ser det ut:

100 g strösocker= 100 g kolhydrater och ger oss 400 kcal

100 g vetemjöl= 71 g kolhydrater och ger oss 340 kcal

Du kan alltså lika bra tugga i dig vitt mjöl och få ungefär samma sockerkick som av socker. Mysigt va? Är det då konstigt att jag undviker kolhydrater?

För att ge ett lite bredare spektra:

Rågsikt 70 g kolhydrater/100 g

Fint rågmjöl 59 g kolhydrat/100 g

Bearnaisesås..lite tips

Äggvispet före smöret. Så här tjockt ska det vara!


Precis färdigvispad bea.


Bearnaisesås är typisk LCHF mat. Det innehåller både bra fett(smör) och ägg. Men som alla vet kan det kännas lite krångligt att slå den. Nu brukar jag i stort sett alltid lyckas, men jag vet, att de få gånger jag misslyckats har jag vispat äggen för lite i början. Jag vispar alltid för hand och det är inte alls besvärligt. Följ den här beskrivningen så ska du se att du lyckas lätt och galant.


3 äggulor

300 g smör

dragon inlagd i vinäger eller

torkad dragon och vittvinsvinäger


1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Låt det puttra ordentligt innan du ställer det smälta smöret åt sidan på köksbänken. Rör ej!

2. Lägg äggulorna i en glasskål som tål värme. Tillsätt 1 tsk dragonvinäger eller bara vinäger, gärna lite hacka dragon med,.samt 1 msk vatten. Koka upp vatten i en kastrull som är mindre i diameter än skålen.

3. Lägg en fuktig wettexduk på köksbänken. Ställ skålen över det kokande vattnet och börja vispa för hand med metallvisp. Ta av grytan från plattan och fortsätt vispa. DEt är viktigt att det inte blir för varmt. Stannar vispet upp och vill inte tjockna, värm lite till. Fortsätt så tills äggulevispet blivit riktigt tjockt, som lättvispad grädde ungefär. Det tar ungefär 5-7 minuter. Sätt nu skålen på wettexduken.

4. Slå försiktigt ner det skirade smöret i en liten kanna. Den vita bottensatsen ska INTE med!

5. Slå försiktigt i smöret i äggvispet under kraftig vispning. Kolla först att det verkligen "tar", sen kan du ha i smöret lite snabbare.

6. När allt smöret är i. Smaka av. Hacka i dragon eller strö i torkad. Smaka av med några droppar mer vinäger och lite salt. Saltet smälter sakta i emulsioner så om det inte smakar så salt i början, vänta en stund, och smaka sen av igen.

7. Chili(ex. sambal) är gott i bea, eller tomatpuré(choronsås) och om du skippar dragon, grönpeppar. Använd citron i stället för vinäger och du får hollandaise.



Lycka till och smaklig spis!

torsdag 19 februari 2009

Caesarsallad med halloumi

Ännu en god rätt. Jag gillar verkligen brödkrutonger i sådan här sallad men det var riktigt gott med hårdstekt halloumi som surrogat. Testa!

Recept för en portion

1 ägg
2 msk rapsolja
1 tsk pressad citron
parmesanost
romansallad
3 skivor stekt bacon
halloumi
salt och peppar

Skölj och ansa en lagom portion sallad. Koka ett ägg max 3 minuter. Det ska vara mycket löst. Mosa ägget direkt i en djup tallrik tillsammans med olja och citron. Riv ner generöst med parmesan. Rör om och blanda i salladen noga. Salta försiktigt och peppra från kvarn. Lägg på bacon, hyvla på mer parmesan och toppa med några välstekta skivor halloumi. (Stek osten i smör). Ät och njut.

Maffig kycklinggryta

Det här var min födelsedagsmiddag. Det var lite fusk att använda smaksatt Philadelphia, men gott och vansinnigt mättande. Jag använde créme fraiche för fettets skull men om jag skulle äta det med ris skulle jag ha använt en magrare produkt.
500-600 g kycklingfilé
1 paket bacon
1 förpackning Philadelphiaost med kryddor
2 dl crème fraiche(vanligt folk bör använda mellangrädde eller matlagningsdito)
1 liten lök, hackad
salt och peppar

Strimla och stek baconet knaprigt. Ställ åt sidan. Skär kycklingen i små bitar och bryn i smör. Tillsätt löken mot slutet. Ha i osten och créme fraichen eller grädden och baconet. Rör om. Låt puttra en stund och smaka av. Gott ihop med broccoli.

Födelsedagsfrukost

Jag fyllde år igår och det här var min härliga frukost. Turkisk yoghurt med vispgrädde smaksatt med vanilj, hallon och lite krossat linfrö. Finemang!

tisdag 17 februari 2009

Tacofärstallrik


Det här är riktig LCHF snabbmat. Enkelt och gott och snabbt går det. Killarna bottnade tallrikarna med nachos och fick dessutom tacosås till. Ursäkta den usla bilden men jag var vrålhungrig :)

Tacofärs

500 g blandfärs
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin(mald)
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 msk riven lök
½ vitlökskyfta

Stek färsen i smör. Ta i kryddorna sist och stek lite till. Tillsätt en aning vatten om färsen känns torr. Servera med valfri sallad, riven ost och crème fraiche(samt nachos och tacosås till den som önskar).

Stekt lax och grönsaksgratäng


Gratäng är ju bara så gott men jag saknar inte potatis, det finns så många andra grönsaker som kan användas. Den här gången blev det gröna bönor (3,2 g/100g) och skärbönor men det är lika gott med blomkål (2,1 g/100g) och boccoli (2,7g/100g) eller varför inte kålrabbi (4,4 g/100g)? Inom parentes kolhydratinnehållet. Ni som äter kolhydrater kan använda er av detta mindre feta recept.

Grönsaksgratäng

400 g valfria grönsaker (se ovan)

Sås

2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
4 dl riven ost
2 äggulor
1 helt ägg
salt, peppar

Blanda grädde, fraiche och ost. Låt koka upp så osten smälter. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggen ett i taget. Koka inte mer. Lägg de lagom kokta grönsakerna i en form. Slå på såsen. Grädda i ugn 225 g ca 15 min tills gratängen fått fin färg.
Jag serverade gratängen ihop med stekt lax men det är gott med bacon, fläsk, isterband eller korv också.

måndag 16 februari 2009

Keso à la Malta

Åh, mums så gott. Jag känner att jag börjar vänja mig vid att äta "gott" utan socker. Det är liksom bättre än inget med sura hallon, fast jag tycker att det är surt som attan. Det är ju en god vana. Det här blir två portioner för mig. I morgon ska jag äta det till frukost.


3-4 dl keso
2 dl vispgrädde
vaniljstång eller ekologiskt vaniljpulver
hallon

Låt keson rinna av. Jag tycker det blir lagom med 3 dl men du vill kanske ha den lite tjockare? Prova dig fram. Vispa grädden. Smaksätt med vanilj.Blanda. Ät, gärna med halvfrysta hallon. Nam nam!

Gyros


Ja men alltså..det var så gott med Gyros i lördags på restaurangen så jag var tvungen att laga hemma också. Inte alls avancerat, bara mycket, mycket enkelt. Tsatziki till, uppfettad med majo för den som tycker att det behövs. Fast med fetasallad och oljedressing är det okej fett ändå tycker jag..

(Fusk)Gyros

500 g fläskfilé, benfri kotlett eller karré
1 msk olivolja
1 msk paprikapulver
½ tsk oregano
½ tsk salvia
1 tsk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt, 1 tsk grovmalen svartpeppar

Strimla köttet. Slå på olja och kryddor. Blanda allt noga. Låt stå någon timme. Stek i smör. Servera med sallad, tsatziki och pommes frites. Eller tillsammans med en grekisk sallad och ett gott bröd. Köttet räckte till 3 hungriga hos oss och vi är 1 tonåring, 1 som inte äter kolhydrater och 1 vanlig man i sina bästa år.

söndag 15 februari 2009

16-års kalas och Alla Hjärtans dags fest

Min son har fyllt 16 år. Han fick själv önska sig vad han ville att vi skulle äta och det var god ost och annat smått och gott och för hans del även gott bröd. Vi var två LCHF:are på kalaset och det var inga problem för oss att äta av det goda. Jag serverade dubbel sats av den här osten, baconlindade vattenkastanjer, Brie, St Albray, rökt saltrulle, salami, samt lite frukt åt fruktätarna. Mums, mums.

Och igår var vi bjudna på stor fest på Akropolis i Landskrona. Det var inga problem att undvika kolhydrater där heller. Jag åt Saganaki till förrätt. Den var visserligen vänd i aningens vetemjöl men det fick gå. Och till varmrätt åt jag Gyros med tsatziki och sallad. Väldigt mätt blev jag. Och det var ju tur för då lockade inte det söta groggbordet, vaniljhjärtanen och de andra kakorna som vi blev bjudna på efteråt. Mycket trevligt var det! Tack!

torsdag 12 februari 2009

Parmesanfyllda biffar med smaskig sås bara


Idag var jag säker på att min man skulle handla på vägen hem. Och min man var säker på att jag skulle handla på vägen hem. Därför var allt som fanns på spisen när jag kom hem, stekt potatis.

Tur att det fanns ett platt paket blandfärs i frysen då, och grädde och crème fraiche och en ostkant. Jag tar inga risker inte. Enkelt och gott blev det.

Jag bara delade färsen i fyra delar och petade in en rejäl ostbit i varje. Saltade och pepprade och stekte och sen på med en burk fräsh och en rejäl skvätt grädde. Salt och peppar och en liten, liten sipp kinesisk soya vågade jag mig på. Till detta åt jag gröna bönor med smör. I love LCHF!

I morgon fyller min son 16 år. Då ska vi äta en massa gott småplock. Slurp vad jag ser fram emot det.

onsdag 11 februari 2009

LCHF Flygande Jacob


Mätt och belåten bloggar jag dagens maträtt. Det är absolut inga tråkiga rätter jag tvingar i mig med den här kosten. Nej, det är fest varje dag.

Idag har vi haft Inspirationsdag med jobbet. Det betydde att jag inte kunde styra vad jag fick till lunch. Men det gick bra. Jag åt Wallenbergare med sallad och petade bort majskorn och kidneybönor. Några rårörda lingon slank också ner.

Tyvärr blev jag hungrig rätt fort efteråt men det var ju en engångshändelse och då kan man stå ut.

LCHF Flygande Jacob (3 port ca)

3 kycklingfiléer
1 dl naturella jordnötter eller cashewnötter (kan uteslutas)
3 dl vispgrädde
1 paket bacon
1 dl riven ost

Chilisås gjord av: 3 msk tomatpuré, 2 msk vatten, 0,5-1 tsk sambak oelek, 1 krm svartpeppar, 1 krm salt. Rör ihop detta bara.

Rosta nötterna i torr panna men tillsätt lite smör när de är rostade. Skär baconet i strimlor och stek. Strimla kycklingen och stek i smör och baconflott. Salta försiktigt och peppra samt ta på lite paprikapulver. Vispa grädden och blanda med chilisåsen. Lägg kycklingen i en form tillsammans med bacon och nötter. Bred på grädden och strö osten överst. Laga i 225 graders ugn ca 15-20 minuter.

tisdag 10 februari 2009

Pestobakad lax med citroncrème fraiche

I går när jag bjöd familjen på entrecote med bearnaise försökte jag att servera maten utan kolhydrater, även till tonårssonen. Köttbiten var ändå på närmare 200 gram. Sonen åt på sitt rum.

Efter en stund kom han ut, mycket förgrymmad. "Vad är detta för skämt? Var detta förrätten? Var är varmrätten? Jag blir inte mätt på DETTA.", vräkte han ur sig.

Så, sonen får kolhydrater i fortsättningen. Och idag gick maten verkligen hem. Laxen var supergod!

Pestobakad lax 4 pers

1 dl pistagenötter(färska, skalade)
100 g rumsvarmt smör
1 msk kallpressad olivolja
50 g grovriven parmesanost
½ kruka basilika
(1 vitlökskyfta)

4 portionsbitar lax, salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa nötter, smör,olja, riven ost och basilika. Eller kör i matberedare. Jag tycker inte att det är gott med vitlök i pesto men gillar du det, så ta i. Lägg laxen i en trång ugnsform, salta och peppra lätt. Bred över pestosmöret och ha gärna lite extra riven ost på toppen. Ugnsbaka i ca 20 minuter.

Pistagenötter innehåller, vad jag förstår, ganska mycket kolhydrater, 22 g/100 g. Välj en annan nöt eller mandel om du tycker att det är för mycket. Men betänk att en portion endast innehåller 12,5 gram pistagenöt. Den är i alla fall fettrik, 48,5 g/100 g.


Citron créme fraiche

1 burk fet créme fraiche
skal från ½ ekologisk citron
pressad citronsaft efter smak

Jag serverade laxen med smörfräst grön sparris. Man och barn fick kokt potatis till.

LCHF - kost


En läkare på min arbetsplats har sedan en tid ätit LCHF-kost. Han ser oförskämt pigg ut och har gått ner en massa kilon, som jag i och för sig inte vet var han hittade för han var smal redan innan.

Det är spännande att se vad han har i sin lunchlåda varje dag och han pratar väldigt varmt om sin kost och dess betydelse. LCHF betyder, om du inte visste det, Low Carb High Fat. Man ersätter helt enkelt kolhydrater med fett i kosten.

En dag när jag var riktigt hängig och energilös och hade fallit för frestelsen att köpa en Panini med skinka och ost till lunch, satt han där igen och talade med mina kollegor om LCHF. Plötsligt slank det ur mig att "jag mår nog inte så bra av kolhydrater". "Kostdoktorn.se", svarade han då.

Jag var inte sen att surfa in och kolla. Och sen surfade jag vidare till Dr Dahlqvists blogg och Airams blogg och Matsmurfen. Och sen köpte jag Doktor Dahlqvist och Airams fina LCHF kokbok också. Jag läste och läste, allt jag kom över. Och sen bestämde jag mig.

Detta måste jag testa. Av många anledningar. Jag har sett resultaten på HbA1c hos patienter med typ 2 diabetes som gått över till LCHF kost. Jag har sett viktnedgången efter en månad med dieten hos en av mina patienter, nära 6 kilo.

"Typiskt sjuksköterskor, experimentera med sina egna kroppar", kläckte min man ur sig när jag berättade. Javisst är det så till viss del. Men jag är också en sjuksköterska med en betydande viktproblematik som inte vill drabbas av diabetes eller hjärtsjukdomar.

Så nu gör jag detta. Och jag ger det en försökstid på 4 veckor. Innan dess tänker jag inte avslöja vad jag väger, hur jag mår, hur det går. Ingenting. Men jag bjuder på recept. Så alla ni vanliga människor, som inte är det minsta intresserade av LCHF, misströsta inte, det kommer att bli kalasgod mat här på bloggen! Bara lägg till potatis, ris eller pasta, allt efter tycke och smak.

Och alla ni som ÄR intresserade av LCHF; Välkomna hit och hoppas att ni ska trivas.

Dag ett var jag fortfarande sjuk men det brukar inte hindra min aptit. Jag åt äggröra till frukost. Ostgratinerad skinka till lunch. Och till middag, paradrätten, entrecote med bearnaise och baconfrästa haricot verts samt ugnsbakade tomater. Det var gott men hela min kropp skrek "Herregud! Vad gör du? Detta är fel, fel, fel!"

"Det struntar jag i", svarade jag :)

Hotellbesök och god mat


Så skönt, jag börjar blogga i fatt. Det är så ibland att vara bloggare. Jag är ju inte bara bloggare, jag är sjuksköterska också, och mamma, och hustru, och dotter, mm mm. Samt människa, icke att förglömma.

Och som människa har jag just överlevt influensan, hoppas jag att det var, för jag vill inte vara med om det igen.


Och människan jag vill berätta om den här goda maten, ovan. Hotellmat är väl inte att skryta med men det här var riktigt gott:

"Knaperstekt vildand med potatis- och jordärtskockspuré samt honungssauterad kålrabbi och portvins sky"

Till dessert åt vi deras Crème caramel, som även den var fantastiskt god. Och det var på Quality Hotell 11 i Göteborg detta avnjöts tillsammans med den vidunderliga utsikten över älven.

Alla hjärtans dag..


..ja det är det på lördag. Omöjligt att missa.

Tack för utmaningen!

Den Elaka Styvmodern Marit har utmanat mig i sann utmanar anda. Jag känner mig mycket hedrad som alltid men måste tyvärr vara tråkig.

Jag har blivit utmanad förut. Resultatet kan ni läsa här.

Men, det var ju bara sju sanningar.. Vill ni verkligen ha en sanning till?

Fettisdagen närmar sig

Den 24 februari infaller Fettisdagen. Fast de flesta av oss har väl redan syndat? Ska du baka egna semlor rekommenderar jag varmt mitt eget recept.

Själv åt jag årets första semla i Göteborg. Det var på ett trevligt kafé där vi varit förut. I vilket fall som helst var semlan mycket god och gjord på hemgjord mandelmassa. Men vad hette detta kafé? Någon som vet? Det ligger nära Järntorget, på Linnégatan, i ett gathörn och i en källarlokal.

Crème brulée med kardemumma och granatäpple


Jag använde mitt vanliga recept på brulée som finns här. Men för att vara snäll kopierar jag och skriver exakt hur jag gjorde. Man får vara snäll även efter jul.

8 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl råsocker
½ vaniljstång
1 tsk krossad kardemumma

Blanda äggulor och socker. Skrapa ur vaniljstången och lägg i kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp. Tillsätt kardemumman. Slå grädden över äggulorna under ständig vispning. Häll upp i ugnsformar. Var noga att få med kardemumma- och vaniljfrön i varje form.

Grädda i vattenbad i 175 graders ugn ca 40 min. Låt puddingarna svalna och förvara sedan i kyl tills det är dags att bränna dem med gasbrännare. Jag tycker det fungerar bäst med strösocker, ett ganska tjockt lager. Vill man ha ett riktigt tjockt knäcktäcke är det bara att göra två lager ovanpå varandra. Garnera med granatäpplekärnor.

Couscous med kyckling

När vi var på Fuerteventura åt jag så vanvettigt god Couscous. Det var så gott så vi gick dit igen, två dagar senare, och åt i stort sett samma sak som sist. Jag Couscous, Togge Tagine.

För en tid sedan fick jag för mig att bjuda på Couscous fest här hemma. Jag började med att bjuda falafel, libabröd och saltgurka till sesamdipp. Och som avslutnig åt vi Crème brulée med kardemumma och granatäpple. Det blev lyckat, bara jag inte gjort så stora portioner av varmrätten :)

Så här gjorde jag couscousen:

Buljong:

8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk spiskummin
1 kanelstång
2 lagerblad
½ tsk torkad chili
1 tsk paprikapulver
1 vitlökskyfta
1 tsk salt

4 kycklingklubbor

Koka upp buljongen med kryddorna och sätt ugnen på 200 grader. Placera kycklingklubborna i en rymlig ugnssäker form. Slå på buljongen. Täck med folie och sätt in i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt klubborna svalna i spadet.

Under tiden förbereder du grönsakerna:

4 morötter
2 stora palsternackor
1 förpackning schalottenlök
1 stor purjolök
1 spetskålhuvud eller litet savoykål

Skala morot, palsternacka och lök. Skölj purjon. Ansa kålen om det behövs. Låt morötterna och löken vara hela. Dela palsternackorna i fyra delar. Dela purjon i fyra lika stora bitar. Dela kålhuvudet rakt av i två delar. Lägg allt på en plåt och ringla olivolja över. Lägg kålen med snittytan nedåt. Baka i 200 grader tills grönsakerna är mjuka. Salta och peppra dem försiktigt.

När det blir dags för servering:

Lägg alla grönsaker i en stor ugnssäker form. Blanda i 1 burk kikärter och 1 dl gula eller gröna russin. Slå på lite av kycklingbuljongen. Täck med folie och värm i ugnen tillsammans med kycklingklubborna. Dessa tar du bara upp ur spadet och lägger på ett fat innan du värmer. Sila av resten av buljongen i en gryta och värm på spisen.

Koka 4 portoner couscous enligt anvisningarna på paketet. Fördela på 4 varma tallrikar. Fördela grönsaker ovanpå. Dela varje kålhalva i två delar. Lägg kycklingklubban överst. Skeda över den varma buljongen. Servera!