torsdag 14 augusti 2008

Potatis och palsternackstårta med Västerbotten


Den här goda "tårtan" lagade jag i helgen. Den passar till vad som helst, kött, fisk eller kyckling med en god sås. Jag serverade den med stekt fisk, smörstekt svamp och vittvinssås. Urgott!

Ingredienser:

600 g vinterpotatis (bakpotatis om potatisen är för färsk)
400 g palsternacka
150 g Västerbottenost
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
smörklickar

Börja med att grovriva osten direkt ner i en rymlig bunke. Riv sedan i rotsakerna och krydda. Blanda väl. Tryck ner allt i en rund(smord) form med löstagbar botten. Jag lade bakplåtspapper i min eftersom den är otät men det var dumt eftersom pappret blev blött och svårt att få bort sen. Lägg rejält med smörklickar ovanpå. Baka i ugn 225 grader i ca 40 minuter tills den fått färg och allt känns mjukt.

Sedan lät jag tårtan stå i press en stund med en tallrik ovanpå och morteln för att den skulle bli lite mer kompakt och lättare att servera i snygga bitar.

Jag tycker att tårtan är ett kul och gott alternativ till potatis eller rotfruktsgratäng. Smaklig spis.

4 kommentarer:

Sara sa...

Ser väldigt gott ut och något man borde göra lite oftare!

mimmismat sa...

Bara namnet gjorde mig sugen. Det låter som något för min mun.Fin idé!

annamaria sa...

Åh den skulle passat till kräftorna i lördags.

E-S sa...

Denna tårta innehåller alla mina personliga favoriter:
potatis, palsternacka och västerbottenost
= måste testa!