Nu har jag fjäskat lite för släkten igen. Men det var enbart för att vi behövde hjälp med att sätta upp en takfläkt på Timpas rum he, he. Lite pyssel är det att koka fond på räkskal men det är väl värt besväret. Självklart funkar det med kräftskal också.
Ingredienser:
Fonden:
500 g räkor med skal
1 lök
1 morot
1 vitlökskyfta
ca 10 dillkronor
1 dl chilisauce (typ Heinz)
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
10 vitpepparkorn
1 fiskbuljongtärning
Skala räkorna. Ställ räkorna i kylen och släng ner skalen i en kastrull. I med övriga ingredienser och låt koka upp och småputtra en timme. Sila i från fonden.
Soppan:
1 rejäl smörklick
2 msk vetemjöl
räkfonden
4 dl vispgrädde
resten av vinet om du köpt en halvflaska, annars 0,5-1 dl till då
3 tsk paprikapulver
1 stänk cayenne
finskuren dill (efter tycke och smak)
räkor och kräftstjärtar och valfritt garnityr
Smält smöret och fräs mjölet en stund tillsammans med paprikapulvret. Späd med fond, grädde och vin. Smaka av med cayenne, behövs salt? Tillsätt dill precis vid serveringen. Här skar jag räkorna i mindre bitar och rörde ner i den heta soppan. Jag lade kräftstjärtar i tallrikarna och garnerade med hela kokta späda morötter och gröna sparrisstjälkar.
3 kommentarer:
Vi ställer gärna upp när du fjäskar med sån fantastisk mat! Micke har pratat om soppan sedan i fredags!
De där sparrisarna och morötterna verkar ha det bra!
Hoppas han har slutat nu då så du får lugn och ro Y :)
När det gäller sparrisarna och morötterna fick de inte ha det bra så värst länge :)
Skicka en kommentar