söndag 31 maj 2009

Pingstafton





Jag inhandlade tre franska ostar på marknaden:

Det var en Petite Breuil, som var sagolikt krämig och supergod, fast den doftade starkt.

En Petite Tourtain (till höger på bilden), som var en rödkittost, även den jättegod. Den blev maken och sonens favorit.

Tillsist valde jag en Eltora (i mitten på bilden) men den var tyvärr helt smaklös. Ska jag beskriva den så smakade den som skrattande kon med vitmögel runt om. Hmm.

Men som sagt, de andra två...ljuvliga, underbara, fantastiska.

Jag inhandlade även en fransk baguette att avnjuta osten tillsammans med.
På annat håll inhandlade jag grön sparris från Ekebo, som totalt slog ut Österlen i år. Den serverade jag au naturelle med enbart smör, flingsalt och citron. Helt fantastiskt gott i alla enkelhet.

De franska tomaterna fick sällskap av krispig sallad från kolonin och nyskördade rädisor. Tillsammans med en god skånsk skinka och kalkonsalami från Ingelsta kalkon blev vi mätta och nöjda.
Men inte mer mätta än att vi kunde äta svenska jordgubbar till dessert. En mycket trevlig pingstafton i solens sken.

När matmarknaden kom till stan

Tartiflette

Fudge och åter fudge



En jättelik paella


Franska bifftomater


Holländska minipannkakor, mindre än plättar


Franska korvar


Fransk ost!
Plötsligt dök det upp en stor matmarknad mitt i stan. Vilken lycka! Det var den ambulerande marknaden Groupe Geraud som kommit förbi.

Det var intressant. Mycket ost, många charkuterier och lite annat smått och gott. Godis, marmelad, porslin, italiensk nougat, franska småkakakor, tvål mm mm. Det mesta europeiskt men även lite annat.

Har vi tur så kommer de tillbaka i augusti. Då ska jag köpa ännu mer ost. Slurp!


Den här marknaden är i alla fall väl värd ett besök om den skulle dyka upp i just DIN stad.


onsdag 27 maj 2009

Rårörd Rabarbersaft


Enklaste och godaste saften, näst efter flädersaft. Och här i Skåne har flädern, btw, redan börjat blomma så smått. Jag börjar känna mig stressad, det är ändå fortfarande bara maj månad!
Nåja, än är det inte riktigt dags så jag får nöja mig med rabarbersaften. Så här gör man:

Rabarbersaft (ca 3 sirapsflaskor fulla)

1,5 kg rabarber
1 fin citron i skivor
1,6 l kokande vatten
1,2 kg socker(ca, se text nedan)
1 msk vinsyra
0,5 krm natriumbensoat

Skär rabarbern i småbitar. Skiva citronen. Lägg allt i en rymkig bunke. Slå på det kokande vattnet. Låt stå 2 dygn. Sila ifrån och tillsätt sockret.


Obs! Jag själv och flera har märkt att saften ibland tenderar att bli för söt med angiven mängd socker. Börja med en mindre mängd och smaka dig fram. Det är svårt att ange exakt hur mycket eftersom det beror på hur saftig rabarbern och citronen är. Har dessutom observerat att om saften får stå längre än två dygn drar rabarbern åter till sig vatten, mängden vätska minskar således då och saften kräver mindre socker.


Rör tills allt smält. Rör ut vinsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt under omrörning. Slå upp på rena flaskor. Förvara svalt.

söndag 24 maj 2009

Rabarbersylt


Den här sylten är så enkel att göra att det inte finns några ursäkter för att inte göra den! God är den också. Passar även som marmelad om du hör till dem som gillar syrlig marmelad.

Rabarbersylt

500 g rabarber
3,5 dl syltsocker
½ vaniljstång

Skala rabarbern och skär i småbitar. Lägg i kastrull tillsammans med syltsockret och den urskrapade vaniljstången. Låt koka upp. Rör om och vrid ner värmen. Puttra ca 5 minuter. Rör om försiktigt så att det blir hela bitar rabarber kvar i sylten. Låt även vaniljstången vara kvar i sylten. Satsen fyller en normalstor honungsburk. Se till att burken är ordentligt rengjord. Förvara i kylskåp.

Togges Sangria

Ikväll ordnade jag sangria & frun ordnade en liten tapastallrik med quesadillas, baconlindande dadlar och sparris med serranoskinka - perfekt balkongmat! Jag har fått det ärofyllda uppdraget att blogga min Sangria på frugans blogg. Så här gör jag Sangria:


Bas
1 burk fruktcocktail (helst ICAs 400g)
5 cl bananlikör
7,5 cl cointreau

Blanda fruktcocktailen med all fruktjuice tillsammans med likörerna låt det stå och dra. Ju längre desto bättre.
Ta ett stort vin- eller hellre ölglas på fot och fyll till 2/3 delar med basen ovan.
Fyll upp till 5/6 med fruktsoda
Fyll upp med ett gott vin

Servera utan att röra om, jag gillar att det skiktar sig och rödvinet sipprar ner i sangriabasen sakta men säkert vid servering.
Observera att detta blir ganska starkt!
/Togge

Margaretas genialiska rabarberkaka


Jag är lyckligt lottad som har bakkunniga kollegor vart jag än kommer. Den här kakan är en riktig smaskis samtidigt som den är oerhört lättbakad. Jag tackar och bugar för receptet.

Rabarberkaka

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2-3 rabarberstjälkar(skalade och ansade)
50 g smör
0,75 dl pärlsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Slå smeten i en smord och bröad rund form. Jag använde min vanliga med löstagbar kant. Skiva i rabarbern. Hyvla över smöret. Strössla över pärlsocker och baka kakan i 175 graders ugn ca 4o minuter. Den här kakan är inte så stor, och så är den ju osedvanligt god, så baka två när du ändå är i gång. De går garanterat åt.

Utmanande libbsticka


Direkt när jag läste det här såg jag framför mig vad jag skulle servera. Det har jag gjort nu. Det var bara Retsinan som fattades och det lär inte vara så stor chans att jag någonsin kommer att dricka det igen om jag inte blir bjuden. Ändå är jag övertygad om att det här skulle smaka smaskens ihop med denna märkliga dryck. Varsågoda och avgör själva:

Grekisk feta ihopmosad med en sked tomatpuré några hackade soltorkade tomater och en rejäl slurk olivolja. Finhackad späd libbsticka i smeten. Riktigt gott på frasigt bröd. En stark korv till detta och det enda jag saknade var några kalamataoliver.

Jag serverade även en liten sallad gjord av grapefrukt, libbsticka timjan, olivolja, lite salt och en försiktig mängd anisfrö. Här kände jag direkt att Retsinan skulle lyfta rätten.

onsdag 13 maj 2009

Grillad entrecôte och couscous sallad


Att grilla nötkött är inte så kul. Nötkött vinner inte på att marineras och är lite svårare att krydda till så att det blir nåt roligt av det.

Bäst är att grilla biffar och på klassiskt vis servera dem med bea, pepparsås eller dylikt. Den enda nötköttbiten som faktiskt vinner på att grillas är entrecôte, anser jag. Krydda enbart med flingsalt och en aning peppar och tillför kryddningen efter grillningen.

Inspireras av exempelvis argentinarna som är stora grillvänner men som sällan gör annat än saltar sitt kött. Istället serverar de en kryddstark chimichurri till köttet. Så här blev det hos oss:

Kryddblandning

2 schalottenlökar
4 msk olivolja
4 msk neutral olja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad chili
en rejäl knippa kryddgrönt av en sort du gillar eller av olika. Jag använde timjan, oregano och salvia mm

Finhacka löken, pressa vitlöken, finhacka örterna. Blanda allt och låt stå.

Couscous sallad

2, 5 dl couscous+2msk smör+1tsk salt+2,5 dl kokande vatten.
Lägg grynen i en skål. Tillsätt övrigt, rör om. Täck över skålen och låt stå.

När grynen är mjuka tillsätt:

1 liten burk kikärter
1 grillad röd paprika(hemgjord eller från burk)
2 nävar kokta gröna bönor
4-5 hackade soltorkade tomater
1 msk olja
1 tsk vinäger
1 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar

Grilla varsin rejäl skiva entrecôte på het grill så som du vill ha den. Ta på en rejäl sked av kryddblandningen och ät salladen som tillbehör. Mums, mums, mums!

söndag 10 maj 2009

Övrigt


I övrigt vill jag bara upplysa om att den här Skånska äggakakan var gryyyymt god! Tulips stekta fläsk till kan jag varmt rekommendera.

Årets svenska sparris


Det är dags att hålla korpgluggarna öppna för Svensk Sparris. Bäst tycker jag om den från Österlen men den Gotländska får också bra betyg. Jag hade sparrisfestival på bloggen förra året så ni får hålla till godo med det.

Min egen sparris däremot, gav bara en enda stängel i år. Jag var tvungen att flytta den tidigare i vår så det beror antagligen på det. God var den i alla fall!

torsdag 7 maj 2009

Bacon-chili potatis


Jag jagar ofta nya tillbehör till exempelvis köttbiten. Gratäng är gott men tjatigt. Här kommer en variant på gratäng men ändå inte. Sting har den i alla fall. Kanske ett tips till den grillade köttbiten i helgen?

Bacon-chili potatis (räcker till 4)

3 bakpotatisar
2,5 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 paket bacon
salt

Strimla baconet och knaperstek. Lyft upp men spara fettet. Tillsätt lite olja. Skär bakpotatisen i tjocka skivor. Stek dem efter hand i baconfettet. De behöver inte bli mjuka, bara få färg. Salta skivorna lätt. Lägg dem i en gratängform. Blanda grädde och sambal. Strö baconet över potatisen. Slå över grädden. Kör in i 200 graders ugn tills potatisen är riktigt mjuk. Ca 25 minuter.

Äntligen grillsäsong





Jag har inte synts till så mycket som ni har märkt. Det beror på livet. Jag hinner inte med allt jag vill hur mycket jag än önskar det.

Just nu har det varit kolonin som varit viktigast. Den prunkar snart av blomster, potatis, gurka, chili, rädisor, majs, jordgubbar, schalottenlök, sparris mm mm. Och min kryddträdgård är riktigt tjusig i år. Till helgen går nog syrénerna i blom också.

Dessutom försöker jag blogga på Dagens Medicin också. Så jag har fullt upp. Javisst ja, jag jobbar heltid också. Och så vill jag skriva en bok.

Nåja, förra helgen i kolonin var en dröm. Vi fick så mycket gjort och dessutom firade vi lördag där med grillat och en flaska rött.

Jag plockade örter i min trädgård: Oregano, salvia, timjan, dragon, gräslök och citronmeliss. Dessa finhackade jag, alltihop i ett. Sedan fyllde jag två fläskfiléer med örterna. (Jag "sprättade" upp dem först och band sedan ihop dem med snöre). Salt och peppar både utanpå och inuti.

Sedan på grillen. Det doftade så gott och maken hade dukat så fint mitt i solen. Till fläskfilén bjöd jag på potatissallad. En variant på förra årets sommar-potatissallad. Den här gången smaksatt med senapsfrö. Jag kan slänga ut receptet i helgen.

Det hela smakade i alla fall underbart och jag önskade att helgen aldrig skulle ta slut men det gjorde den ju, tyvärr.

fredag 1 maj 2009

Dagens skörd


Löktrav, kaiplök och toppmurklor. Jag är väldigt glad och nöjd. Vilken underbar årstid vi har hamnat i!