fredag 31 augusti 2007
Cyberkocken
Hösten är här och så även tävlingen Cyberkocken. Den här gången är det Cloudberry Quark som är värd och ingredienserna är: rucola, nötter, gröna bönor och svamp. Kom igen gott folk, tävla och bli Cyberkock! Själv jobbar jag hela helgen så jag får se om jag hinner.
Matbloggare i TV
Det var väldigt kul att se några av våra kända matbloggare i TV rutan i går kväll även om jag såg det inspelat för en stund sen istället. På SVT:s hemsida kan du se inslaget från Niklas Mat i fall du missade det.
onsdag 29 augusti 2007
Blåsig sensommardag på Ven
7,5 kvadratkilometer stor eller liten är ön Ven i Öresund. Trots denna litenhet bjuder ön på en säregen storslagenhet. Inte bara för att det är vackert men också för dess blomstrande småföretagande. Åker man Landsvägen fram stöter man inte bara på Hven Durum som jag skrivit om tidigare utan även Hvens egen glassfabrik som säljer sin jättegoda glass i en kiosk i Bäckviken. Endast naturliga råvaror. Vi provade deras kanelglass idag och den var kanongod.
En bit därifrån betar en hel hage med getter och det är också där öns egen getosttillverkare håller hus med en liten Gårdsbutik. Tyvärr är getost inget som passar mina smaklökar men getostälskare brukar ösa ovationer över deras getost. Och så lär det ju produceras Whisky också på ön men jag vet inte hur det gått med det projektet. Och utöver detta finns det ju massvis av konsthantverkare. Jag lovar att du får tiden att gå om du besöker Ven.
Mitt favoritmatställe på Ven är Pumpans Café och Restaurang. Där får du bröd bakat av ekologiskt mjöl malet i egen kvarn. På Pumpan känns det som att vara på besök i ett mysigt ombonat hem. Kaffet mal de när du beställer. Men är du köttälskare får du gå någon annanstans, här serveras bara vegetariska rätter, ost och fisk. Vi nöjde oss med smörgås idag fast tillsist kunde vi inte motstå den nybakade morotstårtan utan delade en bit. Gudomlig!
måndag 27 augusti 2007
Kräftskiva nummer 1
Ja vi var på kräftskiva tillika 2 x 30 års fest i fredags. Det var Mårten och Fredrika som anordnade fest på innergården till det Schlasbergska residenset i Landskrona. Solen sken på oss när vi kom. Det mousserande vinet stod på kylning i fontänen. I tältet var det dukat till en riktig skiva med kulörta lyktor och kräftmånar. Jag bara älskar sådana fester. Tyvärr blev kameran kvar hemma och våra mobilbilder blev helt enkelt urusla. Men Mårtens mamma hade gjort ett superjobb med maten, pajer, mousser och räkbakelser och världens finaste tårtor. En kul grej vara att servera snaps i småflaskor och blanda olika sorter i skålar på borden så var och en kunde välja sin favorit. Snapsvisorna var också ovanligt lyckade. Tack för att vi fick komma!
Skåprens
Titta så mycket gott man kan få ihop av lite smått och gott som låg i kylen och skräpade!
Jag har lite dille på ungerska paprikor just nu. Den här gången fyllde jag tre papaprikor med ett halvt paket feta som jag mosade ihop tillsammans med färsk timjan och oregano från kryddträdgården. Sen stekte jag dem i ugnen med lite salt och peppar och olivolja. Så jäkla gott!
Och så hade jag en snutt benfri kotlett som jag skar i bitar och lindade in i lufttorkad skinka tillsammans med ett salviablad, lite Saltim Bocca style. Också det gott.
Lite ugnsbakad svartrot finns också med på tallriken samt bondbröd stekt i guldgul rapsolja och lite smör.
torsdag 23 augusti 2007
Tema: Svart
Okej, jag fick en idé för en tid sedan att laga en maträtt som var helt svart. Ja jag vet men ibland får man vara lite tokig. Sen utvecklade jag i alla fall idén till att innebära en förrätt där ordet svart fanns i namnet på råvaran. Varmrätten skulle vara helt svart och desserten lade jag bara till för skojs skull samma dag som jag lagade maten. Här kommer recepten i alla fall, om nu någon vågar prova.
Pata negra med svartrötter, svartpeppar och svarta vallmofrön
Förrätt:
Varsin skiva Pata negra skinka
ca 100 gram svartrot per pers
svarta vallmofrön
Jag var lat den här gången och kokade svartroten, gör inte det. Skala den och dela i bitar och lägg i vatten med citron efter hand. Lägg sedan hela rasket i en ugnsfast form, ringla olivolja över, salta och peppra lätt med svartpeppar och stek dem mjuka i ugn. Låt dem bli ljumma. Rosta vallmofröna i het panna utan att bränna dem. Lägg upp skinkan på en tallrik, en hög svartrot ovanpå och lite citronsaft över, och så strössla vallmofrö över. Servera genast.
Varmrätt: (4 pers)
Blötlägg 2 dl svarta bönor över natten.
1 rödlök i bitar
100 gram rökt fläsk i tjocka skivor
1 st jalapeno skuren i skivor
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
6 dl vatten
Låt allt detta koka tillsammans tills bönorna blir mjuka. Det tar minst en timme. Ta då upp fläsket och mosa bönorna lätt. Tillsätt rivet skal och saft från en lime, 1 msk olivolja, 1 msk smör
samt hackad färsk koriander och/eller hackad persilja. Bönorna ska ha en lätt såsig konsistens. Tillsätt lite mer vatten om de är för torra.
4 skivor färsk tonfisk (ca 100 g styck)
Kryddblandning:
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin
2 tsk timjan
2 tsk salt
4 tsk paprikapulver
Mortla ihop alla kryddorna och krydda tonfiksen, all kryddblandning ska gå åt. Smält smör och olja i en stekpanna tillds det börjar bli ordentligt brynt. Lägg i tonfisken. Sten ca 3 minuter och vänd. Tonfisken ska vara på gränsen till svartbränd.
Koka quionoan efter anvisningar på paketet.
Servera.
Dessert:
God vaniljglass
20 st turkisk peppar karameller
1 dl vispgrädde
50 gram vit bakchoklad (jag använde Fazers)
Krossa karamellerna. Det går bäst med mixerstav. Blanda hälften av krosset med grädden och chokladen och koka på medelvärme tills såsen tjocknat. Blir det hårda klumpar kvar så smälter de medan såsen svalnar. Om såsen känns för tjock då, späd med lite vatten. Blanda i resten av krosset. På så sätt blir det lite crunch i såsen som jag tycker är gott. Servera med vaniljglassen.
Matresan
Under september månad är det en god idé att besöka Helsingborg om du är intresserad av mat. Då pågår nämligen Matresan med bland annat matvandringar, gourmetvandringar, chokladprovningar, föreläsningar och olika utställningar.
Själv är jag lite besviken på Helsingborg som matstad eftersom jag tycker att alla restauranger som har mat att skryta med, och det är många, håller alldeles för höga priser. Det är liksom antingen eller, vill du ha god mat, se till att ha en fet plånbok annars får du nöja dig med skräpmat. Eller så är priserna höga men maten dålig, som på båtarna, undantag Tycho Brahe.
Jag är i alla fall nyfiken på Matresan och vad den har att erbjuda. Läs mer om arrangemanget här.
Själv är jag lite besviken på Helsingborg som matstad eftersom jag tycker att alla restauranger som har mat att skryta med, och det är många, håller alldeles för höga priser. Det är liksom antingen eller, vill du ha god mat, se till att ha en fet plånbok annars får du nöja dig med skräpmat. Eller så är priserna höga men maten dålig, som på båtarna, undantag Tycho Brahe.
Jag är i alla fall nyfiken på Matresan och vad den har att erbjuda. Läs mer om arrangemanget här.
onsdag 22 augusti 2007
Lördagsgodis 7
Då var det dags för lördagsgodis nummer sju och den här gången bjuder jag faktiskt på GODIS och inte något bakverk. Citronkola helt enkelt. Men det är en liten sats av den anledningen att den är lite pillig att göra. Man ska nämligen bearbeta den varma kolasmeten tills den blir ljus och luftig, lite i stil med polkagristillverkning. Har du gjort den här typen av kola förut kan du ju kanske dubbla satsen. Min man älskar i alla fall citronkola och har nu ätit upp allihop.
Citronkola
½ dl vit baksirap
½ dl socker
½ dl vispgrädde
4 krm citronsyra
Koka kolan på medelvärme och gör karamellprovet, dvs en kula smet ska stelna i kallt vatten. Det tar ca 10 -15 minuter. Slå en skvätt olja på din rena diskbänk och bred ut den. Slå sedan ut smeten direkt på bänken och dra i den med två oljade skedar tills den börjar svalna och du kan fortsätta att dra smeten med händerna. Arbeta snabbt. När den stelnat är det inte mycket att göra åt det. Dra tills den är blank och sidenskimrande. Forma då en lång korv och vrid den lite också som en spiral. Klipp lagom bitar och linda in dem en och en i bakplåtspapper. Förvara i tättslutande burk med lock.
måndag 20 augusti 2007
Fyll en paprika
Alltså paprikan är ruskigt billig nu. Min favorit är den ungerska smala, lite spetsiga som finns i olika färger. Den är mild och god i smaken och bra att fylla. Jag brukar låta paprikan vara hel och bara skära ett snitt längs med och sen ett pekfingerstort hål i närheten av kärnhuset där jag sticker in fingret och lossar kärnorna och sen sköljer jag bort dem med vatten. Här kommer ett recept på köttfärsfylld paprika med fetaost och tomatsås:
Köttfärsfylld ungersk paprika med tomatsås (ca 4 st)
400 gram blandfärs
200 gram fetaost
½ dl hackad persilja
2 krm malen svartpeppar
2 krm salt
Smula ner fetaosten i färsen och blanda ihop allt med händerna. Fyll paprikorna, det kan vara lite pilligt men det går bra om man tar lite färs i taget. Hur många det blir beror ju lite på hur stora dina paprikor är.
Tomatsås
Blanda direkt i en ugnsform:
1 burk/förpackning krossade tomater ca 370 g
1 msk kina soja
2 tsk paprikapulver
1 tsk hel spiskummin
1-2 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 tsk oregano
2 vitlöksklyftor (pressade)
Blanda ordentligt och lägg sedan i paprikorna. Baka i ugn 200 grader 40-50 min.
Till detta serverade jag fullkornsbulgur med nötter, frön och russin. Det var mycket gott och ännu godare dagen efter så gör dubbel sats och fixa lunchlådor.
Den som vill kan dessutom välja att fylla 8 paprikor istället för 4 med fyllningen. Då behöver man kanske äta 1,5 paprikor för att bli mätt men får mer mat lagad utan större problem.
söndag 19 augusti 2007
Snabbsaltad gurka
Säg mig varför det tydligen inte finns någon efterfrågan på snabbsaltad Västeråsgurka i Skåne. Både jag och min make tycker att det är så vansinnigt gott. Det doftar dill och gurka så fort man kommer in på grönsaksavdelningen i en affär i mellansverige och det är en trevlig doft. Priset är dock tämligen hutlöst. Nära nog tio kronor styck betalade vi för våra gurkor. Men nu har jag kommit mig för att snabbsalta egna.
OK, jag ser att ni är många som googlar på snabbsaltad gurka så varsågod, recept:
Använd bara fasta gurkor, inga halvskrumpna. Tvätta gurkorna och lägg dem i kallt vatten ett par timmar före inläggning.
Lag:
1 liter vatten
0,75 dl salt
1 tsk socker
3 msk ättikssprit(12%)
dillkronor och svartvinbärsblad
Blanda lagen. Var noga med att allt socker och salt smält. Den ska inte kokas. Lagen räcker till ca 1 kg gurka. Varva gurka, dill och blad i en stor glasburk. Slå på lagen så att den täcker. Förvara svalt. Jag brukar börja knapraa på gurkorna redan efter två-tre dagar. De håller sig någon månad eller två i kylen.
Obs! Receptet reviderat 090806.
Kräftskiva?
Själv är jag faktiskt inte så överförtjust i de små rackarna. Så till vida det inte är svenska nykokta. Men jag äter dem när jag blir bjuden och det blir jag. För den som tänker bjuda på kräftskiva vill jag bara ge några små tips och råd.
Tina kräftorna saaaaakta och om du orkar, koka ny lag och lägg dem i före servering! På det sättet smakar de absolut bäst.
Det är gott med någon sås eller gucka att doppa kräftstjärtarna i om man inte är superkräftfantast. Till exempel blue cheese, vitlöks, eller rhode island.
Jag som hellre äter räkor brukar göra räkor i kräftlag. Recept finns HÄR. Ska jag vara ärlig tycker jag att räkor i kräftlag är godare än såna där frysta turkiska eller spanska stackare.
Bjud på något mer matnyttigt också, exempelvis paj. Och gärna Västerbotten. Och massor av gott bröd.
Och till den som inte äter varken räkor eller kräftor, kanske en allergiker, vegetarian eller ett barn, lärde jag mig för många år sen att göra falska kräftor. Det är närmast en stuvning men smakar faktiskt ganska kräftlikt. Gott på rostat bröd.
Falska kräftor
Smält 2 msk smör, rör ner 3 msk mjöl och tillsätt sen 3 dl gräddmjölk. Låt puttra en stund under omrörning. Smaka av med salt och peppar. När stuvningen svalnat rör du snabbt ner köttet av 2-3 hackade tomater (ta bort kärnorna före) och 1 dl skuren dill. Servera.
Och glöm inte snapsen!
Hallands Fläder vill jag ha, eller hemgjord citronsnaps, enklaste enkla. Bara att skala en lång spiral citronskal med potatisskalare. Se till att inget vitt följer med. Lägg i en flaska eller burk med lock, en nypa socker och så brännvin 2-3 dl till en lång strimla. Låt stå
ett dygn cirka i kylen. Klart!
Ha det nu så mysigt i augustimörkret!
Är det nåt speciellt tips du vill ha till kräftskivan så maila gärna mig och fråga!
latamamman@live.se är adressen.
Tina kräftorna saaaaakta och om du orkar, koka ny lag och lägg dem i före servering! På det sättet smakar de absolut bäst.
Det är gott med någon sås eller gucka att doppa kräftstjärtarna i om man inte är superkräftfantast. Till exempel blue cheese, vitlöks, eller rhode island.
Jag som hellre äter räkor brukar göra räkor i kräftlag. Recept finns HÄR. Ska jag vara ärlig tycker jag att räkor i kräftlag är godare än såna där frysta turkiska eller spanska stackare.
Bjud på något mer matnyttigt också, exempelvis paj. Och gärna Västerbotten. Och massor av gott bröd.
Och till den som inte äter varken räkor eller kräftor, kanske en allergiker, vegetarian eller ett barn, lärde jag mig för många år sen att göra falska kräftor. Det är närmast en stuvning men smakar faktiskt ganska kräftlikt. Gott på rostat bröd.
Falska kräftor
Smält 2 msk smör, rör ner 3 msk mjöl och tillsätt sen 3 dl gräddmjölk. Låt puttra en stund under omrörning. Smaka av med salt och peppar. När stuvningen svalnat rör du snabbt ner köttet av 2-3 hackade tomater (ta bort kärnorna före) och 1 dl skuren dill. Servera.
Och glöm inte snapsen!
Hallands Fläder vill jag ha, eller hemgjord citronsnaps, enklaste enkla. Bara att skala en lång spiral citronskal med potatisskalare. Se till att inget vitt följer med. Lägg i en flaska eller burk med lock, en nypa socker och så brännvin 2-3 dl till en lång strimla. Låt stå
ett dygn cirka i kylen. Klart!
Ha det nu så mysigt i augustimörkret!
Är det nåt speciellt tips du vill ha till kräftskivan så maila gärna mig och fråga!
latamamman@live.se är adressen.
Semester i Bålsta
Ja, det är sant, vi semestrade i Bålsta i år. Anledningen var dels ett bra erbjudande från DTF och dels att vi behövde åka någonstans där vi verkligen kunde få lugn och ro efter en jobbig vår. Således bodde vi ytterst bekvämt på Bålsta Gästgiveri och i priset ingick förutom frukost även en två rätters kvällsmeny, varje kväll då alltså. Och maten vi vi fick var faktiskt jättegod, vällagad och relativt välkomponerad trots det låga priset.
Så där satt vi varje kväll i vår egen matsal tillsammmans med fem pensionärspar och avnjöt vår måltid. Jag gillade Bålsta Gästis och de hade relativt många stora nöjda sällskap under vår tid där. Dessutom hade de en mysig vinkällare där jag och Togge huserade ensamma några kvällar, drack vin, spelade biljard och dart och bara möööööös.
På bilderna ser ni en typisk DTF måltid, tomatsallad till förrätt och kycklingfilé med rostad vitlökssås och vildrisblandning till varmrätt.
Här finns några fler semesterbilder i fall nån är nyfiken.
lördag 11 augusti 2007
Laxtournedos med kantarellsås och rostad mandelpotatis
En enkel liten rätt faktiskt och mycket god i all sin enkelhet.Idag är det Sverigetema som gäller för mig. Jag skriver receptet för två för vi är ju bara två i hushållet just nu.
Börja med potatisen. Ta så många du tror att ni äter och dela dem i mindre bitar. Ringla aningens olja över och rosta i ugn 200 grader ca 15 min. Ta ut, lägg på en smörklick och salta lätt med flingsalt.
Laxtournedos
2 bitar skinn och benfri lax.
Rulla laxen så den smala, tunna änden hamnar i mitten av rulle. Fäst med cocktailpinnar. Rulla kanten i grovmalen svartpeppar. Salta lätt. Stek på bägge sidor i smör och avsluta med en liten skjuts in i ugnen. Tänk på att inte översteka laxen bara.
Kantarellsås
150 gram kantareller
2 dl vispgrädde
½ tsk vetemjöl
1 tsk kinasoya
salt och peppar
Fräs på kantarellerna i smör och pudra över mjölet. Slå över grädden och soyan. Koka ihop. Smaka av.
Lägg upp på tallrikar. Servera valfri grönsak till.
Pannacotta med hjortron
Helt enkelt vansinnigt gott. Receptet är detta men byt bär. Såsen serverade jag vid sidan om för var och en att ta så mycket de önskade.
torsdag 9 augusti 2007
Chimichurri
Argentinsk grillsås. Det finns förmodligen hundratals recept på denna goda sås. Detta är min variant. Såsen passar till grillat kött, gärna biff men även till fisk och kyckling.
Chimichurri på mitt vis
0,75 dl kallpressad rapsolja
1 lime(saften och skalet)
½ dl hackad persilja
½ dl hackad basilika
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk torkad chili
1, 5 krm salt
Rör ihop. Låt stå i rumstemperatur till servering.
Kallpressad rapsolja
Jag har läst och hört talas om kallpressad rapsolja mycket på sista tiden och vill därför tipsa och varna för bra och dåliga oljor. Jag rekommenderar att du köper en lokalt producerad olja. Gärna den här från Österlen men det finns säkert fler utmärkta. En varningens ord dock för Druvans olja som jag tycker ger kallpressad rapsolja ett felaktigt dåligt rykte. Det är i alla fall min åsikt. Jag tänker lägga ut ett par recept nu där jag föreslår kallpressad rapsolja som ingrediens men om du tycker att den olja du har inte smakar gott, ta hellre en olja du vet att du gillar istället då.
Färgglad måltid i lövkojan
Häromdagen grillade vi i kolonin. Det var en enkel måltid, fläskfilé, marinerade grönsaker och rödbetstsatziki.
Marinerade grönsaker är lätt att göra. Använd de grönsaker du tycker om. Jag hade morötter, haricot verts, grön sparris, rödlök och paprika. Av paprikan gjorde jag mycket och rostade dem i ugnen men övriga grönsaker stekte jag på spisen. Börja med de hårda och ta i övriga efter hand. Låt dem ha tuggmotstånd kvar.
Marinera sedan i olivolja, salt, peppar, citronsaft, rivet skal från citron och /eller lime, vitlök. Grönsakerna är även goda att blanda med pasta eller kokt tärnad potatis eller med bulgur eller couscous.
När det gäller paprika så har Kinna ett bra tips inför vintern.
Rödbetstsatziki (räcker till 3)
2 dl naturell yoghurt
1 färsk rödbeta
2 vitlöksklyftor
½ tsk rostad och stött spiskummin
salt efter smak
Riv rödbetan grovt och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Låt stå och dra ett tag.
Lördagsgodis 6
Veckans tema är i form och då måste jag ju bidra med något som definitivt får dig ur form. Och så kan jag passa på att uppmana alla matbloggare att gå med i Lindas lista för matbloggare. Det är ju bara kul att vara förenade.
Chokladmuffins med glasyr (10-12 st i vanliga bullformar)
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 dl socker
1 ägg
1 dl naturell yoghurt 10 % (går bra med gräddfil också)
Blanda de torra ingredienserna. Rör i de blöta. Klicka upp i formar. Baka 15 min i 175 grader.
Glasyr
50 gram mörk choklad (jag använde 70%)
50 gram smör
1,5 dl florsocker
Smält smör och choklad. Rör i sockret.
Direkt när muffinsen kommer ur ugnen ska glasyren på. Stick ett hål med en tesked i varje muffins, klicka på glasyren så den kommer ner lite i hålet och bred sen på så det ser snyggt ut på ovansidan. Låt dem svalna.
tisdag 7 augusti 2007
måndag 6 augusti 2007
Blåhallon - Salmbär
Fuskgrillad
Vi hade tänkt grilla hela veckan från och med i går men Togge var inte riktigt kry och det kändes lite tungt att bära i väg allt till kolonin bara för att grilla på en burgare. Så den blev grillad i stekpannan istället. Det var 120 gram nötkött i varje burgare och så penslade jag på Caj P´s grillsås Smokey Hickory och så bara lite flingsalt. Det blev jättegott. Och sen chilimajonnäs, sallad, tomat och rödlök. Try it!
söndag 5 augusti 2007
Bakfyllesallad
Goda kalorier i grönt sällskap. En sallad av bacon, krutonger, grillade tomater och så ostdressing över hela härligheten. Gott!
Detta behövs till salladen:
Sallad, körsbärstomater, bacon (½ paket p/p), bröd-gärna ciabata
eller nåt annat med lite tuggmotstånd.
Dressingen: (Ca 2-3 port)
50 gram lagrad ost (typ präst)
0,5 dl majonnäs (gärna Hellmans)
2 msk vatten
1 tsk pressad citron
1 tsk olivolja
svartpeppar
Mixa allt med mixerstav. Låt stå kallt till servering.
Salladsberedning:
Tryck tomaterna på magen så det mesta kärnhuset försvinner, beräkna 6 tomater per man. Lite, lite olja över och salt, eventuellt någon örtkrydda och sen in i ugn tills de fått färg. Gör dressingen. Stek baconet och stek sen brödet (så mycket ni vill ha) i baconflottet. Sen är det bara att slänga i hop salladen.
lördag 4 augusti 2007
Avverkade sommarmåsten
Togge och jag har hunnit med lite trevligheter i veckan som gått. Längst ner en bild från Möllebacken, det så kallade våffelbruket som gömmer sig uppe på Landborgen med hänförande utsikt. Det är inget ställe man springer på av en slump, utan kan vara lite svårt att hitta som turist. Enklast att hitta är från Södra Storgatan 31 in på en gård och uppför en trappa till en stor mölla. De skyltar. Serveringen bjuder förutom på våfflor även en hel del maträtter. På Råå hamnpir åt jag fisksoppa. Tyvärr hade den smakat bättre om vi sluppit vänta en och en halv timme på den. Men vädret var fint och utsikten är som sagt skön, så det gick an.
onsdag 1 augusti 2007
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)